Destul de complicat.Cred ca mata ta inca nu relizeaza ca nu mai esti o fetita ci ca esti o adolescenta in toata regula.Incerca sa vorbesti deschis cu ambii parinti. Explica-le ca este importan sa fi prezenta la ziua prietenilor tai, spune-le ca toti prietenii tai merg in parc si ca este foarte normal sa mergi si tu.Alta solutie in afara de comunicare nu vad. Sper din tot sufletul sa te-am ajutat si sper ca mama ta sa intaleaga si sa constientizeze varsta pe care o ai.Succes:*
Spune'le ca ai si tu nevoie de intimiditate.Nu toate problemele, lucrurile pot fi rezolvate de ei. Vrei si tu sa iesi cu prietenele tale, mai bine ii iei incet, le spui ca iesi cu cateva prietene pe la bloc, dupa prin parc.Si cu hainele spune'i direct ca nu iti plac, ca acum e alta moda si ca iti sta mai bine cele care iti plac tie decat ei.
Nu stiu cum te intelegi tu cu parintii tai, care e relatia dintre voi.
eu una as sta d vb despre asta cu ei.nu as sta d vb cu aman2 deodata, ci, prima data as sta d vb cu parintele, despre care simt eu ca ma intelege mai bine. le-as spune parintilor f clar ca nu imi place sa ma trateze asa, ca am cresut, ca am si eu dreptul la initimitate, ca am is eu dreptul la viata personala, ca am si eu gusturi proprii si i-as ruga sa respecte asta.
prima reactie a parintilor este sa iti zica ca tu inca mai esti un copil.in cazul asta le-as zice ca am cresut, i-as ruga sa ma lase sa le demonstrez ca am cresut si ca sunt o fata cat se poate d responsabila.
incearca sa te rupi si tu putin d ei, nu numai sa le ceri lor sa se rupa d tine.
STIIIUUUU cum e. Poti incerca sa le spui ca ai vrea sa incerci sa porti si alte haine. Sau sa le zici ca pot avea incredere in tine macar odata, si ca nu o sa ii dezamagesti! sau sa le prezinti o prietena (o rogi sa se imbrace cat mai pe placul lor doar ca sa nu se prinda ca tu ai pus-o si sa vb "respectuos")Alte idei nu mai am!
Asa erau si ai mei pana am facut 14 ani, cam asa, nu ma lasau sa ies fara ei deloc, tata mai venea cateodata sa ma si ia de la scoala ca sa nu ma opresc cu colegii sa mai vorbim , dupa aia le'am vorbit le'am zis ca nu mai am 5 ani si as vrea sa ies si eu cum fac colegii mai ieseau toti la un suc s'au asa eu nu puteam lipseam mereu eu , dupa ce le'am facut discursu ca as vrea sa ies si eu ca am 14 ani au inceput sa ma lase cate o ora asa, dar mie nu imi ajungea, asa ca odata cand trebuia sa ies ca ieseam de 2 ori la saptamana cate o ora, si din ora aia am facut vreo 6 mi-am inchis si telefonul si tot, si cand am ajuns acasa credeam ca nu o sa ma mai lase sa ies, ca ai mei erau mai severi, dupa aia mi'au spus ca decat sa fac asa sa nu stie de mine mai bine sa le spun vezi ca sunt acolo cu x cu y dar sa stie ca sunt bine. dupa aia pe la aproape 16 ani mi se urcase mie la cap ca vreau la discoteca ai mei nici gand si am iesit intr'o dupa'amiaza si tot asa mi-am inchis telefonul si m-am intors dimineata pe la 4, si de atunci e de ajuns sa le zic ca merg cu x y la ce ora ma intorc si era ok, acum nu mai am nici probleme de genu ca am 19 ani .
Nu vreau sa te invat sa faci ce faceam eu, dar mai sunt si parinti comunisti la care nu o sa le intre niciodata in cap nimic!
Imi pare rau sa iti spun dar cel mai probabil, parintii tai au o problema gen: overprotective. Cel mai bine ar fi sa discuti problema asta cu o ruda sau un prieen de familie de incredere, care sa fie foarte apropiat atat tie, cat si parintilor tai. Cred ca deocamdata asta e tot ceea ce poti face...
Eu am 14 ani si stiu cum e sa nu ai intimitatea si libertatea necesara varstei tale dar nu m-am confruntat niciodata cu probleme de genu...incearca sa discuti cu ei si sa ii faci sa inteleaga ca la varsta asata ai nevoie de intimitate si sa se gandeasca si ei ca doar nu au fost mereu adulti, au fost si ei adolescenti si la fel ca si noi aveau nevoie de intimitate, sprijin, incredere si iubire.
ale0409 întreabă: