Ii chestie de limbaj. Tu ( si toti cei si cele care au 14 ani) cand vorbesti te explici prea mult... si nu e cazul pentru ca noi astia mai in varsta oricum stim deja ce este, si nu ne trebuie explicatii aproape deloc sau deloc. Tu la varsta ta cand incerci sa convingi, vorbesti cu strainii in acelasi mod in care iti convingi parintii - totul gratis; insa cu strainii nu este asa ci se negociaza.
Numai o persoana sub 14 ani poate sa zica:
"Eu gandesc matur dar nu stiu daca intrebarea mea este penibila."
Persoanele mature sunt mai sigure datorita experientei; si tu stii ca mancarea buna este buna si mancarea rea este nesanatoasa, insa cei maturi stiu si ca din alimente bune, daca nu le prepari bine, iasa o mancare nesanatoasa. Limbajul maturilor este mai sigur pentru ca ceea ce conteaza este rezultatul.
De altfel, o persoana matura (fizic, psihic si emotional) este o persoana care a ajuns sa se descurce singura in viata si sa nu mai depinda de mama si de tata. Adica un matur ia astfel deciziile incat sa nu ajunga sa trebuiasca sa fie ajutat la fel ca pe un copil. Si reciproca este valabila: persoanele de 40-50 de ani care inca traiesc in casa parintilor, deci nu au devenit independenti, vorbesc la fel ca si tine care ai 14 ani... poate ei se vaită prea des, in rest au aceiasi logica de copii ce inca asteapta cadouri... si ce se mai bucura cand le primesc.
Vezi tu ai un limbaj prea prietenos, tu iti permiti sa iti areti informatiile detinute: cunosti "curve de 14 ani" ("si sopile", eu nu stiu ce e aia o "sopila"), in schimb persoanele mature ascund asa ceva pentru ca parintii fetei sunt adevaratii vinovati daca fata chiar este cum zici tu.
Eu am 18 si inca ma cred un copil. Si cred ca sa fii un copil nu e ceva rau, de multe ori vreau sa par copil dar multi imi spun ca am cam depasit etapa ...La 14 ar trebui sa te distrezi si sa nu iei in seama ce zic baieti, daca sunt rautaciosi e treaba lor poate au avut parte doar de fete mai usoare. Daca gasesti unul mai serios tine-te de el ca sunt rari daca nu asteapta ca ce e al tau e pus de-o parte! Iar daca ai trecut prin multe greutati cu atat mai mult incearca sa-ti pastrezi inocenta si bucuria de a trai, invata sa-i ignori pe cei care nu te apreciaza destul... poate ei sunt imaturi si nu te inteleg.
Lolkkk întreabă: