| Cduncfujndf a întrebat:

Aș avea mare nevoie de ajutor. Vreau să vă întreb cum aș putea scăpa de o frică? Nu vreau să spun despre ce este vorba...Dar oricum e ceva destul de banal, dar e o teamă în legătură cu asta.
Vreau să îmi spuneți câteva metode prin care aș putea să scap de această teamă sau măcar să o reduc.

Răspuns Câştigător
| Ralena a răspuns:

O metoda eficienta de tratare a tulburarii anxioase este o combinatie intre trainingul autogen schultz (tehnica de relaxare), exercitii de respiratie, si ducererea la extrem a tot ce se poate intampla mai rau intr-o situatie, mental, pentru ca atunci creierul va putea sa accepte si sa gaseasca metode de coping si solutii celui mai rau scenariu. Caz in care, scenariul tau, care niciodata nu e cel mai rau, va fi mult mai usor de gestionat.

1 răspuns:
| iar99Teo a răspuns:

In functie de gravitatea fricii tale poti apela la un specialist(psiholog) sau poti sa incerci treptat sa scapi de ea.
Iti citez mai jos dintr-un articol de specialitate cam are ar fi pe scurt metodele de a scapa de frici in cazul in care nu te decizi sa mergi la un psiholog:

" 1. Nu mai da ascultare fobiilor tale
Frica excesiva ne limiteaza libertatea si ne poate face sclavii ei: „Nu iesi, nu te apropia, nu vorbi…' Cu cat ii dam mai mult ascultare, cu atat devine mai tiranica. Dimpotriva, trebuie sa ne eliberam de sub tirania ei, confruntandu-ne in mod regulat si gradat cu obiectul de care ea ne indeamna sa ne ferim. Trateaza aceasta teama excesiva ca pe un invitat nedorit si abuziv si incear­ca sa deosebesti intre ceea ce-ti doresti (sa traiesti liber) de ceea ce vrea teama (sa te aserveasca).

2. Reflecteaza asupra originii fricii, apoi treci la actiune
Este intotdeauna bine sa afli de unde provin aceste temeri. Pe de alta parte, este inutil sa ne consacram tot timpul si toata energia meditatiei pe marginea originii acestora. Indrazneste sa infrunti direct obiectul temerilor tale. Poate ca vei avea surpriza sa constati ca esti mai relaxat decat credeai in fata stimulului care te nelinisteste.

3. Invata sa te relaxezi si sa meditezi zilnic.
Practica exercitii prin care sa te antrenezi pentru a-ti accep­ta frica („Nu e decat o simpla temere') si cele mai rele scenarii („Accept mai intai aceste idei sau aceste imagini, pentru a putea apoi actiona cu mai multa forta si mai mult calm, astfel incat sa nu se intample asa ceva').

4. Nu uita ca eforturile tale trebuie sa fie pe termen lung.
Teama excesiva este, in general, o dovada de hiperemotivitate. De altfel, hiperemotivitatea aceasta, care este o calitate, nu va disparea. Trebuie deci sa iti faci obiceiul de a-ti infrunta temerile, oricare ar fi ele. De exemplu, jucand teatru, daca ai trac in public, ori… mangaind toti cainii pe care ii intalnesti pe drum, daca te temi de caini.
De exemplu, pentru a te trata de fobia de porumbei, poti incepe prin a privi o poza cu un porumbel, apoi un porumbel real, in colivie, iar apoi apropiindu-te de o piata publica, unde sunt porumbei… Scopul terapiei nu este insa acela de a face ca teama sa dispara complet, ci de a o diminua, pentru ca ea sa devina normala: adecvata situatiei, moderata si controlabila. De aceea, eforturile de confruntare sunt asociate cu exercitii de acceptare a temerilor. Asta deoarece multe persoane fobice sfarsesc prin „a se teme de teama'. Nu teama e problema – ea este o reactie normala de alarmare, la fel ca durerea, ci panica provocata de aceasta. Relaxarea si, mai ales, meditatia sunt folosite tot mai des de catre terapeuti pentru a-i ajuta pe pacienti sa scape de frica excesiva..."
Rabdare... si perseverenta! happy