Diminueaza stresul. Sunt cateva metode care te pot ajuta sa reduci din recidiva atacurilor de panica, dar, dupa ce iti dai examenul, iti recomand o vizita la psiholog.
Aceste metode sunt:
-in timpul liber sau in perioada de studii, asculta pe fundal o muzica linistitoare.
-in timpul atacurilor de panica, concentreaza-te pe respiratie. Respiratia trebuie sa fie adanca si controlata. Nu rapida.
-joaca-te cu o jucarie. Suna ciudat, stiu. Dar, uite, cum sunt Fidget Spinner-urile. Sau o minge, sau orice altceva care iti ia mintea din directia stresului.
-tot in timpul unui atac, incepe sa enumeri 5 lucruri pe care le vezi, 4 pe care le poti atinge, 2 pe care le poti mirosi si unul pe care il poti gusta. E un exercitiu simplu si stupizel, dar care, din nou, iti distrage atentia.
-fa yoga. Lasand la o parte chestia spirituala, yoga te ajuta sa iti controlezi respiratia, sa fi prezenta in moment si, mai faci si miscare. Misto, nu?
-reciteste o carte pe care o cunosti foarte bine si te-a facut sa zambesti din diferite motive. Sau citeste o carte motivationala. In cazul tau, citeste o carte despre cum ai putea sa-ti maresti sentimentul de incredere in tine.
-cand simti ca vei avea un atac de panica (pentru ca mereu stii cand va veni), vizioneaza un desen animat. Tom & Jerry are your friends
-repeta-ti mereu, in timpul unui atac de panica ca acesta nu te va omori.
-cand ai zile mult prea stresante, fa lucru manual. Orice. Deseneaza, scrie, coase, croseteaza (nu inainte de a-ti pune ochelarii pe varful nasului hehe)
-mesteca guma. Alt lucru stupid si foarte util.
-scrie tot ce iti provoaca atacul de panica pe moment. Scrie-ti gandurile, fi constienta de ele.
-suna pe cineva care crezi ca te va calma, care sa-ti spuna o poveste sau care te face sa zambesti.
-imbratiseaza-ti animalul, daca ai animale. Acestea sunt fiinte anti-stres.
-daca esti intr-o incapere, iesi la aer. Aerul racoros te ajuta sa respiri mai bine.
-incearca sa spui alfabetul invers
Metoda Ploii, sau cum o definesc americanii, RAIN method (Recognize, Allow, Investigate, and Not let it define you): numeste-ti emotiile, lasa-le sa se manifeste, chiar daca sunt negative, fii curioasa de ele, fii blanda cu tine si cu emotiile tale si nu lasa emotiile pe care le ai atunci (incredere scazuta in tine) sa te defineasca ca fiinta umana.
O alta metoda care la mine a functionat: cand aveam un atac de panica, ma uitam la cate un episod din "how it's made". Voci calme, efecte vizuale relaxante si ma concentram pe informatii.
Nu iti fie teama de "frica". Aminteste-ti mereu ca ea va trece.
Iti multumesc frumos, la psiholog nu pot ajunge imediat după examen voi pleca.
Sa stii ca mai toate simptomele, inclusiv tahicardie si glicemie scazuta pot fi determinate de anxietate/stres ridicat. Pana si atacurile de panica care le ai sunt un simptom al anxietatii. Insista cu psihologul. N-o sa-ti vina sa crezi ce efect va avea asupra ta. Sanatatea este cel mai important aspect daca vrei sa te bucuri de succesul de la examen .
Tot ce ai descris tu aici sunt ATACURI DE PANICA care se pot rezolva cu un psiholog sau psihiatru, depind cat de avansata este problema ta si cu medicatie specifica.
Te mai poate ajuta o hrana echilibarat cu 3sfertrui vegetale si 1 sfert carne, plus sport, foarte mult sport si yoga, sau meditatie.
Yoga este iedeala pentru depresie, anxietata, atacuri de panica, dar nu stiu daca ai unde sa o faci, asa ca, as sugera un sport pe care sa-l faci zilnic sau macar de 4 ori pe saptamana, dar ceva care sa-ti accelereze pulsul si sa-ti rdice adrenalina, precum: zumba sau dans ritmat ori orice alt sport care se face intr-un ritm accelerat si te epuizeaza.
Posibil sa tahicardie, nu e grav! Si de asemenea, iti scade glicemia din lipsa de calciu! Du-te la doctor ca iti va da niste pastile!
Adevarul e ca am glicemia destul de mica, am pastile dar tot degeaba
Da, pai si la mine la fel, de aceea ziceam! Trebuie sa mananci multe fructe, sa ai mereu la tine ceva ce contine zahar.