Sper sa iti fie utile unele idei.
Ţi s-a întâmplat vreodată să ţi se rupă o haină la care ţii mult? Ce-ai făcut? Ai aruncat-o sau ai cusut-o? Vei spune, fireşte, că asta depinde de cât de tare s-a rupt şi de cât de mult îţi plăcea haina. Dar dacă-ţi plăcea mult, probabil că ai făcut tot ce ai putut ca să o repari. La fel se poate întâmpla şi în cazul unei prietenii destrămate. În mare măsură depinde de ce s-a întâmplat şi de cât de mult preţuiai acea prietenie.
Dacă un prieten ţi-a vorbit necugetat sau a făcut ceva ce te-a deranjat, ai putea să treci peste asta dând ascultare sfatului din Psalmul 4:4: „Vorbiţi în inima voastră, în patul vostru şi tăceţi". Aşadar, înainte de a pune capăt unei prietenii, gândeşte-te bine! A făcut-o intenţionat? Dacă nu eşti sigur, de ce să nu pleci de la premisa că prietenul tău n-a avut intenţii rele? Deseori, poţi lăsa ca ‘iubirea să acopere o mulţime de păcate’ (1 Petru 4:8).
N-ar fi rău să te analizezi şi să vezi în ce măsură ai contribuit şi tu la această problemă. De pildă, dacă prietenul tău a vorbit cu alţii despre un lucru confidenţial pe care i l-ai spus tu, nu cumva a fost neînţelept din partea ta să pui pe umerii lui ceva ce nu poate duce? Şi încă ceva: Dacă eşti luat peste picior, nu cumva eşti tu de vină, pentru că vorbeşti prea mult sau necugetat? (Proverbele 15:2). Dacă e aşa, întreabă-te: „N-ar trebui oare să fac unele schimbări ca prietenul meu să mă respecte mai mult?".
„Am putea vorbi despre ce s-a întâmplat?"
Dacă simţi totuşi că nu poţi să treci peste problema respectivă, poate ar fi bine să vorbeşti cu prietenul tău. Ai însă grijă să nu fii supărat în acel moment. Biblia spune: „Un bărbat furios stârneşte vrajbă, dar cel încet la mânie potoleşte cearta" (Proverbele 15:18). Aşteaptă până te calmezi. Încearcă să rezolvi situaţia numai după aceea.
Când vorbeşti cu prietenul tău, aminteşte-ţi că nu vrei ‘să întorci rău pentru rău’ (Romani 12:17). Scopul tău este de a rezolva problema şi de a restabili prietenia (Psalmul 34:14). Aşadar, fii sincer. Ai putea spune ceva de genul: „Suntem prieteni de atâta timp! Am putea vorbi despre ce s-a întâmplat?". Odată ce-ai aflat cauza problemei, îţi va fi mai uşor să reînnozi prietenia. Dacă prietenul tău nu vrea să discute, atunci măcar vei fi liniştit că ţi-ai făcut partea, încercând să restabileşti pacea.
În concluzie, fii sigur că, deşi „există tovarăşi care sunt gata să se distrugă unul pe altul", există şi „un prieten mai apropiat decât un frate" (Proverbele 18:24). E normal ca şi cele mai strânse prietenii să treacă prin momente de tensiune. Când se întâmplă asta, dă-ţi toată silinţa să remediezi situaţia. În plus, dorinţa de a rezolva neînţelegerile e o dovadă de maturitate.