In privinta procesului fiziologic care are legatura atat cu aparitia cat si cu instalarea ciclului menstrual si cu producerea primei sangerari menstruale, fetele ar trebui sa fie educate pentru a sti si cunoscute urmatoarele informatii. De obicei procesul prin care se maturizeaza organele reproducatoare feminine, uneori poate sa inceapa chiar si cu 1-2 ani inainte de producerea efectiva a primei menstruatii. De obicei schimbarile se manifesta prin aparitia unor modificari specifice privind atat aspectul exterior al corpului lor, adica cele de natura fizica, cat si modificari interne de natura hormonala. De obicei apropierea momentului in care porneste/incepe prima menstruatie denumita MENARHA, este semnalata de aparitia secretiilor vaginale cu circa 6-9 luni de zile, uneori chiar si cu 1 an de zile mai devreme, secretii care umezeasc interiorul vaginului dar si zona extena, cea a vulvei si a labiilor, care produc neplacuta patare a chiloteilor in partea care este in contact direct cu "pasarica". Trebuie stiut faptul ca reprezinta scurgeri absolut normale care prevestesc aparitia menstruatiei intr-un viitor apropiat insa destul de "incert" si nu foarte indepartat. Menstruatia este un proces fiziologic care incepe la varsta pubertatii, in jurul varstei de 10-12 ani si se va produce ciclic/periodic si se va repeta de-a lungul vietii femeii pana la aparitia menopauzei care de regula se instaleaza in jurul varstei de 48-55 de ani. In general menstruatia apare in momentul in care fetele ajunge la pubertate si incep sa li se dezvolte sanii si apare pilozitatea de la subrat si de la "pasarica". Acest lucru se produce de obicei in jurul varstei de 11-12 ani insa se poate produce mai devreme cu 1-2 ani sau mai tarziu pana in jurul varstei de 16 ani. In cazul in care fata intretine relatii sexuale inainte de a avea prima menstruatie, acest lucru nu va influenta momentul de aparitie a menstruatiei la o data ulterioara.
Aparitia primei sangerari menstruale, este posibil sa fie semnalata prin dureri abdominale si ale sanilor dar si alte posibile simptome premenstruale de intensitate variabila, care sa fie urmate de scurgeri de menstra. De regula menarha este extrem de slaba, fiindca totul se poate reduce pur si simplu la cateva picaturi de sange de culoare mai inchisa la culoare, maronie si uneori chiar urme/resturi de tesuturi mucilaginoase. Numai in cazuri rare scurgerea poate fi si mai consistente si mai abundenta si sa curga 1-2 zile. Dar aproape sigur prima varianta reprezinta cam mereu modul de incepere a primei menstruatiei. Cind apar aceste semne este indicat sa ai pregatite si mereu la indemana tot timpul 2-3 absorbante, atat acasa cat si in geanta de scoala, deoarece menstruatia se poate porni in orice moment al zilei deci si cand esti la scoala. Aproximativ in fiecare luna aparatul reproducator al femeii se pregateste sa dea nastere unei noi vieti. Pentru aceasta uterul se pregateste sa poata gazdui o posibila sarcina prin dezvoltarea unei mucoase uterine din tesuturi, mucoase si vase de sange. Aceasta "constructie" cu aspect de mucoasa se numeste endometru si imbraca/acopera, peretele intern al uterului. Daca ovulul nu este fecundat de catre un spermatozoid, provenit din sperma ajunsa in vagin in urma unui contact sexual neprotejat, atunci nu se formeaza o sarcina, mucoasa uterina adica ENDOMETRUL devine inutil, se destrama si este eliminat din corp, din uter prin vagin sub forma unui amestec de sange, mucus, resturi de vase de sange si tesut intr-o perioada de circa 3-7 zile. Acest proces se numeste MENSTRUATIE.
Ciclul incepe din nou/se repeta cu un nou ou/ovul care incepe sa se maturizeze intr-unul din ovare si urmeaza acelasi proces descris mai inainte. Acest ciclu se numeste ciclu menstrual si este in general de 21-35 de zile. Daca vei avea ocazia, vorbeste si cu mama ta deoarece ea este cea care iti poate da cele mai bune informatii cu privire la modul de intretinere a igienei si tipul de absorbante de folosit. Multa sanatate!
Fata mea, ma speri. Ai niste întrebări ciudate rău. Dacă ești fata nu are cum sa nu iti mai vina menstruația, și nici sa ți se rupă himerul din greșeală dacă nu ai avut contact sexual. Dacă sângerezi in continuu înseamnă că ești la ciclu.
Da,este prima menstruatie.
Poate iti este rusine sa îi spui mamei tale, dar si ea are/a avut acelasi lucru ca si tine. Discuta cu ea si lasa rusinea, cand vine vorba de corpul tau/sanatatea ta este nevoie.
E prima menstruatie... Spune-i mamei tale pentru că te poate ajuta cu anumite lucruri
Diorrus întreabă: