| Anaais a întrebat:

Am 17 ani sunt fata si am inceput sa am probleme cu parintii din toate rahaturile.
Nici nu stiu cum sa incep... sunt la un liceu bun, invat bine, ideea e ca sunt un copil bun. Greseala pe care am facut-o a fost sa-i spun ca cea mai buna prietena a mea si-a inceput viata sexuala destul de devreme. De atunci nu ma mai lasa sa ies cu ea, imi interzice sa mai merg la ea, nici cu anturajul nu ma mai lasa sa ies, condiserandu-i probabil c*rve.
M-am saturat! Am vrut sa ies zilele astea cu ei la un film, iar mama imi zice ca e prea departe unde vreau sa merg, bla bla. Iar dupa, imi zice sa imi caut alti prieteni. Stai, ce!? Cum dracu' sa imi fac alti prieteni cand ei imi sunt prieteni!?
I-am inchis telefonul, iar de atunci nu mai vorbeste cu mine. Adica de vreo 2 zile. In casa e o atmosfera rece... adica si tata si mama se comporta ciudat cu mine. Imi interzic o gramada de chestii pe care inainte aveam voie sa le fac. M-am saturat, plang mereu, vreau sa ma tai. Am obosit, pur si simplu.

Ce sa fac!?

22 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Pari ti tai incerca sa te protejeze. Asta cred ca stiai. Nu vreau sa vorbesc ca ei.
Mai ai un an si devi majora. Dupa urmeaza facultate sau cine stie ce. Dupa o sa te desparti de prieteni si o sa iti para rau. Pune si problema asta parintilor tai, poate o sa te ajute.
Nu prea vad situatie de rezolvare...
Un vers zice: la final nimic nu mai conteaza. Asa ca ce conteaza un an pierdut.
Dupa ceva vreme o sa iti dai seama.

Si nu te taia. Iar vrea cineva sa se taie?, cum sa ma culc deseara cand stiu ca nu am putut sa fac nimic sa opresc o persoana sa faca asta...

Ma rog, sper ca te-am ajutat, macar putin. Iti urez numai bine.

| RainmakerX a răspuns:

Hey!

Probabil ca parintii tai au si dansii temerile lor...
Nu prea ai ce face. Au ramas la ideile care poate ca erau valabile cand erau dansii copii.

Esti fata, ai 17 ani deci ai toate sansele sa gasesti vreun frustrat care sa stea cu tine doar pentru corp.

Se vede ca esti o fata sincera dar tine minte, unele lucruri nu se spun, nici macar parintilor.
De ce sa-i intereseze pe dansii la ce varsta isi incepe prietena fetei lor viata sexuala?
Simplu. Au reactionat asa intrucat momentan ai alte prioritati. Sa zicem ca ti-ai gasi un prost. Ati merge la o petrecere, tipul nu s-ar proteja si ai pleca acasa cu o particica din el.
Dupa aceea tipul nu ar mai recunoaste si ar aparea 2 optiuni. Pensia alimetara sau avortul.
Sa nu crezi ca am ceva. Nu sunt comunist, nici macar nu eram nascut in acea vreme. Sunt doar ciudat.

Faza e ca esti fata si nu poti sa stii ce fel de indivizi intalnesti.
Faci un copilas si dupa se duce totul de rapa. O sa banuiesc ca esti in clasa a 11-a.

Ce s-ar intampla daca ai face-o si tipul ala nu s-ar proteja?
Pune-ti intrebarea asta si o sa vezi de ce le este frica parintilor.

Esti a 11-a. Sa zicem a 12-a pana ar aparea copilul. Dupa aceea cum ai mai face o facultate care se respecta?

Cum ai face rost de bani si cum ai ingriji copilul? Ai putea?
Da, dar cum? Simplu, cu ajutorul parintilor. Altfel nu ai cum.

Parintii tai tin la tine... le este frica pentru tine. Frica sa nu ajungi o ratata. Scuze ca spun asta, nu vreau sa te jignesc dar daca faci un copil de la varsta asta atunci iti ratezi tot viitorul.

Lasa-i putin sa se mai calmeze lucrurile.
Parintii tai stiu ca tu probabil ca ai face-o "doar ca sa fii in rand cu lumea" deci le este frica. Este normal sa fie asa.

Momentan stai la casa lor, joci dupa regulile lor. Totusi regulile se pot schimba chiar daca nu cu mult.

Trebuie sa faci mai multe lucruri:

1★ Cere-ti scuze pentru comportamentul tau. Ai reactionat foarte prost. Chiar daca parintii tai ti-au dat o cerinta absurda, nu ar fi trebuit sa-i inchizi telefonul in nas ca la o "taranca", mai ales ca mama ta iti vrea numai binele.

Daca mama ta te-ar fi facut de la 17 ani atunci ai mai avea parte de cine stie cate lucruri pe care le-ai avut pana acum? *inainte sa ti se interzica*

Esti a 11-a, vine bacul asa ca parintii tai nu vor sa ajungi vanzatoare pe la market-uri de cartier, sa fii platita cu 800 de ron pe luna.

2★ Explica-le ca nu toate sunt la fel ca acea fata. Eu am in grupul meu de prieteni persoane care nu se aseamana deloc cu mine. 2 persoane nu pot sa semene 100% intre ele.
Daca ea a facut o greseala, asta nu inseamna ca o s-o faci si tu.

3★ Roaga-ti parintii sa te lase sa faci acele lucruri si promite-le ca nu o sa faci prostii. Eventual le poti spune ca pot sa te duca la ginecolog daca nu au incredere in tine. Spune-le ca te plictisesti singura, ca nu ai cu cine sa vorbesti...

4★ Asculta-i dar nu 100%. Doar asculta-i.

5★ Incercati sa mergeti in locuri aproape de casa pentru moment. Sa nu stai noaptea pe afara.

Nu este nevoie sa te tai pentru asa ceva, este absurd.
De ce sa te tai?
Poate ramai cu semne...ai grija!
O sa faci si tu asta candva. Nu spune nimeni ca e neaparat sa astepti pana dupa nunta. O sa vina perioada facultatii si probabil ca mami si tati nu o sa mai fie alaturi de tine ca sa-ti spuna ce e bine si ce e rau. Spe ca intelegi unde bat.

Succes! Zambeste, nu mai fi asa suparata intrucat nu ai cum sa-ti faci prieteni daca esti asa... Nimanui nu-i plac persoanele suparate.

| Anaais explică (pentru RainmakerX):

"Ai mei stiu ca NU as face-o doar sa fiu in rand cu lumea" Scuze ca s-a inteles gresit. In fine, problema mea nu e legata de sex, virginitate si mai stiu eu ce. Cam toti cei care mi-au raspuns, de asta s-au legat mai mult.
Am 17, sunt virgina, nu am ganduri, o gosh. Am toata viata inainte, vreau sa termin o facultate si cate chestii. Ma rog.
Ma doare ca pe ei, pe mama mai ales, o intereseaza mai mult ce-o sa zica lumea daca ma vede cu prietena mea pe strada. Conteaza mai mult asta decat cu cine ma simt eu bine!? Am fost in generala in aceeasi clasa cu ea, venea la mine, mamei ii placea mult, dar foarte mult de ea. Ce **** m-a apucat sa ii spun despre viata ei persoanala, nu stiu.
Nu inteleg de ce fac atat de mult tam tam din nimic. Nu sunt rebela, nu am fost niciodata. Prima oara cand i-am inchis telefonul plangand, asta dupa ce mi-a spus sa imi caut alti prieteni. Poate e mai ok sa fii prostul dintr-un grup de culti, decat invers. Dar sa ma lase sa invat si sa-mi dau eu seama de asta, nu sa-mi impuna atatea chestii absurde. Sta la 5 minute de mine, dar stii...
Of, nici nu stiu cata coerenta are ce-am scris aici

| RainmakerX a răspuns (pentru Anaais):

Ok. Am inteles, deci nu e vorba de virginitate.

De unde sa cunoasca "cei de pe strada" aceste detalii?
Ea nu le stia daca nu i le spuneai tu... Vorbeste cu mama ta si explica-i ca nimeni nu stie chestiile astea si ca i le-ai spus intrucat ai incredere deplina in ea *intrucat este mama ta pana la urma, idk*

Am inteles tot ce ai scris aici dar nu stiu ce sa spun...
Parintii tai probabil ca sunt oameni importanti si tin mult la parerea celor de la "radio sant".
Explica-le ca nu toti sunt la fel. Este viata ei, a facut o alegere care nu te-a afectat cu nimic *in mod direct*.

| aXy99 a răspuns:

Spune-le parintilor tai ca tu nu esti ca si prietena ta si ca nu iti poti schimba prietenii peste noapte. Zi-le ca ai nevoie de putina libertate si sa aiba incredere in tine pentru ca nu i-ai dezamagit pana acum si nici nu ii vei dezamagi. Linisteste-te, cam asa se intampla la adolescenta.

| Anaais explică (pentru aXy99):

Ai mei stiu ca nu sunt asa. Dar stii, ce zice lumea e mai important pentru ei decat mine

| PedoBarbie a răspuns:

Ce contează dacă prietena ta ți-a început viața sexuală devreme doar nu înseamnă că și tu o să faci la fel.

| peperonies a răspuns:

Muta-te singura si plateste-ti singura totul si nu o sa mai ai probleme cu parintii. dar acu repede cat inca le stii pe toate. cat timp te intretin parintii nu prea ai ce sa faci decat sa te supui.

| Deaad a răspuns:

Cei mai multi parinti sunt incuiati la minte.
Ei au o scuza:te protejeaza.Dar nu stiu cum sa faca asta.
Este vorba si despre conflictul dintre generatii.
Si nu trebuia sa le spui.Mai ales ca este viata ei si nu prea vad care a fost rostul sa le spui.Multe lucruri trebuie ascunse de parinti.Pentru ca daca nu le ascunzi, vei avea mari probleme tocmai pentru ca sunt neintelegatori si ca traiesc in trecut. Ceea ce e normal, in mare.De aceea toti parintii sunt severi, dar pentru ca vor sa isi protejeze copiii.
Printr-o protectie irationala:Sa iti faci alti prieteni.
Ma intreb daca ei chiar cred ca pot schimba asta la tine.Chiar cred ca iti poti face alti prieteni?
Reaminteste-le ca numai tu esti in masura sa iti schimbi anturajul.
E ca si cand iti spune taica-tu sa iti schimbi genul de muzica pe care il asculti, pentru ca nu ii place lui.

Sfat:Lasa-i in pace si nu ii asculta.Traieste-ti adolescenta,pentru ca daca ii asculti in totalitate, o sa traiesti in trecut.
Multi parinti nu sunt asa, in schimb. Ceea ce e cam rar.

Iti spun si tie cum le spun la toti:
Invata sa nu-ti pese! Introduce-ti acel "cui ii pasa" in viata si o sa te descurci mai bine, la multe capitole sociale, nu numai cu parintii.Pentru ca daca iti pasa prea mult, te consumi si pierzi timp pretios pentru o prostie.

Lasa, vei plange din alte motive mai grave, asta nu e atat de grav.

| Divy a răspuns:

Eu chiar nu ştiu ce să-ţi spun dar cred că eşti o fire mai rebelă :] şi ce-i cu tăiatul că nu-i mare chestie parcă e sfărşitul lumii...

Caută alţi prieteni că mai există copii baftă

| Scarbo a răspuns:

Fii mai rebela cu ei, or sa se obisnuiasca, daca nu te cunosc indeajuns de bine ca sa-si dea seama ca tu nu poti fi in stare de ce a facut prietena ta, atunci nu merita sa-i mai bagi in seama. Am mai cunoscut oameni cu probleme de genul tau, iar cu vorba buna nu a mers pentru niciunul dintre ei.

| Nitunitu a răspuns:

Potoleste-te!

Parintii tai iti vor binele.

Ei au impresia ca daca o prietena de-a ta si-a inceput viata sexuala mai drevreme o sa o faci si tu din cauza anturajului.

Dar tu esti mai desteapta si o sa mai astepti si o sa iti faci parintii mandri cand o sa te mariti pura.

Imi doresc sa am dreptate, am?

| Anaais explică (pentru Nitunitu):

Ideea e ca nu m-am gandit niciodata sa o fac. Sunt convinsa ca ai mei stiu ca u as face-o asa, la plictiseala gen, sa fiu si eu in "rand" cu lumea. Ma doare si nu suport faptul ca pentru ei, mult mai important e ceea ce cred altii, decat ceea ce conteaza de fapt

| Nitunitu a răspuns (pentru Anaais):

Pai vorbeste deschis cu ei si spune-le ca esti de acord sa mergi la 6 luni la control ginecologic, primul incepand cu maine si le demonstrezi ca ramai pura asa cum te-a facut mama ta pana cand te vei marita...

Ofera-le tu increderea in tine de care au nevoie...

Nu ma intelegi
Poate nu stiu eu sa explic indeajuns de bine, scuze

Daca dai timpul inapoi cu 70- 100 de ani, o femeie care se marita si nu era virgina era considerata, scuza-mi expresia "curva, vagaboanta," si nimeni nu o privea cu decenta.

Acum daca nu o faci inainte de casatorie si ramai pana atunci virgina esti considerata "fraiera".

Vrei sa fi considerata "curva, vagaboanta"? sau "fraiera"?

Ti cont de prietenii tai sau de ceea ce iti doresc parintii tai adica binele?

Lasa sa fi tu fraiera si fericita si parintii tai sa fie mandrii de tine, decat sa fi prietena prietenilor tai (care la greu nu stau langa tine) si sa fi mai cool.

Daca te dezvirginezi si ramai gravida si faci avort fara ca ai tai sa stie esti cool?

Mai tarziu o sa afli ca ai fost cool pe moment si subiect de discutie pentru prietenii tai. Vei auzi vorbe de genul "Am spart-o si pe asta"

Tine cont de parintii tai si fa-i sa fie mandrii de tine.

Tot incerc sa ajut generatia ta cu sfaturi bune pentru ca din ce in ce mai putin copiii mai asculta de parinti si mai mult de anturaj. Anturajul nu s-ar impacienta daca tie iti e rau, ci parintii tai.

Ajungi si tu la concluzia ca nu ai un anturaj bun din moment ce singurul lor subiect de discutie este sexul...

Ce ar fi daca v-ati axa pe copilarie si in viitor pe cariera?

Sti cat de mult ti-ai dezamagi parintii daca i-ai mintii sau te-ai ascunde de ei?

Fi cool cu parinti tai si fi "naspa" cu prietenii tai. Mai tarziu o sa imi dai dreptate...

Prima partea a raspunsului n-are nicio legatura cu mine si problema mea. Doar pentru ca o persoana din anturajul meu si-a inceput viata sexuala devreme, nu inseamna ca toti au facut-o. "Greseala" pe care am facut-o a fost sa am incredere si sa-i spun mamei despre viata personala a prietenei mele, urmand ca tot eu sa suport consecintele acum. Mi se pare absurd faptul ca e vecina cu mine, sta la 5 minute de mine, si nu am voie sa merg la ea. Normal ca fac urat, cine n-ar faaaaaace!? Nu ii inteleg. In ciuda aparentelor, e un om fain. Vreau doar sa am cu cine iesi la un suc, sa am cu cine vorbi, sa am prieteni, lol. Nu credeam ca o sa ajung sa spun asta odata. Am ajuns la faza in care eu ma simt prost fata de ei, nemaistiind ce scuze sa mai bag ca nu pot iesi cu ei. M-am saturat sa nu fiu inteleasa de nimeni
Singurul lor subiect de discutie nu, nu e sexul. Scuze daca asta s-a inteles din tot ce am zis mai sus, nu asta voiam sa se inteleaga.
Of

Ok, imi cer scuze, faci cum doresti...

Oricum, multumesc mult de sfaturi! O sa tin cont si de ele

Stai ca nu vazusem partea cu taiatul. Lasa prietena si problema de virginitate.

Cum adica sa te tai?

Ce te aduce la gandirea asta? Am mai vazut cativa copii pe TPU care spuneau ca vor sa se sinucida. Multumesc lui Dumnezeu ca si eu si altii de pe TPU le-am mai deschis mintea si au renuntat la idee.

Anaais eu nu stiu daca am indurat mai multe ca tine in viata dar muncesc de la 14 ani, in 2011 am vrut sa ma sinucid pentru ca ramasesem fara iubita, ea a luat copilul cu ea si nu puteam sa il vad, am ramas din cauza depresiei fara loc de munca, fara chirie pentru ca nu mai aveam bani, fara mancare si om al strazii o saptamana, mancam din gunoaie si plangeam... am fost la lacul morii atunci sa ma arunc de pe pod, m-am suit si exact cand sa ma arunc m-a oprit un om care m-a tras inapoi, m-a intors cu spatele la el, m-a sters pe umeri de praf si mi-a spus. Nu face asta. Dupa aceea m-am intors cu fata la el si nu mai era. Nu stiu cine sau ce a fost, dar m-a oprit si bine a facut. Am adormit nemancat langa un copac si m-am trezit dimineata vazand lumea cu alti ochii. Am impins caruturi la supermarketuri pentru acei 50 de bani, am strans 120 de ron in cateva zile, m-am dus si mi-am luat haine, m-am spalat in lac si am plecat sa caut de munca. M-am angajat la o spalatorie, dupa la un service si uite ca mi-am revenit... Nu stiu daca povestea ta e mai altfel, dar eu am ales viata. Si bine am facut.

Pur si simplu, nu stiam cum sa ma descarc emotional. Sunt ok acum, mersi mult de ajutor!

| FrumusicaSufletista a răspuns:

Pai în primul rînd trebuie să te calmezi și să îți scoți această idee de a te tăia.Eu am fost dintr-o situatie asemănătoare lună trecută.Tot așa am făcut greșeala de a spune părinților despre viața personală a prietenei mele și de atunci îmi interziciau să mai comunic cu ea.Eu ca si ține nu îi ascultăm și încercam să nu le spun nimic și continuam să prietenesc cu ea. Mi se parea ca ei îmi doresc răul pina cînd cu greu am putut ieși în oraș cu fețele care de asemenea aveau și ele aceeași situație personală ca și prietena mea cea mai bună.Ele vazind ca eu nu sunt ca ele din acest punct de vedere au început să mă ignore și în acea zi m-au evitat și făceau ce doreau ele vorbeau între ele fără mine, și atunci am înțeles ca părinții aveau dreptate.Deci ti-as sfătui să îi asculți căci eu dacă nu ti-am ascultat am patițo foarte rău și am căzut dintr-o depresie,nu te gindi ca prietenii sunt totul, deoarece ei nu îți doresc numai bine, pe cînd părinții te vor ajuta enorm. Încearcă să le spui ca ti-ai găsit alți prieteni și cere sfatul lot nu al prietenilor, și nu te sfătuiesc să procedezi ca prietena ta ci vei face ca ea doar cînd vei fi pregătită, nu trebuie să te tai din cauza această sau să faci ca ea cu cine îți ese în cale, doar pentru ca să fii ca ea.