NOname
| NOname a întrebat:

Vă propun spre vizionare un film impresionant, un film despre trecut, care reflectă uimitor de bine prezentul, cu o femeie fascinantă în rolul principal, Hypatia, întruchiparea femeii moderne. Filmul se numește "Agora".
Mesajul filmului, la care ar trebui să reflectăm cu toții, este extrem de profund, plin de înțelepciune și lecții de viață.
Iar întrebarea mea este: pentru ce? Pentru ce toate aceste contre, dacă sunt mult mai multe lucruri care ne unesc, decât cele care ne separă?
Este o luptă inutilă, fără câștigători, care doar dărâmă tot ce s-a construit, nelăsând nimic bun în urmă. Istoria tinde să se repete, chiar dacă metodele folosite evoluează odată cu noi. Ar fi cazul să învățăm ceva din ea și să nu repetăm aceleași greșeli la nesfârșit.
Indiferent că suntem creștini, protestanți, musulmani, hinduși, budiști, agnostici sau atei (bărbați sau femei, albi sau nergi, înalți sau scunzi, slabi sau grași...), toți suntem în primul rând oameni și ar fi cazul să ne tratăm și să ne comportăm ca atare.
Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc, decât cele care ne separă. Să nu uităm asta!
Mă retrag acum și vă las să urmăriți filmul. Vă promit că merită.
Simțiți-vă liberi să comentați secvențele din film și să vă împărtășiți părerea vis-a-vis de acest subiect. Singura mea rugăminte este să păstrăm limita decenței și să dăm dovada de respect față de părerile celorlalți, exprimând dezacordul, dacă va fi cazul, într-un mod cât mai civilizat.
Filmul îl puteți urmări online, dând o căutare pe google: "agora online" (nu mi s-a permis să postez link-ul).
Vizionare plăcută și un gând bun tuturor.

41 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

"Hypatia din Alexandria (n. între 350 - 370 e.n. – d. 415 e.n.) a fost o matematiciană, filozoafă şi astronoamă greacă antică, care a trăit în Egiptul roman, la Alexandria. A fost o filozoafă neoplatonistă, care a încurajat folosirea logicii şi a matematicii împotriva misticismului. A fost ucisă de un grup de creştini copţi care o blamau pentru ideile ei."

: http://ro.wikipedia.org/wiki/Hypatia_din_Alexandria

Nu a reusit niciodata sa termine geometria sistemului solar fiindca a fost ucisa de crestini.
In schimb J Keppler a continuat aceste studii ...peste 1300 de ani.
Cine stie unde eram acum daca religia nu ar fi intervenit cu progresul stiintei...
Karma is a bitch...romanii au omoarat mii de crestini pentru perceptiile lor religioase, iar crestinii au omorat un geniu al lumii antice care probabil ar fi schimbat viitorul in moduri pe care nu ni le putem imagina.
Se potriveste povestea asta cu ce ai zis...dar uiti un lucru.
Pentru multi credinta este propria versiune spirituala asupra divinitatii...dar pentru altii e doar o modalitate da a isi sustine punctul de vedere pana in panzele albe.
pacat.
Niciodata nu o sa fie vorba de pace si intelegere atata timp cat perceptiile astea contradictorii o sa ne traga mereu in jos.

| NOname explică (pentru Apache):

Așa e, Apache. Mă bucur că ai venit cu o completare.

Din partea mea, poate să creadă cine în ce vrea, doar nu vreau să văd conflicte inutile și acuzații și generalizări absurde, doar pentru că nu toți împărtășesc aceleași convingeri. Suntem oameni, e normal să fim diferiți, dar asta n-ar trebui să ne împiedice să fim Oameni.

Uite ce ascultam acum (sper că înțelegi spaniola):
http://www.youtube.com/watch?v=GKIdYgdVwu8
Ce liniște frumoasă, nu?

| Apache a răspuns (pentru NOname):

Frumos...intr-adevar ma relaxeaza chiar daca nu inteleg spaniola.
...asta ascultam acum cateva minute :
http://www.youtube.com/watch?v=LpI2JSn2o0A
ca sa vin si eu cu o recomandare;)

| NOname explică (pentru Apache):

Foarte frumoasă melodie. Mulțumesc.

Am adus și eu ceva.
http://www.youtube.com/watch?v=w_DKWlrA24k
Știu foarte bine cât de plăcut este să visezi, să speri și să crezi. Este foarte frumos.
Doar nu văd de ce ne-ar interesa/deranja în ce crede vecinul și de ce neapărat, ca să putem fi în relații bune, trebuie să creadă în același lucru ca și noi. De ce încercăm să-i impunem convingerile noastre și să-l facem să se simtă inferior, doar pentru că el crede în altceva? Chiar contează atât de mult? Nu e dovadă de intoleranță?
Libertatea fiecăruia de a alege trebuie respectată.

http://www.youtube.com/watch?v=Kk5itF5YHvw
Suntem mulți și dacă suntem uniți, împreună, putem realiza lucruri mărețe.

Da Noname suntem multi si putem realiza lucruri marete...dar in acelasi timp si cei care nu vor de cat certuri sunt multi si pot realiza lucruri oribile.
Indiferent de ce subiect ar fi vorba lumea nu suporta opiniile personale.
Toti trebuie sa gandim ca un grup ..ca niste oi, daca nu suntem,, outsideri,,
Sunt si exceptii tu, eu ..si multi altii, dar aceste exceptii palesc in detrimentul oamenilor spalati pe creier care nu suporta opiniile diferite de ale lor.
Tu vrei unitate si intelgere intre oameni...un vis frumos pierdut in realitatea cruda din pacate

Btw...superba a doua melodie tongue

NOname
| NOname explică:

Http://www.youtube.com/watch?v=E9VhD4SccSE

"What we've got here is failure to communicate
Some men you just can't reach...
So, you get what we had here last week
Which is the way he wants it!
Well, he gets it!
N' I don't like it any more than you men"

Look at your young men fighting
Look at your women crying
Look at your young men dying
The way they've always done before

Look at the hate we're breeding
Look at the fear we're feeding
Look at the lives we're leading
The way we've always done before

My hands are tied
The billions shift from side to side
And the wars go on with brainwashed pride
For the love of God and our human rights
And all these things are swept aside
By bloody hands time can't deny
And are washed away by your genocide
And history hides the lies of our civil wars

D'you wear a black armband
When they shot the man
Who said "peace could last forever"
And in my first memories
They shot Kennedy
I went numb when I learned to see
So I never fell for Vietnam
We got the wall of D.C. to remind us all
That you can't trust freedom
When it's not in your hands
When everybody's fightin'
For their promised land
And

I don't need your civil war
It feeds the rich while it buries the poor
Your power hungry sellin' soldiers
In a human grocery store
Ain't that fresh
Ow, oh no, no, no, no, no

Look at the shoes you're filling
Look at the blood we're spilling
Look at the world we're killing
The way we've always done before
Look in the doubt we've wallowed
Look at the leaders we've followed
Look at the lies we've swallowed
And I don't want to hear no more

My hands are tied
For all I've seen has changed my mind
But still the wars go on as the years go by
With no love of God or human rights
'Cause all these dreams are swept aside
By bloody hands of the hypnotized
Who carry the cross of homicide
And history bears the scars of our civil wars

"We practice selective annihilation of mayors and
Government officials for example to create a vacuum
Then we fill that vacuum as popular war advantage
Peace is closer"

It feeds the rich while it buries the poor
In a human grocery store
Ain't that fresh
And I don't need your civil war
No, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no, no
In a human grocery store
Ain't that fresh
No, no, no, no, no, no, no, no, no uh-oh-uh, no uh-oh, uh no
I don't need one more war

I don't need one more war
No, no, no, no uh-oh-uh, no uh-oh, uh no
Whaz so civil 'bout war anyway?

NOname
| NOname explică:

Love Is My Religion...
http://www.youtube.com/watch?v=r-eXYJnV3V4

| alexandra2859 a răspuns:

Uau,am vazut filmul este super mai ales hypatia(rachel weiz)imi place foarte mult actrita.si filmul ala m-a ajutat sa inteleg mult lucruri in viatahappy.

| Sentinel a răspuns:

Eu iti recomand filmul The Forbidden Kingdom (2008). Este un film foarte ok, relaxant de urmarit Sambata dimineata dar in primul rand recomand pentru scena cu inteles profund de la minutul 80:30 pana la minutul 81:00.

Noi, oamenii, suntem asemenea acelui fir de blana al regelui maimuta care la finalul vietii pe Pamant ne intoarcem la noi Insine.

| RAY a răspuns:

L-am vazut filmul este foarte bun, reflecta cu adevarat iubirea crestina fata de ateii, apropo in realitate carnea ea fost trasa si data la cainii, si oasele arse doar ca nu a vrut sa va accepte zeul

mariana
| mariana a răspuns:

Au fost multe pareri, pro si contra, cu privire la unele manifestari ale firii umane. Daca ne luam dupa pesimisti, viata nici nu ar trebui traita pentru ca, nu are rost, deoarece orice ai face, tot spre moarte te indrepti.
Importanta este insa "calatoria", in ea gasesti farmecul vietii si pentru acest lucru trebuie sa faci tot ce-ti sta in putinta pentru a trai demn, iubindu-te pe tine si pe cei din jurul tau.
Raul sta doar la baza dustrugerii, facand rau nu creezi ci, nimicesti si atunci te intrebi, de ce se bate moneda pe razbunare, pe egoism, pe neimplicare, pe gandire negativista?
De-a lungul istoriei omenirii, s-au facut multe lucuri bune, pe care le uitam, insa batem "moneda" pe lucrurile rele, pe acelea le retinem in memorie si credem ca, modul de a fi al omului este firea rea, inca de la nastere, fire ce se amplifica atunci cand dam de greu.
Am citit comentariile facute de unii useri la intrebarea ta NOname si unele din ele, m-au dus cu gandul la faptul ca, nu se accepta viata comuna, in diversitate culturala, etnica, religioasa etc si acest lucru este un mare pacat, mai ales acum cand ar trebui sa facem un mic efort pentru a schimba ceva in jurul nostru, iar aceasta schimbare s-o facem incepand cu noi insine.
Sigur ca, este mai usor sa faci rau decat bine, dar este un lucru distructiv si pentru tine ca individ, pentru ca raul facut altuia, se intoarce, ca un bumerang impotriva celui ce l-a comis, chiar daca nu pe moment, insa nimic nu-l scapa de urmari.
Eu am o fire pozitiva, gandesc despre fiecare persoana ca, este si poate fi buna, desigur ca, pana la proba contrarie si ma ghidez in viata ca, singura salvare a omenirii este cresterea nivelului de constiinta si acest lucru se poate materializa, prin cresterea nivelului de cultura a fiecaruia dintre noi.
Putem face bine pentru noi si unul pentru altul, precum si tarii in care traim, pe care multi au lasat-o in "paragina".
Nu o sa merg pe latura religioasa, nu voi face nici comentariu filosofic pentru ca, acest gen de comentarii nu conduc la schimbarea unei mentalitati ci, se "recita" din cele scrise de unii care au dorit la un moment dat sa-si clarifice parerile lor despre viata si sa se integreze in "timpul" in care au vietuit.
N-o sa mergem din nou la Legea Talionului, adica sa ne razbunam, asa cum s-a procedat in trecut:ochi pentru ochi si dinte pentru dinte, daca ar fi asa ar insemna ca, n-am progresat de loc, ca ne-am intors in salbaticie si degeaba au murit inaintasii nostri care s-au luptat pentru a lasa in urma lor exemple pozitive care ne-au adus pe noi sa descoperim calitatea umana.
O intrebare buna, putem fi mai buni azi decat ieri? -desigur ca putem dar, trebuie sa dorim acest lucru, cu toata fiinta noastra, asa ca dragilor, lasati pesimismul, grijile, ce va macina sufletele ravnind la ce voi nu aveti dar altul are, gandul de razbunare si credinta ca, omul este facut doar sa comita atrocitati si ca acest lucru i-l defineste si ganditi-va la mesajul pentru care fiecare dintre noi ne-am nascut si veti vedea ca, ziua de "maine" poate fi mai buna, mai frumoasa doar daca vom lupta cu toata daruirea noastra ca, acest lucru sa se intample.
Mai cred ca, fiecare dintre noi trebuie sa lase un loc de buna ziua, pe acolo pe unde trece si acest lucru se intampla doar daca faptele noastre sunt constrctive.
Un gand bun, o gandire pozitiva, fapte care sa defineasca OMUL adevarat si de ce nu multa fericire pentru noi toti.

| NOname explică (pentru mariana):

Mulțumesc, Mariana.
Foarte înțelept răspuns. Ai reușit să extragi esențialul, exact partea pe care mi-am dorit cel mai mult s-o transmit.

Îmi place cum se vede viitorul prin ochii tăi. Are un aer proaspăt și este învăluit în speranță.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu voi comenta filmul acum, dar ai perfecta dreptate.Ar trebui ca fiecare dintre noi sa realizam,sa intelegem, ca avem o singura viata pe pamint si ca ura, ambitia(in sensul rau), dusmania, etc.nu duc niciunde si nu ne ajuta cu nimic.In loc sa fim uniti, ne dezbinam pe zi ce trece, tot mai mult, facindu-ne rau unii altora.Pe cine ajuta asta?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M-ati omorat.Este cea mai inteligenta, instructiva si interesanta propunere si discutie, d.p.meu de vedere, la acest capitol. Felicitari NOname si restul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu trebuie sa fim Oameni pentru ca ne-a apucat pe noi bunatatea si facem doar bine. nu exista DOAR bine facut in mod constient. sunt mici rele pe care le facem si de fapt genereaza un bine cu mult mai mare. poate ar ajuta mai mult daca am fi DREPTI: recunoasterea si plasarea talentului in locul necesar...chestii de genul asta. pana si numai de la simplul asta exemplu se nasc controverse si conflicte. deci vezi, ce e bine pentru mine, nu e bine pentru tine. spre exemplu in stiinta, nu e nevoie de teoreticieni foarte buni, e nevoie de practicieni foarte buni. cum identifici tu acei practicieni daca ei la un moment dat te pot depasi si pur si simplu nu ii intelegi? cum a fost Tesla sa zicem, cu toate ca el a fost inlaturat din alte motive. destept baiatul asta. ce ma bucur ca si-a distrus toate descoperirile (sau mare parte din ele).
e foarte mult de discutat si dezbatut. sunt sustinatoarea balantei si nimic mai mult. sunt sustinatoarea individului asa cum l-a lasat Dumnezeu si nimic mai mult. mai devreme sau mai tarziu fiecare va face miscarea necesara indeplinirii balantei.

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Soare cu dinți? :))
http://www.youtube.com/watch?v=P8MdHqSTisU

Nu promovez perfecțiunea, care e o utopie, mi-ar plăcea doar să fim puțintel mai buni și mai înțelegători unii cu alții, mai toleranți și mai lipsiți de prejudecăți și să văd mai puțină ceartă și bătaie de joc la "Religie" (trebuie să începem de undeva, nu?).

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Hahaha! poate vrei sa spui soare cu colti big grin
da, ai dreptate, adica fiecare sa fie el insusi in limitele bunului simt. e simplu pana la urma happy

Exact.

Multumesc de dedicatie! hai sa-ti dau si eu una care-mi place mie mult. stiu ca te impresioneaza :) :
http://www.youtube.com/watch?v=78ewxmj4xlc

Mulțumesc. Impresionant moment cu un mesaj foarte frumos.
Acum chiar că m-ai încălzit.

Mi-ai amintit însă și de talentații noștri, NO limit, care deși poate de multe ori se simt discriminați, știu să se bucure de viața, să rămână optimiști și să dăruiască un zâmbet.
http://www.youtube.com/watch?v=6BZwQl2sVQ0

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Filmu' ăsta m-am pus să-l vizionez acum vreo 2 ani cu tovarășa de atunci, într-o dup-amiază ploioasă, dar n-am ajuns cu el la capăt (thank God), că se revoltase domnișoara (pe la minutele 30-40, așa) privind jegul care era prezentat în film și s-a trezit în ea spiritul filosofelii. Așa că m-am lăsat târât, efectiv, într-o discuție despre natura umana, istorie, religii și importanța cercetării științifice, după care ne-am apucat de ascultat Fuego...laughing
Referitor la film, nu mi s-a părut extraordinar ca realizare, dar are o valoare conceptuală.
Și ce e depresia asta aici?

Te așteptam pe tine, să ne presari cu o glumă.

Depresia - nu, o problemă tratată cu seriozitate - da.

Deci până la urmă ai reușit să vezi filmul până la capăt?
Și care este poziția ta vis-a-vis de subiectul abordat (deși am deja o bănuiala)?

Te aștept, eventual, și cu niște melodii de-ale tale, care sunt pe temă (merge și un Fuego pentru diversitate).

Eu sunt pe ideea că religia e cancerul societății actuale. Punct. Religiile și cărțile lor reprezentative ar trebui să intre în patrimoniul cultural al societății, ca mărturie pentru vremurile de demult. Măcar p-astea, că alte cărți și descoperiri prestigiose le-au aruncat în Gheena. Vechii creștini au fost plaga omenirii și au presărat dezbinare și ură, peste tot pe unde au trecut. Cu islamicii au avut ce-au avut - că tot ei au început scandalul și cu ăia, că nu le mai ajungea felia - invidioși pe frumusețea și bogăția culturii lor, atât culturală, spirituală, cât și materială și-au cotropit Ierusalimul în zilele care au rămas în istorie ca cele în care s-a desfășurat unul dintre cele mai sumbre masacre din Evul mediu. Au ars cărți, studii, o întreagă cultură călcată în picioare, din pricina lăcomiei și dorinței de a domina. Să nu mai pomenim de femei și copii. În condițiile în care, până atunci, adepții religiei mahomedane și creștinii au conviețuit pașnic, în orașul Domnului, cum e supranumit Ierusalimul. Și urmau să conviețuiască pașnic din nou, după ce Saladin a învins armata creștină în Bătălia de la Hattin, la o sută și ceva de ani după ocuparea Ierusalimului de către aceștia, în 1187. Saladin nu i-a izgonit pe creștinii pașnici de pe străzile orașului, cum poate ar fi făcut majoritatea. În fine, ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o recidivă din partea creștină, după distrugerea Bibliotecii din Alexandria. Și s-a pus de multe ori problema, care e și un argument considerat puternic de către contestatarii anti-teiști sau anti-religii, cât de dezvoltată ar fi fost societatea umană, fără perdeaua neagră trasă de forța creștină în perioada aia.

Dar eu sunt fire egoistă, și mă gândesc că dacă treburile ar fi mers ca unse, istoria ar fi luat o cu totul altă turnură, și eu nu mai scriam răspunsul ăsta pe TPU, pentru că n-aș mai fi existat, așa cum n-ar mai fi existat nici TPU, nici NOname, nici restul de pe aici. Poate Ema ar fi existat, este destul de posibil. Deci nu mai plângeți atât și fiți bucuroși că existați într-un punct care, dacă ar fi fost altul, putea să se lipsească de fiecare dintre noi. Și degeaba era omenirea evoluată, dacă voi nu erați aici să vă bucurați de ea.

N-am acoperit nici 1% din problemă, dar nici nu-i TPU locul pentru asta.

Am zâmbit la sfârșit.

Dar, să știi, "planul" tău ar fi bun și de acum încolo.
Mi-ai amintit de melodia lui John Lennon, Imagine.
http://www.youtube.com/watch?v=DCX3ZNDZAwY
O frumoasă utopie, cel puțin momentan.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand nu am scapat de sclavie..Chiar se practica din ce in ce mai des..Informeaza-te..eu nu am vazut filmu inca da poate ma uit cand am timp daca zici ca e asa bun/..SI asculta Disturbed-Warrior/..Ma rog face referire la razboi, violenta de aia am facut referire dar e super misto melodia.O recomand cu caldura!

| iKronstadt a răspuns:

Cand vei incepe sa inveti din greselile proprii (si sa ti le asumi in cel mai corect mod), poti incepe sa dai lectii despre viata.
Pana atunci, ar fi bine sa cugeti profund inainte de a deschide gura!
P.P. Poti incepe prin a-ti cere scuze fata de mine, fata de toate mizeriile pe care mi le-ai facut aici, pe site. Te va ajuta oare caracterul tau impecabil, pe care incerci sa-l afisezi aici? Ramane de vazut...

| NOname explică (pentru iKronstadt):

Se vede că nu ai văzut filmul, iar dacă l-ai văzut, nu s-a prins nimic de tine. Îmi pare rău.

Tu mă insulți în mod repetat și tot eu să-mi cer scuze? Îmi place simțul tău al umorului, dar...bine.

Kronstadt, iartă-mă.
Facem pace sau vrei să te tot cerți de unul singur? Zău că a devenit plictisitor, iar pueril a fost dintotdeuna.

E ca și în proverbul acela: țara arde, iar baba se piaptănă.

Eu cred că putem coexista pe acest site și fără astfel de ieșiri și să ne comportăm în mod civilizat.

P.S. Vizionează filmul, chiar merită. Vei reuși să înțelegi multe.

| iKronstadt a răspuns (pentru NOname):

Ups!
Este clar, ceva s-a intamplat cu tine, pe bune. Bravo tie!
Eu nu "coexist" pe site, eu exist! Sunt ceea ce sunt in viata reala, iar asta n-o poate infirma CINEVA de pe TPU.
P.P. Expresia asteptata era "Kronstadt, iarta-ma!". Cu semnul ala mirific la sfarsitul expresiei, si cu explicatiile de rigoare. Dar... orice are un inceput!

| ErickEmil a răspuns (pentru iKronstadt):

Ba da seriosi mai sunteti voi malaughing Si pentru ce pana mea sa isi ceara scuze ma ia mai tacilaughing

| MauiTheMonsterTruck a răspuns:

Este mai usor sa faci rau decat bine.
Cum a spus o femeie "multi nu mai pot fi salvati de la nimic".
Tot ce putem face, este sa avem grija de noi sa nu devenim ca ei. Daca mai sunt altii (rai) cu potential, n-ar fi rau sa le dam o mana de ajutor, sa incercam sa ii aducem pe calea cea buna, daca vor si ei asta, bineinteles. Putem fi exemple pentru ceilalti, pana la urma, unii se vor satura de atata ura. Multi sunt invatati de mici ca viata e o lupta dura si asa trebuie sa devina si ei sau, s-au inrait cu timpul din cauza altor rau voitori.
As scrie mai multe dar, vine masina cu inghetata si se vor strange multi gangsteri acolo, ne batem toti pe o inghetata din fructe exotice.

| NOname explică (pentru MauiTheMonsterTruck):

Vedeți măcar să nu fie excesiv de exotice, că altfel rămâneți și cu vânătăi, și cu burțile goale.

| Gruge a răspuns:

Sper sa fim dezbinati pana la sfarsitul umanitatii, postul tau e distructiv desi nu iti dai seama.
Pe mine ma ajuta dezbinarea, ma distreaza si imi face viata mai intensa, mai frumoasa si pot aprecia mult mai bine unitatea, prietenia, fericirea.
Daca am traii toti in pace si armonie m-as sinucide. Dezbinare, ura, rautatea voita, fac viata mai intereseanta. Sper sa nu se ajunga nici odata la o societate "perfecta"(din punct de vedere crestin, adica toti sa fim ca fratii, ce iad) pentru ca ne pierdem umanitatea.Prea multa dulceata iti face greata, de multe ori simti nevoia de acru.
Acum despre film. L-am vazut acum 2 ani, nu a fost chiar un film bun dar nici rau, asa de plictiseala merge. Bine inteles ca fimlul ataca habotincii crestin care cand isi simt atacata religia vor sa elimine sursa problemei, chiar daca acea sursa este un om, care probabil are dreptate, fanatismul nu are religie, are doar prostie si nu trebuie sa avem mila pentru aceasta prostie. Fantaticii trebuie izolati de societate, pusi la colt si aratati ca un exemplu negativ, dar de obiecei avem norocu sa se izoleze singuri, dar de multe ori nu si trebuie sa actionam cu o mana de fier asupra lor.
Persoanjul fimului are si el imperfectiunile lui, nu considera sclavii oameni, ca de altfel asa gandea toata societatea din acea vreme, in afara de scalvi bine inteles.

| NOname explică (pentru Gruge):

Tocmai, de sclavie, fiind ceva subuman, distructiv, năucitor, am reușit să scăpăm (cât de cât). Am făcut un progres.
De ce să nu punem capăt și celorlalte discriminări? De ce să fim sclavii urii, invidiei, răutății, dorinței de a supune și de a impune celorlalți propriile convingeri (oricât ar fi ele de greșite), micimii și limitării noastre? De ce să nu fim mai întâi oameni, să nu gândim cu propriul nostru cap, să nu distingem binele de rău de unii singuri și abia după să ținem cont (sau nu) de toate celelalte?

Cât despre îndemnul tău la dezbinare și violență, nici aici nu pot să fiu de acord, pentru că violența (răzbunarea) naște violență și tot nu se ajunge nicăieri.
În film acest lucru este subliniat extrem de bine. Îmi pare rău că nu l-ai sesizat sau ți s-a părut nedemn de luat în seamă.
Dar în orice caz, îți mulțumesc pentru părere.

| Dumnezău a răspuns (pentru NOname):

Corectie,nu am scapat de sclavie.Asculta melodia Shadow Business de la Jedi Mind Tricks: http://www.youtube.com/watch?v=ryOAXbLo438

Sclavia inca exista, in forme ascunse.De exemplu,"human life only worth 3 cents per hour" cum zice Vinnie Paz in melodia mai-sus mentionata.Progresul e ipocrit.De ce crezi ca sute de firme "occidentale,civilizate" isi cara ciolanele in tari sarace,precum Birmania,Vietnnam,China? Chiar e mai rau acum,romanii, englezii, olandezii foloseau sclavi doar din anumite rase, pentru a-i ajuta sa-si faca lucrurile, sa grabeasca procesele.Acum,marele companii si state isi schimba constant destinatia sclavilor,cauta sa ii prosteasca tot mai mult,sa ii plateasca pe cat de putin se poate; e sclavie moderna.

Tu visezi acumn utopii,omul nu e facut sa fie bun,decat la suprafata,in "subsol" colcaie sute de viermisori malitiosi si meschini,rai, dar sinceri.

Agora exprima foarte bine de ce oamenii nu pot fi uniti, pentru ca mereu se gaseste ceva sa-i dezbine si sa scoata la lumina animalele, hienele si coiotii in special, din ei.Se arata perfect cum religia distruge omul, il face sa isi schimbe parerile atat de aiuratic, incat uita ce legaminte a facut cu cateva minute inainte.De aceea imi place vorba lui Lennon,"imagine no religion".Sau, fie, toti sa recunoastem existenta prezentei ce mentine in miscare acest univers, fara sa o zeificam si sa-i atribuim eronat o pleiada de caliati.Multa ura, rautate si invidie, porneste din religie, dupa cum se observa in film.Dar mai ales multa ipocrizie; orice actiune poate fi un act de ipocrizie, scapata de sub control si gestionata gresit.

Tu supraapreciezi oamenii.Nu zic ca nu sunt buni de nimic, dar sunt inca, niste animale, ce pot fi stimulate spre abandonarea acestei conditii tocmai prin lucruri pe care ei le reneaga si denigreaza fervent.Pentru ca multi oameni ridica complacerea la rang de arta si normalitate.

Apropo, ca tot propui sa invatam din greselile trecutului...stii ce a zis Hegel? Istoria de invata ca nu invatam nimic de la istorie. Exista o ciclicitate a violentei la oameni, daca observi.Din film, e bun de studiat Davus, este exact omul-hiena ce a dus la degradarea ireversibila a societatii, de vreo 4000 si ceva de ani.

Stiu ca tu asculti Deliric uneori. Zice el, in contra-ruga din "Negru": "...si nici noi nu iertam gresitilor nostri, caci din noi izvoraste ce-i rau"

Sintetizeaza fara gres lucrurile de care suntem capabili.Iti fac si eu o recomandare, e un film similar, se bazeaza tot pe ura si violenta nemarginita a oamenilor, A History of Violence, cu Viggo Mortensen in rol principal.Si aici este o analiza foarte la obiect a rautatii oamenilor, in cazuri mai speciale.

| NOname explică (pentru Dumnezău):

Mulțumesc. O să-l vizionez.

Da, cam ai dreptate, foarte bun răspuns (mi-a plăcut și melodia), dar tot rămân cu speranța că putem fi mai Oameni de atât și să nu ne mai pierdem timpul cu lupte futile între noi, care nu aduc nimic constructiv, ci doar ne dezbină și încetinesc progresul.

Avem o viață și merită trăită, nu risipită pe ură, violență și lucruri de nimic.
Poate sunt prea optimistă, dar sper că optimismul meu nu va trece fără urmă și îi va molipsi câtuși de puțin și pe alții, deschizând niște ochi, minți și suflete.

Chiar cred că putem fi mai buni de atât, este doar nevoie de o dorință colectivă.

| Thunder a răspuns (pentru NOname):

Acum e doar o sclavie moderna. Muncesti de dimineata pana seara (sau pana termini treaba) si cu ce foloase? Stres ca ai nevoie de aia, trebuie sa mananci, trebuie sa suporti cheltuieli. Griji inutile care te ataca la nivel psihologic. Nu iti mai arde sa fii pacifist la fiecare pas. Niciodata nu o sa fie ceea ce vrei tu in lume fiindca tot timpul exista turme, iar turmele sunt conduse de ciobani, si cine profita din aceasta afacere? Exact, ciobanii. Ciobanii astia sunt la un nivel inalt de unde dirijeaza.

"și de a impune celorlalți propriile convingeri"
Asta chiar nu o inteleg si nici nu pot gasi un raspuns. UIte de asta nu imi place religie fiindca face ceea ce zici tu mai sus. Asa ca nu iti pot da raspuns nici la intrebare "pentru ce?". Pentru ca nu stiu.

Ai avut dreptate, foarte bun filmul, "A History of Violence".
Tocmai l-am vizionat.

| Dumnezău a răspuns (pentru NOname):

"Omul" este o notiune abstracta.Multi s-au chinuit sa ii dea un inteles boemizat, mai bun decat realitate.Din ce stiu, Nietzsche a zis-o direct, el fiind si un ateo-nihilist, referindu-se la faptul ca omul este capabil de bine doar atunci cand poate seca persoana/evenimentul ce-i produce bine.Ne hranim cu bine, dar nu producem, pentru a oferi la consum ideea asta.O oferim doar de fatada, deoarece in esenta, suntem rai.

Hai sa o dam altfel.OMUL este invatatorul, ideea, iar omul banal, ce haladuie fara tinta este invatacelul.Un invatator este rau rasplatit daca ramai intotdeauna invatacel.Tot Nietzsche a zis-o.

Luptele intre oameni aduc placere lor.Ar sari multi ca arsi, in ipohondrie aflati, dar avem nevoie de moarte, ca de sare si piper.Nu intotdeauna, doar cand ni se declanseaza pofta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_drive

Ne ducem orbi, spre starea genuina a noastra, de animale, lupte nefiind futile astfel.Ura si violenta fac parte din noi, ca ne place sau nu.Eu merg pe ideea ca starea naturala trebuie imbratisata si debarasata de noi, dar cu atentie, fara sa alunecam spre ipocrit.

Mie imi place George Carlin.Poa' sa zica cineva de aici ca sunt prea pornit pe mosu' Carlin si ateu' Nietzsche, dar sunt printre cele mai luminate si logice minti ce le-am dat, ca specie.Studiu de caz asupra urii ca parte integrata a noastra:
http://www.youtube.com/watch?v=0guEKMVYmZ8&feature=related

Try living together peacefully! BANG! Right in effing head!

Asta cu optimismul molipsitor este o teorie a chibritului,indiferent cat ai incerca sa il imprastii, sa devii "apostolul" benevolentei si pacii, esti ignorat de masele covarsitoare, ascultat doar de cativa, devenind toti catalogati nebuni. Optimismul e ca cercul.Luati-l.Mangaiati-l.Va deveni vicios.Sau ipocrit,dupa caz,apare tot mai mult optimism ipocrit,la unii,cand ii vezi vorbind cu entuziasm de cat de bine ar fi X, si cat de fabulos ar fi Y, iar dupa, rezultand un mare fas.

Putem fi mai buni doar in multimi foarte mici, din gloata patologica in care ne scaldam.Pare cu aer de apocalipsa si sfarseala a OMULUI ce zic aici,dar,sa fim sinceri,e era omului.O parte hiena, o parte coiot, o parte poza din DEX a ipocriziei, iar la suprafata cu intentii bune.Da' ne invatam parinteii cand suntem plozi, sa nu credem in simplele intentii.Sau asa o fi fost doar la mine?

N-avem cum sa ne facem mai buni.Pana atunci, ascultam peroratiile heralzilor.Pana la urma, utopiile niciodata n-au sunat rau.In idealizare.Ca realizare, ioc!

http://www.youtube.com/watch?v=pgqDURxuZo0&ob=av3n
http://www.youtube.com/watch?v=lhipJ1DgOI0 (stai atenta pe albumul asta, e rap-crestin, dar sunt niste melodii absolut apoteotice pe el, se potrivesc multe si cu utopiile ce le doresti realizate, iese armonie arta-ascultator de arta)

Să înțeleg că te identifici mai mult cu privitorul/observatorul?
La potențialul tău, care este unul imens, după părerea mea, nu ți se pare o risipă?
Ești genul de om care ar putea mișca munții din loc, dacă ar vrea. Și dacă realismul tău ar fi îndreptat puțin mai mult spre optimism - în loc de pesimism, pe care îl miros la tine - ai putea să realizezi lucruri extraordinare. Pentru o groază de oameni, nu doar pentru tine.
Nu vreau să-mi răspunzi neapărat, vreau doar să te gândești.

George Carlin e maxim. Mi-a plăcut la nebunie. Are o carismă în el și niște idei... Foarte tare.

Și sunt de acord în mare parte cu tot ceea ce ai spus.
Într-adevăr, cam aceasta este realitatea sau unul dintre moduri de a o percepe, dar tot nu pot să nu mă întreb: oare nu merită măcar să încerci să schimbi ceva (începând cu tine, desigur)?
Ești tânăr, inteligent și plin de potențial. De ce nu l-ai îndrepta undeva, unde ar face diferență? De ce să te complaci în această situație, când (și tu) ai putea să contribui la îmbunătățirea ei?

Dacă îi repeți în continuu unui om că este perfect normal să fie rău, că este în natura lui, oare ce ar putea atunci să-l motiveze să fie altfel (sau să rămână (predominant) bun, că mai sunt și din ăștia)? De ce s-ar mai schimba, dacă indiferent cum ar fi, lumea oricum l-ar percepe ca fiind rău (vorbim de cei care țin cont de părerea celor din jur)?

La modul general vorbind, nu mai bine am veni cu niște exemple de excepții, niște oameni care au reușit să iasă din tipare și să lase o amprentă pozitivă asupra evoluției umane?
Partea plină a paharului merită pusă în valoare, nu crezi?

http://www.youtube.com/watch?v=a7UFm6ErMPU
Ei sunt viitorul. Și nu trebuie subestimați. Trebuie doar să le arătăm direcția bună, atât. De acolo vor ști unde să meargă. Sunt mult mai capabili decât ne putem imagina. Doar nu trebuie descurajați, ci ajutați, atât.