Din cauza ca lumea nu intelege cum stau lucrurile in lume.
Din acet motiv se cearta lumea pe ideologii.
Cum se cearta ateii care se bazeaza pe ratiune cu teistii care se bazeaza pe religie, dar nu-si nimeni seama cum ar fi lumea fara religie sau fara ratiune. Daca nu ar fi religie care sa impuna omului niste limite, lumea nu ar mai avea o moralitate nu ar mai avea bine si rau, daca n-ar fi fost ratiune lumea ar fi fost ca in 1200.
De aceea religia si ratiunea sunt doua lucruri opuse dar pentru o societate care se bazeaza pe o ideologie democratica aceste lucruri nu pot fi separate.
Cum spunea si Albert Einstein:
Stiinta fara religie e schioapa, religia fara stiinta e oarba.
Un grad de prostie şi fanatism mai mare.
Da' îmi place de preotul satului. Repede a mirosit sursa de bani şi oricât a fost de ridicolă, a binecuvântat-o, a cărat-o în biserica şi a plasat-o lângă icoane şi moaşte (nu că ele ar fi mai puţin ridicole). Profitoria e sfântă.
Pai macar atata sa faca si zeul lor atotorice ca daca-i ceri sa vindece amputatii, culmea, nu se intampla nimic. Acesta e nivelul unui zeu atotorice... sa apara ocazional pe paine, pe usi, pe geamuri, etc. Dar asta nu e tot. Nici macar acea aparitie nu e clara. Ai nevoie de indrumari ca sa vezi mutrele. Cam ca biblia. Nici cu dictatul nu sta prea bine un zeu atotorice motiv pentru care biblia e la fel de prost facuta ca imaginile "sfinte" care apar in diverse locuri.
Cel mai probabil sunt inchipuiri a fanaticilor!
Au fost cazuri in care s-a gasit semnul crucii intr-un bustean de lemn sau in cartof.Si implicit se asociaza cu minune.
Probabil oamenii de stiinta sau ateiii vor gasi o expicatie logica pentru fiecare situatie.
Asta s-a intamplat in Ucraina, o tara vecina. Putea linistit sa se intample la noi. Si noi ne inchinam la copaci sau la pereti unde ni se pare ca-l vedem pe Isus sau pe Boca. Nu era chiar asa de mirare sa ne apucam sa ne inchinam unui termopan. Tocmai asta se intampla cand crezi in miracole. Ele pot avea loc oricum si oriunde. Spune-mi tu un miracol care nu s-ar putea intampla. Ele sfideaza logica prin definitie. Dar daca vrei sa fii crestin, trebuie sa crezi in astfel de miracole, mai ales ca ele sunt prezente si-n biblie.
Asa cum bine stii profetiile spun ca in zilele din urma,care pot fi oricare,se vor intampla MARI SEMNEDar in biblie este strict specificat,iar la noi la ortodocsi,la sinoadele ecumenice,s-a stabilit clar,cu mari semne si minuni, cui datoram, adorarea, inchinarea, cinstirea slavirea.
Ie minune de la domnu' ca doar ai un zeu atotorice... nu? Macar atat sa faca daca vindecarea amputatilor e prea grea pentru el.
"motivul acestui comportament"... pai si ei sunt crestini si cred intr-un zeu care intervine ocazional in vietile oamenilor. Sfantul termopan e un exemplu de interventie divina (caci repet, vindecarea amputatilor spre exemplu e prea grea pentru un zeu atotorice).
Tu de ce nu consideri exemplul de mai sus drept minune? Crezi ca zeul tau nu poate sa faca asa ceva? Nu intervine periodic in univers? Nu e el atotorice?
Acum gandeste-te la faza urmatoare : tu faci misto de acei crestini deoarece cred in acea chestie psiho-pupu si faci misto de cei din alte religii deoarece cred in alte chestii psiho-pupu iar majoritatea ateilor fac misto de tine deoarece si tu crezi in chestii psiho-pupu. Observi? Daca stai sa te gandesti putin, nici tu nu crezi in treburile acestea. Ai o "minune" dar o respingi. Pe baza a ce faci tu misto de acei oameni si pe baza a ce respingi acea minune avand in vedere ca zeul tau poate sa faca asa ceva?
Salut Gaia. Nu fac misto de ei. Gesturile lor imi par extreme. Din cate am citit eu, nu am gasit nimic despre inchinarea la "aratari" aparute pe lemne, geamuri termopane, cartofi, ziduri si etc.
Sunt adeptul acelui comportament religios ce nu sfideaza. Ma inchin in biserica, pe langa biserica si in camera mea.
De ce te uiţi pe Antena3?!
Aşa-ţi trebuie!
Pai nu se inchina la acele "aratari". Ia intreaba-l pe milan (parca) cum e cu icoanele si alte chestii de genul acesta. Tehnic vorbind, geamul respectiv e o icoana doar ca magica.
Repet... exemplul de mai sus nu e o minune? Daca zici ca nu, de ce? Zeul tau nu poate sa faca asa ceva? El intervine in vietile oamenilor nu? Daca intervine, de ce nu ar fi asta o interventie divina?
Vindecatul amputatilor aparent e prea greu pentru zeul tau atotorice, dar macar sa apara pe un geam. Tot e ceva.
Sint indivizi habotnici, cu creierele spalate, cred orbeste in ce li se spune si. in minuni.
Am observat ca romanul trateaza credinta ca pe un fel de concurs, unde atunci cand isi face cruce, pomeneste numele Domnului sau mai pupa un moaste, obtine cateva "puncte" pe care le aduna pentru ca mai tarziu sa cumpere cu ele sanatate si noroc de la doamne doamne.
Insi bigoti fara rationament in mintea lor haotica si incurcata. Pentru mine imi sunt egale astfel de comportamente cu credinta intr-un zeu conventional si asta pentru ca, in ambele cazuri, rationamentul lipseste si apare doar frica necontenita in privinta mortii si vietii de apoi. Asta, datorita, bineinteles, neputintei oamenilor de a realiza nimicnicia si efemeritatea lor.