Scuze ca te dezamagesc, insa asa o vei duce pana la terminarea liceului, in momentul in care le-a intrat ceva in cap colegilor, pai slabe sanse spre nule sa le scoti.Am patit acelasi lucru, am prieteni din aceias generatie ca la fel erau umiliti, batuti, si etc.Insa atunci nu erau cu retele de socializare, era doar hi5 si aia abia prin 2010 era asa mediatizat. Oricum ideea e ca nu ai ce face,de incerci ceva, vei fi pusa la zid cum eram si eu si cunoscuti mei cu replica " Pai da, bun te bate te jigneste unu, dar toata clasa? " si asa inchide gura la toti, si spune ca e vina ta.Mergi inainte capu sus privirea inainte si induri.Pentru ca nu este dreptate, la fel si la munca.Pleci capu, te lasi umilit, vine data de 30 iei salariu.Nu te apuci sa spui la sef ca se inseala, si ca nu are dreptate, ca i-ai zis odata, de 2 ori, a 3 oara te-a dat afara. Poti doar lupta, pune mana si nu ii baga in seama, si indura, profesori oricum o sa te scoata mereu pe tine 'rau' pentru profesori e doar un loc de munca cum e pentru si parinti tai.Nu ai ce sa faci, pune mana si cauta sa iti ocupi timpul cu ceva.
Fi mai increzatoare, ai nevoie de un sprijin moral si spiritual, ai putea vorbi cu anumite persoane necunoscute pe internet pentru a-ti reveni si a incerca sa iti ridici moralul, eu am incercat asta si din pacate nu am reusit, dar am reusit sa incurajez oameni asemenea tie.
Dupa felul in care arati, pot spune si pot bate la pariu ca esti la un liceu bun din capitala, unul decent unde fitele si figurile tinerilor e mai mare decat cladirea in sine. Faptul ca esti retrasa le da o satisfactie lor sa faca misto. Probabil ei o fac din invidie, o fac din prostie, o fac din needucatie, etc, sunt N motive. Ignora-i pe prosti, sa vezi cum se dau cu capul de pereti, nu-ti manca sanatatea prin plans, nu rezolvi nimic, te omori cu zile pentru ce? Pentru alde' Gheorghe din clasa? Fii puternica si nu le mai arata teama, sa vezi cum castigi un mare teren daca folosesti psihologia mintii. Succes/
Ai dat singura raspunsul- timida, retrasa si fara stima de sine. E un diagnostic destul de nasol dar nu poti decat tu sa te lupti sa-ti ridici nivelul atat in ochii tai cat si cota de piata. Imi pare sincer rau cand va aud cu chestii de astea dar trebuie sa te pregatesti de viata, altfel decat pana acum. Exista materiale scrise pentru dezvoltare personala, castigarea stimei de sine si increderii in fortele proprii + psihologi. Cine iti da alte sfaturi te duce cu vorba, schimbarea ta nu poate fi facuta prin minune cu 2 vorbe, e un proces de durata, vointa, munca, schimbare de mentalitate etc. Mergi intai la biblioteca si cauta raftul de psihologie si mai vorbim. https://www.youtube.com/watch?v=8O6lsR4jIew
Le dai ingore sau iti faci un cerc de prieteni, indeajuns de puternici incat sa nu aiba nimeni curajul sa le comenteze.Multe de spus si multe de facut.Incepe prin a le da "ignore" si fa`ti un cerc de prieteni care sa te sustina orice ar fi.
Buna.
Nu-i lasa sa te demoralizeze,acum ai scapat de ei deocamdata nici nu-i baga in seama pe retele de socialozare poti sa le dai ignore si gata.
Din pacate exista multi astfel de inculti,prost crescuti si nesimtiti mai ales la liceu,ai dreptate,incearca sa fii puternica,nu mai plange,nu te mai gandi la cele spuse de colegii tai,ei sunt asa doar fiindca tu esti diferita fata de ei, diferita in bine, e bine ca nu vrei sa actionezi la violenta sau la jigniri nu trebuie sa te siimti neincrezatoare in fortele proprii sau sa fii timida, nici eu nu sunt sociabil si nu prea vorbesc cu colegii unii nici macar nu ma plac de la mine din clasa dar nu ma deranjeaza acum fiecare dintre noi o sa mearga la licee diferite si astea si nu mai sunt nevoit sa-i bag in seama, peste vreo 4 luni daca o sa ma intalnesc cu un coleg,fost coleg mai bine zis cred ca nici nu o sa observe macar.
Uite nu toti oamenii pe care o sa-i cunosti in viitor o sa te placa,fiecare om este diferit indiferent ca este de aceeasi zodie cu altul sau nu mereu o sa existe diferente intre oameni,bune sau rele.
Uite cand cineva o sa se mai ia de tine poti sa spui parintilor,directorului, profesorilor, dirigintei sau prietenilor desi cred ca pe profesori, pe majritatea ii doare undeva de problemele elevilor ca sa spun asa, daca o sa actionezi aceasta problema va disparea.
Acum e vara.incearca sa te bucuri de ea pe cat poti,fii mai vesela si incearca sa uiti de scoala,mergi la plaja,in parc,la piscina cu prietenii cu familia,de ce nu dupa toate astea meriti sa te distrezi si sa fii fericita,da-i incolo pe colegii tai, incearca sa-i uiti sa te distrezi si sa fii tu insuti si sa te simti bine in pielea ta.
Daca te intalnesti pe strada sau la scoala cu un coleg eu zic sa-l ignori, fa-te sa nu-l cunosti, sau ca nu il observi chiar daca te striga si gata, acum nu esti obligata sa stai in preajma lor.
Sper ca te-am ajutat si sper sa fii bine sa te distrezi si sa nu mai plangi,
Toate cele bune.
Uite.
Daca o sa mai ai nevoie de sfaturi,de niste sprijin moral eu si cu comunitatea de pe TPU v-om fii mereu aici, zic eu ca ai facut bine sa spui despre problema ta pe internet pe acest site, asa ceva ni cred ca poate fii uitat asa usor dar o sa-ti treaca, crede-ma pe cuvant, totul o sa fie bine ai viitorul in fata si toata viata inainte si nu trebuie sa traiesti mereu cu regrete si suparari.
Dupa parerea mea zic ca ai primit raspunsuri bune, de la mine si de le ceilalti useri care sa te ajute.
Sper ca te-am ajutat cu problema asta si toate cele.
M-am uitat din curiozitate la celelalte intrebari de ale tale si am vazut ca ai trecut prin niste clipe grele cu fostul iubit si ca te-a marcat despartirea,cred ca iti este foarte greu si astea dar trebuie sa treci peste, sa nu te mai gandesti la trecut, lasa trecutul in spate, nu lasa ca aceea intamplare nefericita sa te impiedice sa te bucuri de viata, nu merita.
Dupa parerea mea asa sunt unii oameni mai rai te vad o persoana buna si te calca in picioare,pacat,asa sunt mai toti oamenii din Romania care au o mentalitate si o gandire tampita(asta e parerea mea) dar asta nu inseamna ca trebuie sa devi automat ca cei din jurul tau,in niciun caz,e bine sa fii tu insuti sunt si alte persoane ca si tine, multi au probleme, defecte, imperfectiuni.
Mai mult nu cred am ce sa mai spun, sper ca viata ta sa se schimbe in bine.
Toate cele bune.
Pai asta ar fi complicat pentru ea, sa se mute intr-un alt liceu nu e usor, odata ce a ales sa fie la liceul respectiv e greu sa-l mai schimbi sa mai schimbi si profilul care ar putea fi diferit fata de ce a ales ea sa zicem daca esti la filologie ar fi mai bine sa te muti pe mate-info? nu cred asta mate-info e greu, acolo cred ca e matematica intensiv si matematica e greu de priceput.
Dar ne cam abatem de la subiect totusi.
Ai inteles tu ideea.
Ce ma doare pe mine de tot rahatul asta baiete? Eu i-am dat un simplu raspuns, ea face ce vrea.
De ce sa schimbe si profilul?
Pai nu cred ca ar fi sanse asa mari sa te transferi la alt liceu dar cu acelasi profil dar de unde sa stiu eu cum sunt liceele din capitala? nu locuiesc in Bucuresti.
Realizezi ca nu are logica ce spui?
Cica sa schimbe profilul ca nu are sanse la alt liceu la acelasi profil
...
Până când, te întreb? m-am uitat pe întrebările tale și ce vreau să știu e tot sunt lucruri ce le treci neobservate.
Tu spui despre efecte și nu despre cauză și starea ta nu e dată de părerea celorlalți ci de a ta, iar bullying-ul apare ca urmare a deprecierii și lipsei stimei față de tine.
Spun asta că poți ajunge să schimbi liceul și s-ar putea să nu observi vreo diferență.
Deci, cum ai ajuns la asta?
Ai variante:*ii ignori-ignoranta doare,asfel la un moment dat o vor lasa balta,*devii mai puternica,trebuie doar sa iti inveti mintea sa fie mai puternica si, sa gandesti pozitiv in orice situatie si sa reactionezi pe masura!, si trupul sa nu arate semne de frica *sa incerci sa te imprietenesti cumva cu ei, sa le castigi stima*sa nu-ti pese deloc(sa-i ignori pana si in mintea ta), asta se defineste ca fiind ignoranta totala!*sa-ti faci alti prieteni din liceu si sa iesi cu ei *sa te transferi
Nu te supara pe mine dar nu cred ca o sa mai vrea sa auda de ei dupa ce termina liceul dapoi sa incerce sa se mai imprieteneasca cu ei, cu restul variantelor tale sunt de acord.
Ma bucur ca userilor de pe TPU le pasa de astfel de subiecte, sunteti oameni buni.
Nu trebuie neaparat sa se imprieteneasca cu adevarat cu ei(de obicei cel ce isi bate joc de tine o data nu e exclus de loc sa nu o faca si a doua oara,desigur exista exceptii insa nu cred ca merita riscul-in special in aceste circumstante...)
Asta ar fi un fel de 'metoda de supravietuire' care ar trebui adoptata doar in cazuri de maxima necesitate.
Si desigur victima nu trebuie sa emite comportamentul agresorilor,si sa devina ca ei,asta nici macar pentru asa-zisa 'acceptare' sau 'protectie'.
In plus,socializarea nu strica.
Variante exista,acuma depinde de ce decizie va lua.
Mai exista si varianta psihologului(a carui indeletnicire este de a asculta,sfatui)-pe unii ii ajuta, mai exista si posibilitatea, optiunea de a vorbii cu un adult, parinte, profesor.
1 Castiga avantaj moral daca nu poti fizic adica arata-le ca esti mai deasteapta decat ei. Daca nu ai si tu un grup de fete dau chiar baieti care sa riposteza impotriva lor.Incerca sa rezolvi cu politia ca buletine aveti. incearca sa para ca politia a aflat intamplator nu ca tu ai zis.