Impartim cele 9 bile in 3 grupe si se determina cu ajutorul balantei grupa mai usoara astfel:
Punem doua grupe la intamplare si se aseaza pe cate un taler al balantei.
Sunt doua posibilitati:
a) Daca talerele se echilibreaza, grupa ramasa este cea mai usoara.
b) Daca talerele nu se echilibreaza atunci grupa de pe talerul mai ridicat este cea cautata.
Se iau doua bile la intamplare din grupa mai usoara si se aseaza pe cate un taler al balantei. Daca talerele se echilibreaza, bila ramasa este bila mai usoara, iar daca balanta se dezechilibreaza, bila de pe talerul mai ridicat este bila mai usoara.
Iti explic inca odata.
Sa le numim grupele:
Prima grupa - A
A doua grupa - B
Al treia grupa - C
La prima cantarire luam doua grupe la intamplare, sa zicem A si B pe care le punem pe talere.
Daca tarelere se echilibreaza, grupa ramasa adica grupa C este cea mai usoara.
Si acum cantarim a doua oara. Punem doua bile la intamplare din grupa C si se pot intampla doua lucruri: ori talerele se echilibreaza si atunci stim sigur ca bila ramasa jos este cea mai usoara, ori una din talere este mai ridicata, asta inseamna ca pe acel taler este bila cautata.
Si a doua varianta, in cazul cand talerele nu sunt echilibrate la prima cantarire. Inseamna ca bila se afla ori in grupul A ori in grupul B, in functie de talerul care este mai sus.
La a doua cantarire luam doua bile la intamplare din talerul care era mai ridicat si observam daca talerele se echilibreaza sau nu.
Daca se echilibreaza, bila cautata este ala de jos, care nu este pe taler, daca nu se echilibreaza talerul, bila cautata ( mai usoara ) se afla pe talerul mai ridicat.