Bună. Nu ştiu dacă mă număr printre cei care s-au luat de ortografia ta. Indiferent dacă am făcut-o sau nu, îţi spun de ce am eu, personal, o problemă cu agramatismul. În momentul în care scrii un mesaj agramat, o parte din înţeles se pierde pe drum. Unele cuvinte au sensuri diferite dacă se scriu cu sau fără cratimă. Cât despre dezacorduri, ele pur şi simplu sună urât. Nu arată bine acolo, ies în evidenţă şi pierzi respectul cititorilor tăi dacă nu eşti atentă la regulile de gramatică. Nu are nimeni nimic cu tine, iar ironiile sau corecturile nu îţi sunt adresate din răutate, ci tot din dorinţa de a te ajuta să scrii mai corect. Nu este vorba de libertate sau de lene, pentru că regulile astea ar trebui să-ţi fi intrat deja în sânge. Şi nu este un efort considerabil să apeşi o liniuţă din când în când şi, cu atât mai puţin, să acorzi subiectul cu predicatul. Nu te supăra pe noi şi încearcă să-ţi manifeşti spiritul liber prin idei, nu prin grafie. O idee proastă scrisă corect e tot o idee proastă, dar o idee genială scrisă cu picioarele se pierde taman din cauza asta, că nu e luată în serios.
Nu ai dreptate. daca eu as umbla dezbracata pe strada, nu ar fi o crima, ci doar o lipsa de respect fata de ceilalti care umbla imbracati conform unei norme de bun simt. Faptul ca faci eforturi sa scrii corect se datoreaza unui minim de bun-simt si de respect fata de cei care citesc. Daca nu ai aceste doua insusiri, e mai bine sa nu scrii. Daca ai nevoie de ajutor, atunci vei face minimul de efort sa te exprimi asa cum e civilizat, normal, frumos. Daca nu, nu primesti ajutor. Daca la tine ar veni cineva la usa la 3 dimineata urland, lovind cu picioarele, injurandu-te de mama si de morti ca apoi sa spuna: am nevoie de un paracetamol ca a doare capul, atat timp cat eu am nevoie de ceva am venit sa cer, nu sa ma port frumos. Nu inteleg cu ce te afecteaza pe tine ca eu ma comport asa, nu-ti mai da cu parerea desprecum vorbesc si urlu eu, da-mi paracetamolul, ca asta am eu nevoie acum.
Exact aceasta senzatie imi da mie intrebarea ta. Si sper sa nu mai ajung niciodata sa citesc intrebari puse de tine. Sau cel putin nu inainte de a sti sa scrii si sa te exprimi.
E simplu, nu mai face greseli de gramatica si ortografie si nu vei mai primi observatii.
Si eu sunt de parere ca e mai important mesajul decat forma, atata doar sa fie inteligibil. Cred ca ti se face observatie nu din rautate, cum ai perceput tu, ci ca sa fii mai atenta. De exemplu in intrebarea asta ai scris aproape perfect, ceea ce inseamna ca stii regulile de ortografie si gramatica. Nu e vorba ca "scrii mai liber" pe site, fata de cum trebuie la scoala sau in alte contexte. Scrisul corect, la fel ca exprimarea, se exerseaza. Daca tu faci aceste pauze, crezand ca "scrii mai liber", de fapt, iti iesi din mana. Si sa scrii un enunt corect va necesita tot mai mult efort. Mai bine scrie corect de fiecare data; in timp, ai sa vezi ca nu vei mai avea nevoie de o atentie speciala, va deveni un reflex sa scrii corect.
Mai e o faza...ca de exemplu daca tu nu pui niciun semn de ortografie.nici mcar "." sau ",".atunci noua ne este mai greu sa citim
Dar oricum nu e moarte de om.se mai intampla.nici tu nu trebuie sa faci atata drama din asta.ca ti-au zis mai multi ca nu scrii corect d. p. d. v. gramatical
Bft
Sissy sincer iti zic se pare ca nu ai inteles nimic din ceea ce vorbim noi aici.Noi nu zicem cu rautate...noi vrem sa te ajutam.Am o intrebare cati ani ai? Ca la felul cum te comporti...nu iti dau mai mult de 13 ani.nici atat. dar nu ma conteaza. Daca ni te-ai adresat acum ai rabdare sa vorbim
Tine cont de sfaturile brigaelei, ca sunt bune si te-ar putea ajuta mult
Succes
Lumea care a invatat carte te "sanctioneaza" pentru ca te ia drept incult din moment ce nu scrii corect.Si nu mai zice de altii ca nu stiu cum scriu si nu i-a atentionat nimeni, uita-te la tine. Ei bine, daca vrei sa te simpti "liber" cum zici tu, nu te obliga nimeni sa pui cratima, poti sa pui ori care marcheaza un spatiu... pune punt, virgula, steluta sau chiar lasa un spatiu (exemplu "sa mi dea cineva ceva"). Asa se separa lumea culta de cea inculta, prin ortografie in special.
Sunt de accord cu Prince_of_Persia!
Fiecare dintre noi mai scapam mici greseli de gramatica, ortografie. Pana si profesorii sau cei din mass-media, jurnalistii fac greseli de exprimare, ortografie...
O zi buna!
Daniel.
Greseli facem toti dar am intalnit odata o intrebare din care nu intelegeai nimic, erau niste fraze interminabile si o ortografie sub orice critica. Te doare parca, uneori, cand vezi ca invatam o limba straina iar noi nu stim reguli elementare de gramatica.
Sa dea raspunsuri ca lumea nu pot sa dea dar de criticat ortografia .imediat sar ca arsi ...nu esti singura luata in baza... dar doare sa vezi un expert TPU care la ora de gramatica a dat cu chiulul...si nu se vede cum scrie... dar face reprosuri la greu la altii! Ce sa-i faci...
Nu asa se pune problema: " credeti-ma ca am vazut greseli de ortografie mult mai mari". Problema e ca TU gresesti si nu trebuie sa gasesti o scuza in faptul ca mai sunt persoane care gresesc...pana la urma e treaba lor. Probabil trebuia sa fie un semnal de alarma pentru tine. Cu siguranta cei care ti-au atras atentia au fost deranjati in momentul in care au citit intrebarea ta; si eu mai patesc asa.
Daca sunt grave sau nu...pana la urma sunt greseli si e foarte important ca tu sa inveti sa le controlezi, ca acu' incepe scoala si acolo... dai de belea cu "micile greseli".
Si daca are cine sa te invete, de ce nu o face mai repede? Ai si tu de castigat si abia nu iti mai faci nervi ca ti se atrage atentia.
Spor la invatat!
Sincer, eu nu m am luat de gramatica ta.
dar nu cred ca toti cei care s au luat au facut o din rautate.
doar ca, gandeste te ca daca tot scrii si scrii si scrii gresit, pana la urma o sa te inveti sa scrii asa.
relax!
Nu te mai supara...lasa-i sa zica ce vor... e bine daca iti dai seama ca faci acele greseli
si hai sa fim seriosi...cati nu fac greseli de ortografie? dar vorba aia..."e mai usor sa vezi gunoiul din ochiul altuia."
Ia gaseste uh in tot site-ul asta p cineva sa nu fi scris niciodata gresit
iti spun eu k nu o sa gasesti
Vreau doar sa intelegeti ca asa scriu eu si gata! Cum scriu, scriu! E treaba mea. Daca mie mi-e mai usor intr-un anumit fel, asa o sa fac si va spun de acum ca nu o sa mai tin cont de cei care ma tachinati cu asta.
Daii am mai mult de 13 ani, si eu doar mi-am spus parerea.
Singurul lucru pe care il vreau este sa nu mi se mai faca observatii in privinta aceasta.Va rog [-o