| Ioanaandreea2635 a întrebat:

Buna, am si eu o problema care deja ma exaspereaza si cer si eu un sfat de la voi poate sunt eu prea copila si disper aiurea.
Acum o luna am avut un atac de panica, de la el am inceput sa ma simt destul de deprimata, nu prea mai imi mai venea sa ies afara de frica ca as avea ceva, dupa aceea au urmat niste palpitatii, dureri de cap, stare de neliniste, tremur al mainilor. Merg la psiholog si puii mei nu ma ajuta cine stie ce. La ORL mi-a spus ca as avea glanda si asta ar fi problema, la ecograf la endocrinologie mi-a spus ca este la analize nu este. Pana la urma nici eu nu stiu ce am. Ideea e ca nu pot depasi starea asta de o luna si ceva si deja nu mai suport. Credeti ca este vorba de hormoni? Mentionez ca eu am 15 ani. Sau oare sunt ipohondra (nu stiu daca asa se scrielaughing) )? Ideea e ca ma nelinistesc simptomele de rau. Iar cu frica de iesit afara a inceput sa mai dispara. Helpsad

Răspuns Câştigător
| Bratu_Andrew_2000 a răspuns:

Buna!

Acum ceva timp, o persoana foarte apropiata mie a trecut prin ceva asemanator. A inceput cu un atac de panica care s-a manifestat prin respiratie adanca si aritmica, ameteala, senzatie de inconstienta, tremurat si oboseala dupa incident. La inceput am crezut ca este vorba de lipsa de vitamine si minerale asa cai-am oferit suplimente. La vreo saptamana insa atacurile au revenit, devenind din ce in ce mai dese pe parcursul lunii.

Am realizat in final ca avea o formă anxietate in situatii sociale si cand venea vorba de scoala. Frica de a dezamagii, de a lua note proaste care ii vor afecta viitorul si cel mai important, sentimentul ca niciodata nu isi va ajunge fratele mai mare si va ajunge un eșec în viața. In timpul orelor cand se pierdea si nu mai inteagea materia, o apuca panica. Si ea avea același disconfort in legatura cu ieșirile afara. Nu vroia persoane străine în jur din cauza atacurilor plus ca nu era o persoană foarte sociabilă oricum.

Toate astea, au dus la depresie. O perioadă foarte nasoala atat in viata ei cat si in a mea. A ajuns la tăieturi și ganduri destul de negre. De aia m-a lovit intrebarea ta. De ce ti-am spus povestea asta? Ca sa trag un semnal de alarmă ca asa ceva nu poate fi lăsat netratat. Si ea a mers la psiholog insa numai de gura părinților ca de ajutat nu a ajutat pana nu a acceptat ea ajutorul.

Am sa iti spun ce a gresit pentru a te feri de aceleași greseli.
1. Nu a vorbit cu nimeni despre problema ei. Face parte din aia 95% din oameni care sunt de parere ca e bine sa tina totul pentru ei. Sa lupte singuri si sa se ridice singuri orice ar fi. Cateodata asta este bine pentru ca înveți să fi puternic insa in cazuri din astea, e bine sa ai pe cineva la care sa te descarci. Undeva de unde sa iei o a doua opinie si sa găsești susținere, refugiu. Un psiholog este platit sa faca asta deci nu este acelasi lucru. Pentru el nu e nimic altceva decât un job.

2. A lăsat problema sa avanseze pana a scăpat de sub control. Tu ai facut bine ca ai scris pe TPU. Găsești oameni care te inteleg si care au trecut prin chestii similare si te pot ajuta.

3. A lăsat stresul sa o ajunga. S-a stresat asa de tare de notele de la scoala si si-a fa ut un tel sa il ajunga pe fratele ei și s-a panicat cand nu i-ai iesit. Din cauza școlii, a ajuns sa se creadă buna de nimic.

Vrei insa sa auzi o veste buna?
Si-a revenit. A trecut prin multe dar si-a revenit. Cu ajutorul psihologului si a celor din jur a reușit să treacă peste. A găsit un motiv sa trăiască si acela fiind fratele ei. Vrei sa auzi inca o veste buna? Am intalnit multe cazuri de varsta ta cu probleme similare si toate au trecut peste. Ai întrebat dacă nu cumva sunt de vina hormonii. Ei bine, au o legatura. Nu este o coincidenta ca atatea persoane trec prin chestii din astea la vârsta asta. Este o perioadă trecătoare dar asta nu inseamna ca trebuie lasata situația netratat.

Cauta adânc și găsește sursa. Gaseste rădăcina atacurilor de panica. Cand se intampla? Ce gandesti in momentele alea? Ce te calmeza? Vorbeste cu cineva care nu te cunoaste daca iti este rusine de ai tăi sau daca exista chestii pe care nu vrei sa le afle. Cateodata chiar daca esti înconjurată de persoane care vor sa ajute, cel mai un este cineva din afara.

Asa ca eu sunt aici. Orice ai nevoie. De ce? Pentru ca nu mai vreau sa treaca nimeni prin ce a trecut persoana de mai devreme sau prin ce am trecut eu ca si apropiat. Nu meriti asta. Tu imi raspunzi doar la asta si vorbim. Mesaj privat nu cred ca te lasa site-ul sa imi trimiți dar iti trimit eu si iti spun cum facem. Ai sa vezi ca in final totul se va rezolva. Totul va fi bine si vei trece peste tot.

Pana atunci, ai grija de tine si gandeste-te la ce am spus.

happy

| Ioanaandreea2635 explică (pentru Bratu_Andrew_2000):

Ideea este ca atacul de panica a fost pe 19 mai si acolo a ramas. In rest am fost eu nelinistita si sunt. Azi am fost iar la psiholog si mi-a spus ca unele simptome (palpitatiile, durerile de cap si ametelile) ar veni pe baza de stres si din cauza anxietatii...mie mi se pare o perioada foarte naspa si stie absolut toata familia de ea pentru ca sunt o persoana foarte sensibila si simt nevoie de multa sustinere...dar palpitatiile nu inteleg cum pot veni pe baza stresului/anxietatiithinking

6 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

La vârsta ta, hormonii joacă uneori țonțoroiul. Așa că. inainte să îți pui diagnostice, mai ales că medicii nu au găsit nimic, și a început să îți treacă, eu zic să mai aștepți.

| Ioanaandreea2635 explică (pentru sadrian46):

Poate ca aveti dreptate...dar deja e obositor ca imi fac filme aiurea ca am innebunitlaughing

| sadrian46 a răspuns (pentru Ioanaandreea2635):

Da, din păcate, dar și din fericire sunt filme aiurea. Nebunia înseamnă cu totul altceva. Dta știi în ce stare te afli. Nebunul nu își mai dă seama. Dacă el a devenit Napoleon el aia e.
Dacă el este convins că e bolnav de HIV, el e bolnav de HIV. Dacă el este convins că invenția lui va salva lumea, pentru el așa e (ăla sunt eu, dar norocul meu este că știu că nu este exact așa, deci mai am șanse (glumesc ca să înțelegi)). Un nebun a trecut în altă zonă a a realității unde noi nu putem pătrunde. Uneori pot alți nebuni ca el. Așa că nu te mai nienera, sclifosi că ai fi așa și pe dincolo. Nu ai nimic grav. Ai nevoie de o injecție cu ser fiziologic, care nu face rău deloc, de o pastilă cu zahăr, care din nou nu face rău deloc, și de o frecție apă sfințită, care este foarte bună, ca și apa de la robinet de altfel.

| Foame a răspuns:

Ai anxietate.
În ansamblu, anxietatea este teama excesivă, persistentă sau îngrijorătoare a unei persoane în situații nerealiste. Ea poate veni de la anumite declansatoare exterioare precum vorbit in public, mers cu bicicleta, iesit afara sau probleme hormonale, cauzele nefind mereu clare.
Trebuie sa iti folosesti frica ca o parghie pentru a te ajuta, de exemplu:sa zicem ca imi este frica sa vorbesc cu fete(cand le vad am atac de panica happy ) e, eu trebuie sa fac cumva sa imi produc mai multa frica in cazul in care nu o fac adica sa incep sa imi zic ca daca nu o fac o sa raman singur, o sa duc o viata mizerabila etc.Eu incerc efectiv sa imi produc mai multa frica nefacand acel lucru, acesta este scopul.Asta merge in cazul in care iti este frica de un anumit lucru.

Acum in cazul tau trebuie sa iti produci mai multa frica asupra faptului ca nu iesi din casa, adica incepi sa iti spui:daca nu o sa ies din casa nu o sa am o viata, nu o sa am iubit, o sa mor singura in casa etc. Trebuie sa te la ce se va intampla cu viata ta daca continui asa.
Trebuie sa iti antrenezi "muschii" curajului(curajul inseamna prezenta frici dar sa o faci oricum)de exemplu poti iesi afara 1metru si apoi sa intri in casa si sa te recompensezi/feliciti pentru asta, poti sa incepi sa le zici la oamenii de la tine de pe strada BunaZiua! si multe altele, incepe cu ceva mic si construieste de acolo.

Gandeste-te la momentul in care ai avut atacul de panica, a fost declansat de ceva?

1.Fiziologia(ce fel de pozitie corporala ai cand esti suparata?,cum respiri cand esti suparata? ai capul in jos sau drept?) Gandeste-te la o pozitie corporala in care te-ai simti de NECLINTIT,stai dreapta,privirea inainte, sternul drept. Exercitiu:Incepe sa mergi prin camera si imagineazati ca ai o capa (ca si superman), stai dreapta si increzatoare, plimbate asa(stai si cu mainile in sholduri ca si wonder woman), vezi cum te simti happy. Minte si corpul sunt conectate, daca schimbi fiziologia(pozitia corpului) iti poti schimba si starea aproape instant.
2.Atentia(la ce esti atenta cand esti suparata? de exemplu:te gandesti numai la faptul ca te simti neajutorata, te gandesti la faptul ca nu ai ceva anume etc.Incepe sa te gandesti la ceea ce ai in viata, fi recunoscatoare ca esti sanatoasa, ca ai o mama iubitoare, ca ai capabilitatea de a iti trai visul etc.
3.Cuvinte/Fraze(ce fel de cuvinte/fraze folosesti zilnic de exemplu:pot zice "Sunt plin de nervi"sau poti zice "Sunt putin necajit", poti zice "Ma simt distrus" sau "Ma simt putin dezamagit", foloseste "amortizatoare" precum putin, mai putin etc.
4.Intrebari(ce intebari iti pui zilnic? de exemplu poti zicesadnegative)De ce sunt mereu asa fricoasa? si creierul iti raspunde"Pentru ca esti fraera/xyz" (pozitiva) Cum pot gasi o solutie la aceasta problema si sa imi placa procesul? Cum pot castiga mai mult curaj/incredere de sine? si creierul iti zice "Citeste carti ca sa te simti mai competenta, mediteaza, fa exercitii fizice"

Acum sper ca ai inteles ce am vrut sa iti spun, cele 4 te ajuta sa iti schimbi starea aproape instant, schimbi 1 te simti bine, le schimbi pe toate 4 te simti fenomenal.

| Ioanaandreea2635 explică (pentru Foame):

Multumesc mult pentru ca v ati facut timp sa scrieti lucruri sa le inteleg, probabil ca este si anxietate dar am aflat zilele astea ca am o problema cu glanda si de acolo vin ft multe schimbari in corp si cu starea mea de spirit :* dar zilele astea voi incepe sa iau tratament si totul o sa revina la normal