| xxxxxxxxdfsfsdfsdf a întrebat:

Am o problema. Sunt in clasa a 3 a. Și acum m-am trezit ca...Intr-o zi, la școală, doamna ne învăța când să folosim nicio legat si nici o dezlegat. Eu, nu știu ce am facut, cred că mă gândeam la altceva, nu auzeam nimic, și m-am trezit la sfârșiul orei când doamna a pus o întrebare, nu știu care, si a răspuns doar o fatăstraight face.
Când se folosește nico legat si nici o dezlegat?
Daun fundă.

Răspuns Câştigător
| Fashion a răspuns:

Nicio (niciun) şi nici o (nici un) sunt posibile. După părerea mea forma neataşat (nici o) este mai comună decât nicio.

Nici este urmat de un/o când este folosit ca adjectiv şi după DEX şi WR nicio/niciun sunt şi acceptabile:

>Nici o persoană / îndoială.
>În nici un loc / moment / fel (Dar şi: În niciun loc / caz).
>El nu vede nici o fărădelege în Iacov.
>Nu vor lua de nevastă nici o văduvă, nici o femeie lăsată de bărbat.

Când este folosit de pronume trebuie să fie articulat şi forma ataşat este folosit (niciunul/niciuna):
>Niciunul nu este obosit, niciunul nu şovăieşte de oboseală, niciunul nu dormitează. (Sau: Nimeni nu...)
>Nu pizmui pe omul asupritor, şi nu alege niciuna din căile lui.

Dupa noile reglementari ale Academiei Romane, forma corecta este NICIO, NICIUN, NICIUNA, NICIUNUL, cu unele exceptii (cum ar fi: Nu merge nici una, nici alta.)
Iata aici mai multe explicatii:
www.acad.ro/alteInfo/nouDOOM.doc
citeste mai multe de pe acest site te vei lamuri tu!
funda/

5 răspunsuri:
| Oti a răspuns:

Nici o indoiala sa nu fi spus adevarul.
Nu am absolut nicio remuscare.

| Gstefan a răspuns:

Nu am inteles absolut nimic din intrebarea ta.

| anonima000000 a răspuns:

Nici o fata na recita frumos.
Nu am nici-o floare albastra.
sper ca ai inteles ca nu stiu sa iti explic
FUNDA!

| anonim_8920 a răspuns:

laughing pai :
Nicio (niciun) şi nici o (nici un) sunt posibile. După părerea mea forma neataşat (nici o) este mai comună decât nicio.

Nici este urmat de un/o când este folosit ca adjectiv şi după DEX şi WR nicio/niciun sunt şi acceptabile:

>Nici o persoană / îndoială.
>În nici un loc / moment / fel (Dar şi: În niciun loc / caz).
>El nu vede nici o fărădelege în Iacov.
>Nu vor lua de nevastă nici o văduvă, nici o femeie lăsată de bărbat.

Când este folosit de pronume trebuie să fie articulat şi forma ataşat este folosit (niciunul/niciuna):
>Niciunul nu este obosit, niciunul nu şovăieşte de oboseală, niciunul nu dormitează. (Sau: Nimeni nu...)
>Nu pizmui pe omul asupritor, şi nu alege niciuna din căile lui.

| GABRIELA6866 a răspuns:

Nicio se scrie dezlegat cind e format din adverb si articol:nu vreau nici o papusa si nici un robot.impreunat se scrie cind e format din una conjuctie si un numeral. sper ca ti-am fost de folos.ciao