| FetitaCuChibriturile a întrebat:

Am o mica nelamurire... "luarea-aminte" este locutiune adverbiala predicativa, nu? Cum se analizeaza? Am auzit ca aceasta nu se analizeaza thinking Multumesc mult pentru raspunsuri kiss

Răspuns Câştigător
| Alyra a răspuns:

Bună!
Din câte știu se analizează doar că nu se spun prea multe. Se spune doar partea de propoziție tongue

4 răspunsuri:
| AndyNazir a răspuns:

Asculta-ma cu |luare aminte|!
"luare-aminte" (=grija; atentie) - este locutiune substantivala
- locutiunile substantivale se comporta ca un substantiv, avand forme pentru singular si plural, putand fi articulate sau nearticulate;
- cuvintele din care este alcatuita o locutiune substantivala nu se pot analiza separat.

Exemple de locutiuni substantivale: parere de rau (=regret); tinere de minte (=memorie); aducere-aminte (=amintire); bagare de seama (=atentie); punct de vedere (=opinie, parere); bataie de joc (=batjocura); bataie de cap (=suparare); dare de mana (=darnicie); nebagare de seama (=neatentie)

Exemple de locutiuni adverbiale (=grupul de cuvinte cu inteles unitar, care are valoarea si functia unui adverb): de-a pururea; cu de-a sila; in veci; intr-aiurea; pe neasteptate; prin surprindere; (cu) de-a randul; de-a binelea; de-a dreptul; cu binisorul; cu topanul; cu droaia; zi de zi; clipa de clipa; cat de cat; din ce in ce; din loc in loc; asa si asa; din vreme in vreme; de la o vreme; din cand in cand; unde si unde; calea-valea; harcea-parcea; etc.

| bogdan123_3122 a răspuns:

Nu stiu

| dragutza_2423 a răspuns:

Pentru orice locutiune trebuie sa scrii functia sintactica si intelesul ei. Sper ca te-am ajutat.