| trocki1238238409238409 a întrebat:

Am terminat liceul în 2022. Nu stiam ce sa fac dupa, asa ca am luat un an pauza, in care sa ma gandesc la o cariera perfecta pentru mine. In acest an, nu am facut nimic, decat sa ma izolez social si sa caut pe internet diferite meserii, cu scopul de a o gasi pe cea mai potrivita pentru mine.

Ma gandeam sa urmez o postliceala si sa devin pompier/politist/jandarm. Apoi ma gandeam ca ar fi mai ok sa fac Academia de Politie fiindca voi obtine un grad mai inalt la finalizare. Apoi, daca tot e sa fac studii superioare, de ce sa nu fac o facultate normala, intr-un domeniu bine platit, cum ar fi IT. Apoi ma gandeam ca poate nu imi va placea si ca la postliceala macar fac doar un an si daca nu imi place, nu investesc asa mult timp. Si uite asa, ma invart intr-un cerc, daca pot zice asa si nu ma pot decide.

Au inceput si parintii sa insiste si ii inteleg intr-un fel, dar deja ma fac in toate felurile (ticalos, lenes, de ce nu pot fi ca toti ceilalti, de ce doar eu nu pot sa ma decid). Le am explicat si lor optiunile mele si ca sunt blocat intre ele. Ma inteleg, dar apoi a doua zi, iar incep cu aceleasi amenintari si jigniri. Ii inteleg perfect dar mi se pare o reactie destul de deplasata si categoric, care va lasa urme pentru mine fiindca la ei ma asteptam sa imi fie un fel de suport.

Eu am fost un elev bun in liceu. Nu am excelat la nimic, dar nici nu am avut probleme la ceva, deci nu am reusit sa vad o oarecare inclinatie din liceu ca sa pot sa stiu ce fac pe mai departe.

Ce imi recomandati sa fac in situatia asta? Simt ca daca parintii mei continua asa, ma vor distruge psihic...

6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Asta este doar imaturitate si lene dusa la extrem.
Iti recomand sa-ti iei un job, orice gasesti disponibil, diindca nu ai calificari, deci nu ai ce sa astepti mai bun, iar de facut ceva in viata trebuie sa faci, dovedind parintilor macar, ca esti un om normal.

| CarmenCraciun a răspuns (pentru Violleta2022):

Eu nu sunt normala. Nu sustin asa ceva.

| wahaha a răspuns (pentru CarmenCraciun):

**** ni-

| dullcat a răspuns:

Buna.Cunosc vreo doua persoane care au fost in aceeasi situatie doar ca ulterior dupa 1 an s-au decis pentru facultate, fiind admise cu succes. Daca tot bati pasul pe loc nu cred ca vei fi mai inspirat in alegere.E dificil, dar trebuie sa iti setezi tu niste filtre care sa te ajute.De obicei oamenii se gandesc la timpul investit, salariu, disponibilitate si siguranta etc. Din punctul meu de vedere poti incepe cu facultatea si apoi sa apelezi la postliceala.De exemplu, un fost coleg de liceu a terminat facultatea de geografie insa apoi s-a postat pe Fb, dupa cativa ani, in uniforma de politist.E obligatoriu sa decizi pentru tine, caci tu vei avea de trait cu alegerea facuta, nu parintii sau altii din jur.Acestia probabil se panicheaza mai mult de gura lumii, fiindca nu au cu ce sa se laude la fel ca alti parinti, ca doar asa e la noi.Multi isi imping copiii sa faca o facultate numai asa ca sa fie acolo, chiar daca ei n-au nicio tangenta sau inclinatie. E foarte trist.Stai linistit, le va trece supararea.Vezi-ti de telul tau si nu pune la suflet remarcile toxice.

Mult succes!

| CarmenCraciun a răspuns:

Fa-te lucrator la salubritate si incepi de maine.