Bravo tie! depinde ce fel de colegi... uite : eu am 15 ani si m-am confruntat cu aceeasi problema da eu nu am fost de fel data la o parte incearca sa iti gasesti hobby-uri comune cu ei si explica-le ca tu nu vrei sa atentezi la sanatatea ta si de aia nu vrei sa faci asta
nu insista deoarece apoi o sa se fereasca de tine explica-le o data si apoi da-le pace o sa regrete ei ma tarziu
si probabil ca ei nu doresc sa afle apropiatii lor ca fumeaza sau ca beau iar tu sa nu ii ameninti niciodata ca ii spui o sa se fereasca de tine...
si nu uita rezista tentatie acum iti este mai greu ( eu am prieteni care s-au apucat la varsta frageda de fumat si acum imi spun ca nu se mai pot lasa si au 15-16 ani la varsta asta daca ai ajuns dependent de tutun e GRAV!)
ai incredere in tine...mult noroc
Hai sa-ti zic o chestie copilas - daca tu nu vrei, nu o face.
Astia sunt copii distrusi care la 16 ani o sa aiba plamanii in piuneze. Nu zic sa nu fumezi si sa nu bei deloc in viata, dar nu asta este varsta potrivita pentru asa ceva.
Atunci nu bea si nu fuma.
Este foarte simplu. Indeparteaza-te de acel grup de persoane si lasa-i sa-si distruga sanatatea, in incercarea de a fi "cool".
Nu te poate obliga nimeni sa fumezi si sa bei, cel mai bine ar fi sa nu te apuci de asa ceva esti si prea mica si nu e bine nici cand esti mai mare.
Nu trebuie sa consideri asta ca fiind obligatie pentru tine. E alegerea ta. Daca nu vrei sa faci aceste lucruri ar trebui sa te inteleaga. E drept ca in astfel de situatii de obicei esti dat la o parte. Am patit-o si eu. Dar e mai bine asa decat sa te apropii de oameni superficiali.
Colegii tai au o varsta la care nu isi imagineaza ce pot patii. o sa vada ei pe parcurs...nu te lua dupa ei ai sa vezi ca o sa-ti fie bine :*
In primul rand nu trebuie sa te iei dupa anturaj. Tu stii cate fete au anjuns in coma alcoolica la spital pentru ca au vrut sa fie cool, sa nu fie mai prejos de prietenii ei? Dar tocmai aici fac ele marea greseala! Nu esti mai prejos daca nu te iei dupa ceea ce spun ei, esti mai prejos daca te iei ''ca oaia'' dupa ce zice x si y.
Te-ai intrebat daca parintii stiu ce fac odraslele lor? Iti spun eu! Sigur nu stiu! Daca fumatul si bautul te-ar face atat de interesant tu crezi ca nu ar face toata lumea asta? Crezi ca daca te apuci de aceste lucruri vei reusi ceva in viata? Crezi ca te va angaja cineva daca tu esti o alcoolica si fumezi ca o locomotiva?
Totusi, aveti 12 ani! La ce naiba' va sta capul?
Voi cat credeti ca o sa mai suporte ficatul toata bautura? O sa va imbolnaviti de steatoza hepatica cronica, ciroza hepatica si multe altele. Iar in ceea ce priveste fumatul...iti las o lista cu o parte din posibile afectiuni:
» cancer bucal (al limbii, gingiilor sau al planseului bucal), faringian sau laringian - riscul este de 6 ori mai mare decat al populatiei nefumatoare
» cancer pulmonar – fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar
» cancer de vezica urinara – reziduurile cancerigene sau toxice sunt in parte evacuate prin urina, crescand riscurile de cancer al vezicii urinare
» cancer al pancreasului
» cancer renal
» boli cardiovasculare (arterioscleroza, degradarea muschiului cardiac, accident vascular cerebral, anevrism aortic) – riscul de deces prin boli coronariene este de 70% mai mare la populatia fumatoare
» bronsita cronica si emfizem
» disfunctii erectile – riscurile sunt de doua ori mai mari decat la nefumatori
probleme prenatale si postnatale – avort spontan, complicatii ale sarcinii, deficit de crestere fetala, sindromul mortii subite a sugarului, susceptibilitate crescuta la infectii, dificultati de invatare, etc.
» hipotensiune arteriala
» hipercolesterolemie
» bronhopneumopatie cronica obstructiva
» pneumonie
» gripa
» guturai
» ulcer gastroduodenal
» boli intestinale cronice (boala Crohn)
» carii dentare
» afectiuni ale gingiilor
» osteoporoza
» tulburari ale somnului
» cataracta
» boli tiroidiene (boala Basedow-Graves)
La femei, creste riscul de:
» cancer de col uterin
» tulburari menstruale
» probleme de fertilitate
» avort spontan
La barbati, exista un risc crescut de:
» disfunctii erectile (impotenta)
» probleme de fertilitate
Exista studii conform carora consumul de tutun poate fi legat de cancerul de intestin gros si cel de leucemie.
Fumatul poate determina si probleme ale sanatatii buco-dentare, printre care retractia gingivala, decolorarea dintilor si gingiilor.
Pe langa aceste boli, fumatul este responsabil pentru aparitia ridurilor, dand pielii un aspect de imbatranire prematura. Tabagismul reduce simtul gustativ si olfactiv.
Stiai ca din cauza fumatului vei trai cu aprox 21 de ani mai putin? Chiar nu iti doresti sa-ti vezi copii la facultate, sa-ti vezi nepotii la gradinita s. a?
Dupa ce ai spus, mi-am putut da seama ca esti o fata extrem de inteligenta, si ca atare, ar trebui sa iei si decizii inteligente.Nu te obliga nimeni sa te apuci de toate astea, este sanatatea ta, si mai ales demnitatea ta.
Si eu am fost intr-un astfel de grup in care toti fumau si erau cu sticla de bere permanent in mana, insa dupa vreo 3-4 luni mi-am dat seama ce greseala faceam. Mi-am dat seama ca ceea ce fac nu ma reprezinta, asa ca am renuntat la ei(sa stii ca nu mi-a fost deloc usor, insa, cu timpul am renuntat definitiv)
Asta te sfatuiesc sa faci si tu, sa te indepartezi de acesti asa-zisi prieteni.Chiar crezi ca iti sunt prieteni adevarati? Un prieten adevarat nu-ti impune anumite lucruri, te aceepta asa cum esti.
NU TE APUCA DE BAUT SI DE FUMAT deoarece nu e mare diferenta intre ele si droguri:daca ii simti gustul, vrei din ce in ce mai mult, iar cu trecerea timpului este din ce in ce mai greu sa renunti... iar la 12 ani crede-ma ca e aproape imposibil sa ai atata vointa, incat sa renunti definitiv.
Fa ceea ce crezi u ca este mai bine pentru tine si familia ta.Sunt sigura ca vei face o alegere corecta
Succes