| Zdr a întrebat:

Buna! Am 17 ani, tata ma jigneste mereu (retardata, proasta, handicapata, panarama, etc) si cand zic mereu, gen nu fac nimic si incepe sa imi zica proasto. Iar cand se enerveaza ma jigneste enorm de mult si urat, nu se gandeste ca mai sunt oameni prin jur sau ca ma dor cuvintele lui, iar cu mama de fiecare data cand discut aceasta problema imi zice „nu te-ai maturizat si tu odata ", „de parca nu meriti ". As fi vrut sa vad de la ea macar putina compasiune, dar nu. Ajung sa plang foarte mult si toate acestea se intampla de la 8-9 ani. Daca se strica ceva in casa, eu sunt de vina, daca dispar bani, tot eu sunt de vina si n-am pus niciodata mana sa iau vreun leu fara sa intreb, iar dupa ce tata ma jigneste si apoi realizeaza ca nu am facut eu, doar tace, dar nu isi cere scuze. Cand ma mai pune sa fac cate ceva si il rog sa imi explice, imi zice ca-s proasta, handicapata si nu imi explica, apoi cand le fac dupa capu meu, tot ma jigneste, chiar daca le-am facut bine sau nu.
Nu stiu ce sa mai fac, nu stiu cum sa fac. Plang foarte mult. Nu stiu cum sa mai privesc lucrurile ca sa nu ma afecteze.
Mentionez ca niciodata nu i-am facut de ras si nu am facut lucruri ce sa imi pateze demnitatea.

6 răspunsuri:
| AnemonaP a răspuns:

Este viata ta, indiferent de ce faci cu ea, parintii ar trebui sa fie langa tine si sa te sustina (legat de ultimul tău paragraf).
Cand faci 18 ani, fugi cat poti de tare la facultate, in alt oraș, părăsește mediul ala toxic. Pana atunci, ia legatura cu un psihoterapeut, lucrurile astea te vor dobori in timp. Daca as fi in locul tau, nu as mai ramane cu ei, m-as duce la o ruda, prieten, orice, numai sa nu mai fiu abuzata si traumatizata acasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu reacționezi punând întâi capăt suferinței. E un pas imens că nu vezi o normalitate în ceea ce declară ei despre tine și că refuzi să urmezi același mod/el de comportament. Așadar, arată-le că te-ai obișnuit în 17 ani, târziu să mai ai așteptări ori educație de la ei. Însă, neputând pune punct definitiv cu ei (au statut de părinte întreaga lor viață și a ta), poți fi mai detașată în relații (mai mult privești de departe toate acțiunile lor, nu iei totul brut). Cuvintele lor ostentative sunt trimise exact către țintă, ori ea mai poate primi săgețile dacă tu te întărești?

| 1997onur a răspuns:

Doamne ce părinți ai ei in loc sa se mandrească cu tine ca au o fata ca tine și sa te facă fericita sate păzească ca ochi lor din cap se comporta in halul asta cu tine ai grija de tine și evita așa oamenii nu știu ce sa mai spun mai ales mama ta ar fi trebuit sa fiți amândouă unite mama fică sate întrebe dacă îți lipsește ceva dacă ai pățit ceva mereu sa fie prin preajma ta sa fie atenta cu tine chiar îmi pare rău cu adevărat ca ai așa părinți ai grija de tine și numai pune la inima lăsai sa zică ce vor ei tu fi fata deșteaptă și continuă sa mergi la scoala și sate ți de schoală sa nu intri in anturaje proaste și sa-ti faci prieteni de seama ta nu mai pune la suflet și inima ce spune alți de tine Dumnezeu este sus vede și aude totul stai liniștită dar nici raul lor nu-ti dori ca tot pe tine o sate doară doar evitai și fa ce te face pe tine fericita cu adevărat

| darrio2007 a răspuns:

Am avut si eu parinti dar nu le-am dat niciodata prilejul sa ma jignreasca asa cum spui tu. Inclin sa cred ca au ceva motive de te acuza de anumite chestii spuse de tine aici.

| Violleta2022 a răspuns:

Vorbeste cu diriginta ta sa te trimita la psihologul scolii si vei primii ajutorul necesar, de la psiholog.
sanatate multa!

| 116111 TelefonulCopilului a răspuns:

Buna!

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.

Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Telekom, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.116111.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Acum poti primi consiliere gratuita si direct de pe telefonul mobil, descarcand aplicatia noastra http://www.116111.ro/descarca-aplicatia

Asteptam sa te ajutam!