Este o singură problemă. Sinucigașului nu îi pasă de nimic din cele de mai sus.
Domnule Adrian, va rog sa ma credeti ca stiu ce e in mintea unui sinucigas. Pot sa atest ca prezenta cuiva apropiat sa ii aminteasca aceste lucruri este VITALA! Sinucigasul nu mai gandeste rational, deci trebuie sa fie cineva cu mintea in ordine langa el.
Totusi, daca am tradus acest articol, ma bazez ca acesta va mai avea putina ratiune si sa se gandeasca mai bine. Stiu ca unul isi va zice "avantajele sunt prea putine sa traiesc fata de dezavantaje". Si acesta este un gand impulsiv, temporar.
Am tradus două tratate despre sinucidere din română în engleză.
Am meditat mult la această problemă timp de 54 de ani de când ajut oamenii cu consultanță privată în probleme de viață.
Nu susțin că dețin că dețin adevăruri absolute legate de acest subiect dar cunosc multe lucruri destul de profund.
Dta susții ceva legat de rațiune, de a gândi.
Eu am ipoteza că este dereglat ceva mai profund ca rațiunea.
În final el nu mai raționează, nu mai procesează logic informația ca și tine care consideri că viața este valoare supremă. Astfel el nu are cum să gândească mai bine, în sensul pe care tu și cel ce a scris articolul este binele, pur și simplu fiindcă gândește și simte altfel. Din cauza aceasta articolul nu îl va ajuta pe un sinucigaș să scape.
Să începem să analizăm.
Ce spune articolul.
Lumea are nevoie de tine.
Ce spune sinucigașul.
Eu sufăr din cauza acestei lumi. Eu urăsc această lume. Lumea are nevoie de mine doar să mă chinuie. Nu o să îi mai dau această satisfacție. Voi părăsi această lume, doar asta mi-a mai rămas să fac. o pot face.
Așa că dta, Delcatty, nu poți să îți inchipui cât de imensă este durerea, suferința resimțită de el. Cine e de vină? Lumea,
Așa că degeaba îi spui că lumea are nevoie de el.
La fel putem analiza fiecare din frazele din articol, să îți arăt că nu au nici o valoare pentru un sinucigaș.
Așa că, de la modul lui de a simți și a trăi, experimenta lumea nu îl întorci cu asemenea argumente.
După ce ai experiența clinică, după ce au avut sinucigași de care te-ai ocupat ca să îi salvezi și nu ai reușit ( eu am avut, din nefericire) începi să înțelegi mai multe. Și mai ales începi să înțelegi că pe unii îi poți întoarce de la gândul lor, pe alții nu. Iar dacă nu îi poți pe unii, nu este vina ta că nu ai reușit.
Ah, am inteles. Va multumesc pentru critica constructiva. Deduc ca sunteti psiholog sau ceva legat de aceasta.
Daca tot aveti experienta, puteti sa dati niste sfaturi oamenilor care se gandesc sau au incercat sa se sinucida?
Pentru mine este un subiect foarte important, ceva ce ma preocupa. Si eu am incercat sa ma sinucid de doua ori si ma bucur mult ca nu mi-a iesit.
Hai să zicem că sunt psiholog amator. Amator, înseamnă cel ce iubește. Astfel psihologia este amanta mea, soția, zeița, este fizica.
Și s-ar putea să fac o familie cu ambele împreună, acum mi-a venit ideea când vorbeam cu tine.
Pot să dau sfaturi, dar este greu de la distanță. Este nevoie de o implicare mai intimă, mai apropiată și concretă. Și din nou, dacă dau doar sfaturi, sunt în situația acelui articol, sfaturile singure nu ajută.
Dacă ai fost în valea umbrelor morții, ai ceva experiență în domeniu.
Psalmi 23:4 Cornilescu 1924 - Revised 2010, 2014 (RMNN)
Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii,
nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine.
Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.
Cel ce a scris acest psalm a încercat și el să se sinucidă și a găsit soluția să nu o facă.
Să presupunem că ești cu mașina în trafic în București sau în orice oraș mare. Trebuie să ajungi la serviciu. Ai pornit la timp dar traficul e infernal.
Și dacă întârzii, nu e vorba că ți se taie ziua, dar este o ședință de care depinde soarta companiei. ( Așa au fost ultimele ședințe ale CC al PCR în care Ceaușescu s-ar fi putut salva dacă renunța la funcția supremă). De ce nu poți ajunge la serviciu? Fiindcă marile artere de circulație sunt blocate. Dar ai putea ajunge dacă ai folosi străzi laterale care sunt goale. Dar acestea nu le poți vedea decât din elicopter. De ce? Din elicopter, de sus, poți avea o privire de ansamblu asupra peisajului, care peisaj face parte din viața ta. Dacă marile artere sunt aglomerate, sunt căi secundare de acces spre destinație.
Cum poți avea o vedere de sus, fără mijloace tehnice, finanțe și logistică ( SRI dispune de un buget de 300 milioane pe an, de exempulu, SIE îți poți închipui că cam tot pe acolo)?
Cum, făcând efortul să îți lărgești perspectiva.
Ce ne învață la școală? Română, fizică, Geografie. Ne învață cineva ceva despre viață? Nu educație sexuală, cu toate câ nici aia nu ar strica. Ce înveți la ora de religie? Dar despre religiile lumii. Nimic!
Toate adevărurile legate de o carte scrisă undeva în Orientul Mijlociu, neadaptată la lumea modernă.
De ce le enumăr pe toate acestea? Pentru că dacă despre viață, în perspectiva ei cea mai largă nu te învață nimeni, iar asta ar trebui să fie cea mai importantă materie din programa de învățământ, atunci responsabilitatea de a învăța asta îți revine.
Cum să înveți? Dacă vrei să dai la facultate și vezi că îți lipsește o materie anume și nu știi, ce faci. Dacă ai bani, iei meditații, dacă num pui mâna pe carte și înveți.
Care este cea mai importantă resursă de cunoaștere azi?
Internetul. Ce să citești, ce să cauți? Ceea ce știi că îți lipsește.
Pot să îți dau sfaturi, dar dacă nu știu ce te interesează, nu am cum.
Dar dacă îmi pui întrebări concrete, te pot trimite la bibliografie,
Ce îi lipsește cel mai mult unui sinucigaș potențial?
Lipsa de perspectivă asupra vieții și îngustarea orizontului. Mai vorbim. Și în privat, dacă dorești.
Sunt aici ca să ajut.
Un copac cu flori, asta este viața mea. ( Ștefan Hrușcă).
Sinucigasul traieste stări de apatie si anhedonie asa ca are nevoie de tratament.
Chestia este ca emotiile intrec ratiunea.Nu neaparat un sinucigas nu gandeste rational doar ca ratiunea nu intrece durerea interioara sau cea fizica.
Elenastoica9 întreabă: