| corina_7558 a întrebat:

Am o mica intrebare care vreau sa ii stiu raspunsul.Care este masa atmosferei Pamantului? Si cum se afla ce masa are atmosfera? Multumesc anticipat.Cine ma ajuta v-a primi funda.

2 răspunsuri:
| BlackAngel232001 a răspuns:

Daca vrem sa aflam cate kilograme are Pamantul, trebuie aleasa cu grija intrebarea. Nu "cat cantareste Pamantul?", ci mai degraba "ce masa are el?". In orice caz, se pare ca planeta noastra a devenit mai usoara.

Prabusirea navetei rusesti Phobos-Grunt a atras atentia asupra cantitatii din ce in ce mai crescute de deseuri spatiale care orbiteaza in jurul Terrei. Acest lucru ar putea insemna ca masa Pamantului devine din ce in ce mai mica? BBC a incercat sa afle raspunsul.

Exista factori care determina cresterea si scaderea masei Pamantului, odata cu trecerea timpului, potrivit doctorului Chris Smith, microbiolog al Universitatii Cambrigde. Acesta a reusit, cu ajutorul unui coleg, sa estimeze cantitatile care ies din atmosfera Pamantului si cele care intra.

Masa Pamantului creste...

Factorul care contribuie cel mai mult la cresterea masei Pamantului il reprezinta cele aproximativ 40.000 de tone de praf cosmic care ajung pe Pamant, in fiecare an. Acesta reprezinta fie urme ale sistemului solar initial, fie bucati foarte mici ale unor asteroizi care s-au sfaramat.

"Pamantul actioneaza precum un aspirator urias, alimentat de gravitatie, atragand in atmosfera sa particulele de praf", afirma Smith. Un alt motiv pentru care planeta isi mareste masa este dat de incalzirea globala, care contribuie insa mult mai putin decat praful cosmic. NASA a calculat ca incalzirea globala contribuie cu 160 de tone anual, datorita cresterii temperaturilor.

Astfel, un calcul simplu arata ca masa Pamantului castiga intre 40 si 41 de mii de tone in fiecare an. Trebuie spus ca nu putem sa ne lasam inselati in aceste calcule de cresterea populatiei mondiale sau de constructiile care apar intr-un ritm rapid in intreaga lume. Aceasta pentru ca, atat noi, cat si toate constructiile de pe Pamant suntem facuti, de fapt, din materie care deja exista pe planeta.

... dar si scade

Cu toate acestea, Chris Smith a ajuns la concluzia ca, in realitate, masa Pamantului scade, incluzand apa si atmosfera planetei. Cum se intampla asta?

In primul rand, centrul Pamantului este precum un reactor nuclear enorm, care pierde din energie de-a lungul timpului, iar pierderea de energie se traduce in pierdere de masa. Cu toate acestea, cantitatea este infima, raportata la totalul planetei, doar 16 tone anual.

Si nu putem aduce in discutie nici rachetele si satelitii care sunt lansati in fiecare an in spatiu, precum a fost cazul navetei Phobos-Grunt. Doctorul Smith spune ca marea parte a acestora ajung din nou pe Pamant, ulterior.

Altceva determina insa pierderi ale masei Terrei. Spre exemplu, gazele precum hidrogenul sunt atat de usoare incat ies din atmosfera si se pierd.

"Fizicienii au aratat ca Pamantul pierde circa trei kilograme de hidrogen in fiecare secunda. Asta inseamna in jur de 95.000 de tone de hidrogen pe care planeta noastra le pierde in fiecare an", a precizat Chris Smith.

Acelasi lucru se intampla si cu un alt gaz foarte usor, heliul, astfel ca Pamantul pierde si 1.600 de tone de heliu, la fiecare 12 luni.

Una peste alta, masa Pamantului scade cu circa 57.000 de tone anual, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din masa bruta a vasului Costa Concordia, cel care a esuat in largul coastelor italiene, in Marea Mediterana, pe 13 ianuarie.

Comparand, insa, cu masa totala a Pamantului, aceasta pierdere reprezinta doar 0, 000000000000001% din uriasa masa a planetei noastre, care este aproximata la 5, 9736 x 10 la puterea 24 kilograme. Pentru cei curiosi, volumul planetei este de aproximativ 1.083 de miliarde de kilometri cubi, ceea ce inseamna ca densitatea sa este de circa 5, 5 grame pe centimetru cub.

Chiar si cu aceste informatii, nu ar trebui sa fim ingrijorati in privinta faptului ca planeta va ramane fara hidrogen. Doctorul Smith spune ca ar fi nevoie de trilioane de ani pentru ca oceanele Terrei sa se goleasca. Iar acest lucru ar trebui sa ne linistesca, mai ales ca varsta planetei este de "doar" cinci miliarde de ani.

Teoretic, planeta noastra cantareste zero kilograme, pentru ca nu exista vreun punct de referinta sau vreo forta gravitationala care sa actioneze asupra sa. Practic, insa, probabil nu vom putea sti niciodata, nici macar aproximativ, care este greutatea planetei pe care ne aflam.

| Abadonna a răspuns:

Atmosfera terestră are o masă de circa 4, 9 · 1018 kg...
Pai nu se afla cu niste calcule simple gen densitate*volum=masa deoarece densitatea variaza in functie de compozitie ( in unele zone cantitatea de O2 este mai mare decat in altele deci si mai putin azot, etc )
Mai zice ceva si pe aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Atmosfer%C4%83_standard in legatura cu faptul ca parametrii fizici variaza in functie de strat, zona, etc.