| alexandra0981827 a întrebat:

Am o intrebare pentru cei care au experienta in relatii.Sunt intr-o relatie de un an jumate.El ma iubeste si eu il iubesc, dar ne confruntam cu o problema.El cand iese cu prietenii la o bere mereu imi spune ca nu va sta mult si se intampla ca ajunge spre dimineata, sau imi spune ca acus vine si se intinde cu orele cu prietenii lui.Si eu ma supar.El are 20 ani si spune ca acum e timpul sa stea si cu baietii.Eu nu sunt contra, dar ma deranjeaza ca vine tarziu.Iar in ultimul timp ca sa nu ma supere, ma minte.Cand iese cu baietii si vede ca-i tarziu si eu il intreb cand se duce acasa imi scrie mesaj ca deja e acasa cand de fapt e inca in oras.Si mereu il prind cu minciuna.Asa mi-a facut-o si aseara. Mi-a scris ca e acasa cand de fapt a mai stat vreo 2 ore in oras.
Primele cazuri le-am iertat si l-am rugat sa fie sincer cu mine, dar de data asta nu am mai putut si chiar ma doare.I-am spus ca nu mai am de gand sa iert chestia asta si astazi toata ziua nu i-am raspuns la telefon.
Sunt atat de dezamagita. Poate pentru ca am valorile mele si eu nu-l mint niciodata si ii spun adevarul mereu oricat ar fi de dureros.Si vreau asta si de la el.
Spuneti-mi fac gresit? Ce sa fac mai departe?

13 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Din pacate, cicaleala inutila, istericalele, obsesia controlului te duc in situatia de a fi mintita.
Uite, eu sunt maritata de 12 ani. Cand sotul meu imi spune ca iese undeva cu prieteni (nu se intampla des), nu il intreb cand se intoarce si sub nici o forma nu pun conditii stupide: sa te intorci la ora X, sa nu stai mult, sa stai intr-un picior. Este un om liber si are tot dreptul sa mearga la o bere, sa stea relaxat, atata timp cat considera el de cuvinta, fara nici un stres sau control. Il astept daca am chef, daca nu ma culc. Oricum ma trezesc cand vine. Nu sunt botoasa ca a plecat la 7 si s-a intors la 4, nu vad de ce as fi. Ma bucur ca a venit si il fac sa se simta bine-venit acasa (chiar daca asta inseamna sa ii pus si ceva de mancare la 4 dimineata, urmand eu sa ma trezesc la 5 jumate sa ma duc la munca). Nu il sun cand e cu baietii. Il sun daca am ceva extrem de important (o data fiindca si-a uitat portofelul si m-am dus sa i-l duc si a doua oara fiindca il cautase cineva). Daca ma suna el (uneori o face ca sa imi spuna ca intarzie sau sa ma intrebe ceva) nu il intreb cand vine si nu imi exprim nici o nemultumire (nici nu am nemultumiri).
Daca vrei sa nu te minta, lasa-l complet liber, sa plece cand vrea, sa vina cand vrea, da-i incredere totala. O singura data daca vei incepe sa il pisalogesti, sa il controlezi abuziv el se va apara. Exista calea usoara: te minte ca sa isi obtina ceea ce este al lui de drept, libertatea. Exista si calea mai dificila: te lasa in plata Domnului si isi cauta o partenera care sa nu ii ingradeasca libertatea.
Tu cum te-ai simti daca de maine el ti-ar restrictiona libertatea dupa regulile lui. Pe tine te deranjeaza ca vine tarziu, poate pe el il deranjeaza ca nu porti batic (e un exemplu). Ce ai face, ai purta batic in fiecare clipa doar ca sa ii faci pe plac? Nu cred, probabil ai ajunge sa il minti ca porti, dar l-ai da jos in prima clipa.
Ce sa faci mai departe? Nu e deloc simplu: poarta o discutie serioasa cu el. Vezi daca poti avea incredere in el, daca il poti lasa perfect l; iber sa plece si sa vina cand vrea, sa decida pentru el. Daca nu, e mai bine sa il lasi in pace, isi poate gasi o relatie mai functionala, in care sa nu fie nevoit sa minta, sa se bucure de incredere. Orice om merita asta.
Iar tu iti poti revizui attudinea pana la urmatoarea relatie.

| RAY a răspuns (pentru Brigaela):

Ai dreptate, asa mare incredere ai in sotul tau? ma mir, eu sunt pe partea opusa numai am incredere

| Brigaela a răspuns (pentru RAY):

Da, am incredere fiindca il iubesc si cred despre el ca ste cel mai bun, mai moral si mai sincer om din lume. Si el are incredere in mine. Amandoi avem slujbe complicate, el merge la olimpiade nationale si internationale, in cantonamente de stabilire a subiectelor de olimpiada, in excursii, la banchete, pregateste copii pentru olimpiade. Asa ca programul lui e neregulat, placea de acasa cateva zile, sau trebuie sa fie undeva sambata sau seara tarziu, il suna profesoare, mamici, eleve, etc
Eu plec la congrese si conferinte, stau adesea peste program inopinat (se intampla de cateva ori pe luna sa vin la 9 acasa desi programul meu se termina la ora doua si uneori nu apuc decat sa ii dau un sms scurt in care ii spun ca sunt bine si sunt nevoita sa intarzii). Absolut niciodata nu m-a suspectat de nimic si nu l-am suspectat de nimic. Il respect prea mult ca sa il murdaresc cu cea mai mica suspiciune.

Si eu o iubeam dar nu credeam in ea

Eu nu cred (dar e doar o parere filtrata de experienta personala) ca poti iubi fara incredere. Am incredere in toti oamenii pe care ii iubesc, altfel nu as putea sa ii iubesc. Daca mi-as pierde increderea, iubirea ar disparea instantaneu. Cum sa iubesti un om pe care il crezi capabil sa te insele, sa faca o asemenea mizerie? Nu as putea iubi un om pe care sa il consider atat de josnic. Eu nu pot pur si simplu sa iubesc oameni pe care nu ii admir

Prima iubire, prima experienta, incredere oarba, foarte greu dai peste cineva sincer, m-a mintit o fata cu tot felul de povesti aici pe TPU, nu inteleg de ce a inventat povesti ca apoi singura pe ocolite sa recunoasca ca a mintit, i-am dat adio

In spatele calculatorului multi adolescenti imbraca alte personalitati. E un joc si e de la sine inteles. Parintii trebuie sa ii supravegheze pe cei mici si sa-i invete pe cei mai mari sa nu se implice in relatii pe internet, tocmai fiindca nu sunt reale.
Uite, apropo de asta. Exista ma multe persoane cu care am stabilit relatii profesionale virtuale (colegi din alte orase sau alte tari cu care am discutat intai prin mail si/sau la telefon). Niciodata, dar absolut niciodata, cand i-am intalnit in realitate nu semanau decat vag cu cei pe care mi-i imaginasem eu. In schimb, omanei pe care i-am intalnit in realitate doar o data in urma cu multi ani, cand ii reintalnesc se dovedesc a fi aproape exact asa cum i-am intuit la prima intalnire.
De ce a mintit o adolescenta pe un site? Fiindca uneori, cand iti definesti personalitatea, este interesant sa incerci sa fii altcineva. Iar pe net e foarte usor si tentatia este mare. Este de la sine inteles ca e un joc si ca nimeni nu se va implica cu adevarat emotional.

Ai dreptate

Deci mai bine eviti conversatile virtuale?

Nu, nu cred asta. Dar nu te indragostesti de oameni pe care nu ii cunosti in persoana

| Violleta2022 a răspuns:

Din punctul meu de vedere, nu vad nici un viitor alaturi de un om mincinos si care isi prefera prietenii, in locul iubitei.
Da-i liber sa plece la prieteni si cauta-ti altul, care sa te iubeasca cu adevarat si sa te prefere pe tine, in toate ocaziile.

| Donsavas a răspuns:

Stii care e problema? Tu aici ai scris de ce face el in mare parte. Tu ce faci? Stai si iti faci scenarii? Iesi si tu cu fetele sau ieșiți împreună. Eu, în cazul tau, as iesi, nu i as răspunde însă Tu, dacă ti la relația ta...iesi apoi îl anunți ca esti plecată si ca vii dimineata. Ce faci Tu, e treaba ta. Nici el nu si împarte treaba cu tine.

| BiancaStoian a răspuns:

Stii pe aia cu pofta vine mancand? lasa-l sa stea pana tarziu spune ca nu sta mult dar il prinde cheful si pe mine ma prinde cand stau cu baietii si sunt fata. poate sa fie atat de amuzant uneori nu ai idee. stai calma esti inca preferata lui crede-ma nu face prostia sa nu ii mai raspunzi nu vrei sa ii fii inamica ci iubita.