anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

am niste intrebari pentru cei care au folosit argila pentru cosuri, a avut efect adica ati scapt de el si in cat timp, pentru ca as vrea sa mi fac si eu dar nu stiu cum se prepara si pentru cat timp sa urmez acest 'tratament'...fundita.multumesc anticipatbig grin

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am folosit si pudra de argila, dar nu a avut rezultate deosebite in cazul meu(am tenul gras); doar mi-a catifelat pielea si a reglat, intr-o anumita masura, secretia de sebum.Cumpara o cutie de pudra de argila de la asla vital(10 pliculete)si in interiorul ei vei gasi o carticica cu mai multe sfaturi cu privire la prepararea mastii in functie de rezultatele dorite si de fiecare tip de ten.

2 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Le usucă.
Este de la individ la individ vindecarea.
Pa, pa.

| Unique a răspuns:

Despre tratamentul cu argila
Multi stiu cum arata, dar mai putini ajung vreodata sa afle ca argila este, in realitate, un remediu natural foarte puternic, cunoscut din timpuri imemoriale.

Marii medici ai tuturor timpurilor ii ridica in slavi calitatile terapeutice. Astfel, Dioscoride ii atribuia puteri extraordinare, Pliniu cel Batran, Galen sau Avicenna o lauda in toate scrierile lor. Ludovic al XIV lea, supranumit Regele Soare, consuma argila, singurul remediu capabil sa inlature neplacerile provocate de hemoroizii durerosi si de fisurile anale de care suferea, poate si din cauza unei pofte de mancare nemasurate.

Dar si mai aproape de vremurile noastre au existat specialisti care au sustinut si au oferit probe ca argila este un remediu terapeutic de exceptie. Profesorul Strumpf, de la Universitatea din Berlin, prescria, in 1903, bolnavilor de holera asiatica, argila. In timpul Primului Razboi Mondial, in mustarul destinat unor regimente franceze s-a adaugat si putina argila. Rezultatul? Spre deosebire de celelalte unitati, soldatii acestor regimente nu s-au imbolnavit de dizenterie. Si trupele rusesti luau cu regularitate argila pe cale orala. In Africa, in America de Sud, in India sau Romania exista unele sate in care argila este un remediu la ordinea zilei.

Cura naturista Kneipp utilizeaza in mod curent un amestec de argila si de otet de vin pentru cataplasme si impachetari.

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicina si Fiziologie, vestitul medic Alexis Carrel, vorbea adeseori despre inteligenta naturii. Ei bine, nu radeti, pentru ca argila este, in mod sigur, dotata cu aceasta calitate, dar se pare ca acest tip de inteligenta nu poate fi explicat si cuantificat cu ajutorul conceptelor medicale actuale.

Astazi stim ca argila contine minerale si oligoelemente in cantitati apreciabile.

De pilda, un buletin de analiza chimica a argilei verzi evidentiaza:
siliciu, 49,10%
alumina; 14,61%
sescvioxid de fier, 5,65%
magneziu (oxid de magneziu), 4,24%
acizi alcalini, 3,08%
anhidrida titanica, 0,75%
apa, 7,40%

Analizele efectuate, inca din 1928, de P. Laborde, profesor la Facultatea de Farmacie din Strassbourg, au stabilit categoric ca argila utilizata in tratamente este sterila, cu alte cuvinte nu contine germeni microbieni.

Argila este radioactiva (de la caz la caz, ea are intre 0,3 si 1,25 unitati Mache).

Ea este, de asemenea, si un absorbant remarcabil, caci decoloreaza cu usurinta cerneala ori albastrul de metilen si absoarbe chiar mirosurile urate, fiind deosebit de eficienta in baie, la WC-uri, in bucatarii, la ghenele de gunoi. Astfel, 5 g de argila sunt suficiente ca sa decoloreze 10 cm3 de solutie de albastru de metilen de 0,1%.

Puterea ei absorbanta este, se pare, cea care poate explica si metoda extrem-orientala de conservare a oualelor. Unii dintre dumneavoastra au auzit, cu siguranta, despre ouale clocite, una dintre vestitele specialitati culinare chineze. Ei bine, nu este, in realitate, vorba despre oua clocite, ci, pur si simplu, despre oua conservate in pamant argilos.

Din aceeasi putere absorbanta isi trage seva si o alta calitate a argilei, aceea de antitoxic. Experientele de laborator pe animale au dovedit-o din plin. Daca se da o cantitate infima de stricnina unor soareci, acestia mor aproape instantaneu. Dar daca li se da aceeasi doza de otrava amestecata cu argila, soarecii suporta otrava fara nici o problema, ca si cum ar fi mancat... o delicatesa!

Argila este un decolorant si un inalbitor de marca. In spatiul european, spalatoresele obisnuiau sa clateasca albiturile in apa argiloasa.

Asemenea calitati recomanda argila, cel putin ca adjuvant, in tratamentul aterosclerozei, al tuberculozei, al imbatranirii, al starilor degenerative multiple, al asteniei, al demineralizarii, al starilor canceroase si al anemiilor, printre altele…

Ea este un regenerator fizic deosebit, actioneaza ca un puternic remineralizant asupra corpului uman, are capacitatea de a reechilibra metabolismul si functiile organismului, in general, este un agent antitoxic de exceptie. Argila este un foarte bun bactericid, fapt pus in evidenta in tratamentul a numeroase stari infectioase: enterite, colite, colibaciloza, afectiuni pulmonare, parazitoze intestinale.

Spre exemplu, o rana cu puroi, tratata cu argila, se vindeca vazand cu ochii, cu o viteza de-a dreptul uimitoare, puroiul fiind eliminat, iar tesutul fiind refacut.



Cum poate fi utilizata argila in tratamentul extern

Sub forma de pasta

Prepararea pastei de argila este foarte usoara. Se plaseaza argila intr-un vas de sticla, de lemn, de portelan sau de faianta, dar niciodata intr-unul de plastic ori de metal, si se amesteca precum o crema, adaugand atata apa cat sa permita obtinerea unei paste foarte moi. Anumiti specialisti recomanda ca argila sa fie, in prealabil, lasata cateva ore in apa, pentru a se usura omogenizarea.
Cataplasme, comprese, impachetari

Cataplasmele se fac groase de 1,5 cm pana la 2 cm, intinzandu-se astfel incat sa acopere in intregime portiunea cu probleme.

De la caz la caz, atat primele, cat si ultimele cataplasme se aplica reci, caldute sau calde.

Cataplasmele reci se folosesc in regiunile inflamate sau in partea inferioara a abdomenului. Ele vor fi schimbate imediat ce se vor incalzi (15-30 minute). Daca senzatia de frig devine neplacuta, se inlocuiesc aplicatiile reci cu unele caldute.

Cataplasmele caldute sau calde se aplica direct pe piele, doar la nevoie pe un tifon, in zona hepatica, a rinichilor, a vezicii, peste oase, unde este nevoie.

Exista anumite afectiuni - cele cardiace, contuziile, varicele - care pot solicita, mai mult sau mai putin, la inceputul tratamentului, aplicarea de comprese inaintea cataplasmelor sau impachetarilor.

Pentru comprese, este pregatita o apa argiloasa, subtire (aproape limpede!), in care se inmoaie o bucata de panza, se stoarce usor si se aplica pe piele.
Fixarea

In functie de zona afectata, atat compresele, cat si cataplasmele trebuie fixate. In general se utilizeaza o banda extensibila Velpeau, un brau de flanela, o fasa in T (pentru perineu), un pansament in jurul fruntii (pentru ceafa).

Durata aplicarii procedurilor variaza, in functie de caz, de la una-trei ore la o noapte intreaga. Daca apar senzatii neplacute (frig, durere), se intrerupe procedura si se reia dupa 12-24 de ore. Daca o cataplasma se usuca prea repede, trebuie inlocuita cu o alta, preparata pe loc.

Ritmul de aplicare variaza in functie de afectiunea tratata si de reactia bolnavului.

In cazul abcesului, al diferitelor supuratii: cataplasmele se schimba initial din jumatate in jumatate de ora, iar apoi la perioade de o ora; pe masura ce afectiunea cedeaza, ritmul se poate stabiliza la o ora si jumatate, chiar zi si noapte (daca asa este necesar); in loc de cataplasma ori impachetare, noaptea se poate pune si numai o compresa cu apa argiloasa, care va fi schimbata o data sau de doua ori pe noapte.

Regiunile lombare, abdomenul, partea inferioara a pantecelui, regiunea hepatica: deoarece procedurile pot provoca in toate aceste regiuni reactii mai puternice, este de preferat sa se aplice doar o cataplasma pe zi, pe care o lasam sa stea intre doua si patru ore; exista cazuri in care, totusi, impachetarea poate fi mentinuta si o noapte.

Numarul procedurilor este strict limitat la una singura o data. Nu se fac, sub nici un motiv, mai multe aplicatii simultan. De exemplu, daca este nevoie de cataplasma atat in regiunea plamanilor, cat si in zona inghinala, intre ele se va respecta cu strictete un interval de doua-patru ore.
Contraindicatii: in timpul ciclului menstrual nu se vor face nici un fel de proceduri cu argila.
Restrictii

Dupa fiecare aplicare, argila utilizata se arunca, pentru ca a absorbit si a extras toxinele din organism, fiind, deci, foarte toxica. Panza, fasa, tifonul care au fost utilizate se fierb si se pot reutiliza.

Dupa inlaturarea compresei sau cataplasmei, pielea trebuie curatata bine, prin spalare cu apa rece sau calduta.

Inainte de orice cura externa de argila, ori concomitent cu ea, trebuie facut un tratament de dezintoxicare intern, aromaterapeutic, cu suc de lamaie, cu laxative usoare, recurgand la o alimentatie sanatoasa, netoxica.

O data inceputa, cura cu argila nu este intrerupta decat in cazuri exceptionale, ea trebuind urmata, in mod normal, pana cand se obtin rezultatele dorite. Cura declanseaza un ansamblu de procese de purificare succesive - drenaj, revitalizare, iar oprirea acestora in plina lor desfasurare poate fi nefasta.

Chiar la inceputul curei, se poate observa, ca de altfel in majoritatea asa-numitelor cure active, o agravare aparenta a afectiunii pentru a carei vindecare se face cura (marirea unui ulcer, a unei plagi atone, revenirea temporara a durerilor reumatismale, ori intetirea lor s.a.). Acesta este un efect normal al vindecarii organismului, datorat eliminarii toxinelor, care nu trebuie sa sperie pe nimeni. Simptomele de amplificare aparenta a afectiunii se vor estompa treptat, pe masura ce se deruleaza tratamentul.

Se va incepe, intotdeauna, prin utilizarea unor straturi mai subtiri de argila, de aproximativ 0,5 cm si de mai mica intindere, care vor fi lasate pe piele maximum doua ore. Progresiv, se ajunge la aplicatii de 2 cm grosime, de intindere mare si care vor fi lasate si o noapte, intreaga. Bineinteles, numai daca si bolnavul suporta!