| allige243647 a întrebat:

Aş vrea să îmi cumpăr o ţestoasă. Mă puteţi ajuta cu mai multe informaţii _?

Răspuns Câştigător
| Novice a răspuns:

Testoasele, sunt animale care nu lasa par, nu transmit foarte multe boli nocive pentru om(in comparatie cu alte animale de casa, gen pisica), dar in schimb, fac destula mizerie. Acvariul unde traieste, trebuie sa fie un picut mai mare, ca atunci cand va creste, sa nu poata sa iasa de acolo, si trebuie sa-i schimbi apa 1-2/saptamana. Ii dai vreo 2-5 ''boabe'' din mancarea speciala, care o vei gasi si o vei lua de laPetshopu`l de unde cumperi broscutapuppy dog eyes. Cand speli acvariul, incearca s`o iei in manuta, si sa-i cureti carapacea cu o periuta, sau ceva de genu.Apa, trebuie sa fie mereu curata, ca sa nu se imbolnaveasca. Incearca sa o ''bagi in seama'' sa nu se simta singurica. happy P.S.: cand am luat o broscuta, la inceput ma jucam cu ea, tra`la`la, iar dupa am c`am neglijat`o, si s`a ''indepartat'' de mine! Iar acum, daca vreau s`o scot din acvariu, ma ciupeste de deget. sad Sper ca te-am ajutat! happy Sa ma anunti si pe mine, cum merge cu broscutahappy! Daca mai vrei sfaturi, imi dai mesaj! :* Te puup!

2 răspunsuri:
| xChocolateRoxiiixD a răspuns:

Broastele testoase fac parte din randul reptilelor ce apartin ordinului Chelonieni, cu o vechime considerabila, apreciindu-se ca au aparut cu mai bine de 200 milioane de ani in urma, cu mult inaintea erei dinozaurilor.

Ordinul Chelonienilor cuprinde in prezent aproximativ 250 de specii, structurate in genuri si familii, cele mai importante se gasesc in tabelul de mai jos.

Pentru identificarea broastelor testoase nu ajunge sa te bazezi doar pe forma si culoarea acestora, ci sunt necesare examene analitice complexe ale fiecarei regiuni in parte, ale solzilor carapacei si ale altor segmente care sa conduca la intregirea cunostintelor despe aceasta specie.

Corpul broastelor testoase este scurt si latit in plan orizontal, inchis permanent intr-o carapace de natura osoasa, cu ramurile maxilarelor lipsite de dinti si tapetate cu placi cornoase, asemanatoare cu ciocul pasarilor, astfel ca ele, pe buna dreptate, sunt considerate printre cele mai curioase reptile din lumea animalelor.

Schletul testoaselor este foarte modificat in raport cu modelul clasic pe care-l cunoastem la alte specii de animale, datorita prezentei carapacei si a dependentei de aceasta.

Forma externa si structurainterna a broastelor testoase este dominata de dezvoltarea aparatului de protectie tegumentar, de formele mai mult sau mai putin convexe, care formeaza testul sau carapacea pentru partea dorsala si plastronul, de obicei plat pentru partea ventrala. La formele mai putin evoluate, cele doua scuturi sunt separate si se pot misca independent unul fata de altul, iar la formele mai evoluate, scuturile sunt strans sudate intre ele si nu lasa decat un spatiu redus atat in partea anterioara, cat si in cea posterioara, pe unde isi pot scoate capul, coada si membrele.

Alimentatia broastelor testoase
Si pentru broastele testoase, ca si pentru alte vietuitoare, alimentatia reprezinta o necesitate absoluta, in lipsa careia organismul nu s-ar putea mentine, dezvolta si perpetua. Pe langa particularitatile biologice specifice, in alimentatia testoaselor se vor avea in vedere si necesitatile organismului, determinate de anotimp, varsta, variatiile mediului inconjurator si de metabolismul acestora.

Cunoscand particularitatile biofiziologice ale testoaselor, putem afirma cu certitudine ca ele pot fi hranite cu succes in captivitate, sub rezerva cunoasterii de catre crescator a catorva elemente de baza, pe care le vom trece succint in revista, in continuare.

Unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie sa le avem in vedere in momentul achizitionarii unei broaste testoase, este de a stabili cu certitudine specia careia ii apartine si deci tipul de hrana: carnivor, omnivor sau vegetarian.

Experientele crescatorilor de broaste testoase au demonstrat ca acestea, pe langa hrana lor specifica din mediul natural, in captivitate, se pot uneori chiar repede adaptat la o hrana ce poate fi apreciata ca neasteptata. Astfel ca, fata de cunostintele acumulate pana in prezent, in acest material venim cu o serie de precizari care fac mai usoara activitatea de hranire a broastelor testoase crescute in captivitate.

In continuare vom trata diferentiat alimentatia broastelor testoase carnivore si respectiv a celor omnivore sau vegetariene.

Hranirea broastelor testoase carnivore
La inceput vom face cateva recomandari pentru hranirea broastelor testoase carnivore, luand etalon broasca testoasa de Florida, sau cu tample ronii, printre cele mai raspandite in randul teraristilor.
Unul din principiile de baza in alimentatia broastelor testoase este de a administra acestora o hrana cat mai variata posibil, astfel incat sa asigure toate elemente necesare organismului pornind de la proteina si incheind cu saruri minerale si vitaminele.

Daca nu reusim sa asiguram cerintele minim biologice ale organismului testoaselor prin alimentele administrate, este obligatoriu sa suplimentam ratia cu elemente minerale si vitamine, evitand astfel o serie de carente, care se vor putea corecta in continuare deosebit de dificil, sau nu vor putea fi corectate, iar consecintele vor fi catastrofale.

Structura ratiei administrata testoaselor carnivore va cuprinde in mod obligatoriu carne provenita de la diferite animale domestice. cu exceptia celei de porc, care este greu digerabila. De asemenea, ea va mai cuprinde organe, pesti, melci, rame, hrana preparata special pentru caini si pisici, tocatura, soareci, broaste etc.

Cantitatea de hrana ce se administreaza broastelor testoase carnivore depinde, printre altele, de apetitul acestora la un moment dat, avand in vedere perioadele de trecere dinspre sau inspre hibernare, de asemenea de temperatura mediului ambiant care regleaza pofta de mancare si de activitatea reproductiva din sezon.

In cazul unei broaste testoase de 600-700g., se va administra o cantitate de 50-60g. tot la 2 zile, sau 150-200 g., la o greutate de 1.5-2 Kg. Obisnuit, se calculeaza o cantitate de hrana egala cu 8-10% din greutatea animalului, ce se va oferi la intervale de 1-2 zile, in functie de apetit si de consum. In stabilirea acestei cantitati se va avea in vedere, printre altele, varsta animalului, precum si rezultatele unor tatonari preliminare pentru hrana sa nu ramana, deoarece ea se poate altera si apoi trebuie aruncata.

Rezultatele cele mai bune se obtin in situatia in care hrana broastelor testoase de apa este vie, deoarece corespunde mai bine preferintelor animalului si este mai corespunzatoare sub raport calitativ.
In functie de varsta broastelor, administrarea hranei se va face diferentiat. Astfel, la testoasele tinere, administrarea hranei se face la intervale mai mici, la inceput de doua ori pe zi, iar apoi, o data pe zi, pe cand cele adulte, hranirea se va face o data la doua sau trei zile.

Alimentele care sunt mai fragede se pot administra ca atare, iar cele mai dure, se vor da tocate sau taiate in bucati mai mici. Testoasele carnivore sunt capabile sa se descurce si cu bucati mai mari, pe care le sfasie, dar consumul este mai dificil si cu pierderi de energie sporita, pe cand cele mai tinere, raman nemancate cu hrana langa ele.

La administrarea hranei se va avea in vedere faptul ca testoasele carnivore mai si musca si uneori cand intoarcem imprudent mana in acvariu, ele pot confunda degetele cu prada si deci putem fi muscati violent.

Se recomanda ca hrana sa se administreze cat mai variat, sa cuprinda doua sortimente si sa nu se dea in cantitati prea mari, deoarece, prin oxidare si descompunere polueaza apa din acvariu, constituind astfel o sursa de imbolnavire. De asemenea, se va avea in vedere ca hrana sa nu fie alterata sau infestata, deoarece provoaca imbolnavirea broastelor testoase.

Cu toate ca sunt carnivore si la broastele de apa, pe langa hrana de baza, se vor administra saptamanal de cel putin doua ori, frunze verzi de salata, pe care le consuma cu placere si in plus, acestea aduc un aport considerabil de saruri minerale si vitamine.