Cea mai răspândită "boală" întâlnită la animale o reprezintă prezenţa puricilor. E ca şi cum animalele cu blană şi cu o temperatură a corpului ridicată reprezintă un magnet pentru astfel de paraziţi. Puricii nu atacă doar câinii sau pisicile adulte ci şi puii
Măsoară în jur de 2-3 mm, au abilitatea de a se strecura uşor printre firele de păr ale animalului, lăsând în urmă leziuni care produc mâncărimi. Animalul se scarpină, leziunile devenind mai grave şi mai adânci. Puricii se reproduc foarte uşor şi repede.
Sunt foarte uşor de eliminat când sunt găsiţi în stadiul de larvă (atunci când nu pot sări!) sau când sunt foarte tineri şi dezorientaţi. Este foarte important să ştii că purici nu petrec tot timpul pe corpul animalului. De obicei depun ouăle pe aşternuturi, covoare urmând a se hrăni cu sângele gazdei odată ce au găsit-o.
Scapă-ţi animaluţul de purici!
Puricii adulţi se hrănesc şi din excremente. În cazul în care căţeluşul sau puiul de pisică este asaltat de purici, există riscul să aibă grave probleme de sănătate în viitorul apropiat. Mai ales dacă e prea tânăr ca să fi învăţat cum să se apere de astfel de paraziţi. Să nu uităm că larvele pot fi găsite şi în iarbă, pe frunzele copacilor, pe hainele oamenilor şi transmise animalului. Odată ce larvele s-au dezvoltat, vor asalta prima victimă cu sânge cald ce le va ieşi în cale.
Soluţii de apărare împotriva puricilor
Câinii şi pisicile au un sistem propriu prin care se apără de aceşti paraziţi: muşcă, se scarpină. Însă omul e mai vulnerabil. De obicei nu simţim când un purice se deplasează pe corpul nostru, simţim doar o mică înţepătură atunci când suntem muşcaţi, înţepătură ce se transformă într-o pată mare şi roşiatică pe piele. Fireşte, de la om la om, acest lucru variază. Însă nu trebuie să ne descurajăm. Există modalităţi sigure de a scăpa de aceste creaturi enervante.
Un prim pas ar fi să-ţi controlezi mereu pielea şi îmbrăcămintea, mai ales dacă ai intrat în contact cu animale sălbatice. Verifică mereu hainele, încheieturile bluzelor, tivul de la pantaloni, lenjeria intimă etc. Dacă ai un animal de casă şi ai observat muşcături suspecte pe corp, îţi recomand să-i faci o baie animaluţului şi să-l verifici de purici. Dacă n-a scăpat de aceşti paraziţi, apelează cu încredere la spray-uri şi soluţii pesticide. Însă înainte de a le folosi, consultă un medic veterinar, mai ales dacă nu ştii ce anume să foloseşti.
Cea mai sigură modalitate o reprezintă spray-ul deparazitar. Folosit cu regularitate, reduce drastic riscul ca animalul tău să "întâlnească" purici. De asemenea, nici zgarda anti-purici nu e de neglijat. Pe piaţă poţi alege dintr-o varietate mare de modele.
Afecţiuni
Cele mai frecvente efecte adverse sunt alergiile. Saliva puricilor are un conţinut ridicat de proteine. Dacă animalul are de-a face mult timp cu aceşti paraziţi, va dezvolta o alergie la diverse lucruri. În principal apar alergiile la nivelul pielii: animalul se scarpină des, zona devine iritată, părul pică şi pot apărea răni deschise dacă nu se intervine cu un tratament.
Scapă-ţi animaluţul de purici!
Animalele cu blana deasă trebuie periaţi şi pieptănaţi des, de 2-3 ori pe săptămână. Deoarece puricii se ascund foarte bine, e necesar să-i efectuezi o deparazitare periodică, mai ales dacă are acces direct la animale fără stăpân sau locuieşti într-o zonă umedă, cu multă vegetaţie înaltă.O altă afecţiune care poate apărea e dermatita. Tratamentul pentru această boală e unul sever, care poate incomoda animalul. În acest caz se apelează la un tratament prelungit cu antibiotic, anti-inflamatorii şi şedinţe periodice prin care se verifică evoluţia bolii.
Puricii sunt printre cele mai "păcătoase" fiinţe din istorie. Se presupune că din cauza acestor paraziţi s-a răspândit ciuma, holera şi alte boli infecţioase. Mulţi oameni de ştiinţă au pus pe seama puricilor marea epidemie de ciumă care a atacat oamenii în Evul Mediu.
Daca spui ca are doar o luna nu prea este bine sa'i faci baie.Sunt la farmaciile veterinare pastile anti-paraziti. funda?