Probabil ca nu ai intrat inca la pubertate daca nu ai inceput sa te dezvolti, dar fiecare copil are ritmul lui de crestere si dezvoltare, depinzand de mostenirea genetica de la parinti, dar si de hrana pe care o manaci zilnic, care ar trebui sa fie bogata in vitamine, minerale si proteina animala, ca hormonii tai sa isi ia de acolo ce au nevoie si sa-ti stimuleze cresterea si dezvoltarea.
Cum spui ca o perioada nu ai mai mancat... atunci de ce te miri ca esti sub-dezvoltat?
Mancarea pentru tine este vitala, fara ea nu te dezvolti, nu cresti si nici nu esti sanatos!
Practic nu cam am mancat, acum am inceput sa mai mananc, corpul meu s-a dezvoltat mai mult, mi-a aparut mustata si m-am inaltat putin
Evident ca nu ai mancat nici macar suficient, daca nu te-ai inalta mai deloc.
Ma rog, fiecare traieste dupa cum isi asterne, dar nu te mai mira de ce altii cresc cand tu nu mananci si evident este imposibil sa cresti, fiindca hormonii de crestere nu au ce lua din hrana ta.
De unde stii ca ai gene bune? Ti-ai facut un profil genetic si a reiesit ca ai o copie cu varianta "C" (in loc de "T") a genei HMGA2, de exemplu?
Faptul ca parintii tai au o anumita inaltime nu este atat de relevant, deoarece genetica este mult mai complexa de atat.
Desigur ca vei mai creste.Fiecare individ are ritmul sau de crestere, iar unii baieti se dezvolta ceva mai tarziu, dupa 15-16 ani.
Tu mananca bine, sanatos, fa sport si vei creste atat cat genele tale iti vor permite sa o faci.Fii sanatos si fericit!
Toti din familia mea sunt inalti
Asta pot intelege, insa faptul ca rudele tale au o anumita inaltime nu garanteaza transmiterea unor gene identice.
Totusi, ai numai 14 ani, deci ai timp sa te dezvolti. Unii baieti pot avea o pubertate usor intarziata si sa inceapa sa experimenteze schimbarile (par corporal si facial, voce ingrosata, schimbari vizibile ale organului reproducator etc.) mai tarziu comparativ cu majoritatea adolescentilor.
In esenta, inaltimea este 80% genetica, deci in mare parte. Apoi, in cei 20%, raman cauzele hormonale (aici intra si gigantismul sau nanismul hormonal, dar pe langa aceste extreme exista subdezvoltari sau supradezvoltari in cazul in care exista un dezechilibru al glandei pituitare), cauzele nutritionale (daca nu te hranesti bine, organismul nu are de unde sa isi ia nutrientii necesari pentru a-si atinge potentialul genetic maxim) si mai sunt si factorii evolutivi.
In principiu, eu inteleg logica ta cu genele, numai ca este mult prea simplista pentru ceea ce inseamna genetica si dezvoltarea organismelor.
Twister09 întreabă: