| Iuliaaaaaaaaaaa a întrebat:

As vrea sa inercati sa cititi asta pentru ca am mare nevoie de ajutor.
Cand eram mica eram foarte retrasa, eram fata care statea in spatele clasei avand o multime de idei dar ii era prea frica sa le spuna, ii era prea frica sa se arate. Acum ca am mai crescut putin m-am mai schimbat si am devenit o persoana careia nu ii este frica de nimic si incerc sa fac fata tuturor.
Clasa mea este cea mai buna clasa din scoala la invatatura, totii profesori ne lauda si asa mai departe, dar nu ne putem intelege intre noi niciodata.
Acum am fost aleasa sefa clasei si cum suntem clasa a 7-a (timpul cand devenim adolescenti si avem din ce in ce mai multe probleme) sunt o groaza de probleme. Unii nu stiu sa respecte, unii stiu doar sa jigneasca sau sa pune etichete si multi altii. Saptamana aceasta au intrecut masura jucand fantanita si adevar sau provocare in clasa, dar nu asa normal, de copii, iar eu, fiind deranjata de acest fapt, am tipat la ei spunandu-le sa ii voi spune dirigintei (bineinteles nu faceam asta, am spus-o doar ca sa ii fac sa inceteze). Unii au inteles ca au gresit dar unii nu, ba chiar cred ca sunt idioata pentru ca le stric disitractia. Problema mea ca este ca ei fac asta in scoala, avand doar 13-14 ani, cand inca ar mai trebui sa profitam de copilarie (parerea mea).
Deci, imi para rau ca v-am povestit atat de mult, dar intrebarea este: Ce pot face sa ii fac sa inteleaga ca trebuie sa se respecte, ca nu mai trebuie sa jigneasca si cel mai important sa inceteze cu prostiile? Si cum pot face sa ne inteleg la fel de bine ca inainte?
P.S.: pana acum nu a fost nici o problema de genul, dar de cand a inceput scoala sunt numai probleme. Chiar nu mai stiu ce sa fac, am incercat totul dar nu vreau sa ma dau batuta asa ca am apelat la TPU.

Sper ca va faceti timp sa ma ajutati si pe mine.

FUNDA :*:*

Răspuns Câştigător
| yosara a răspuns:

Pai sa nu te dai batuta! uite, faza cu "eram o fire retrasa, acuma nu mai sunt„, nu face decat sa te descurajeze. Asa am fost si eu, retrasa, iar acuma fac parte dintr-un grup de jokeri laughing uff. aproape ca te intrebi: cum am ajuns eu aici?, si ce am facut de nu mai sunt ca inainte?, poate ca era mai bine asa, poate ca nu mai erau atatea probleme daca ramaneam asa cum eram, oare ei ce ar face in locul meu? Hmm, de ce nu ii intrebi de ce te-au ales sefa clasei? laughing oricum, trebuie sa le arati ca tu vrei sa ii ajuti, ca esti aleturi de ei, atunci cand un coleg are nevoie de sustinere in fata unui profesor, de exemplu, sustinel. Fii dura atunci cand trebuie (cand un coleg il bate pe altul, cand un profesor bate apropouri catre unul ca nu sta locului, cand se repeta o greseala de 1000 de ori, etc), daca se intampla ceva grav la alte clase, da ca exemplu acel eveniment neplacut, fa-i sa inteleaga ca totul are o limita. Daca simti ca nu esti sigura pe un lucru, cere sfaturi de la ei! Comunica cu ei. Oricum, acuma sunteti prea maruntei. Stiu cum e, abia prin clasa a 11-a nu vor mai fii in clasa decat cei care merita, linistea domneste laughing. Nu te mai consuma pe linistea din clasa, daca ei nu se pun in locul tau, incearca sa te pui tu in locul lor. poate ca zici: eeh, eu as face liniste, dar "sapa mai adanc„ descopera ce vor ei. Ce vreau eu sa zic este, ca daca te uiti mai atent la ei, vei vedea ca vor doar sa se distreze, sa faca lucruri noi, sa faca ceea ce nu pot face acasa. Propune excursii, iesiri cu profii, daca sunteti cea mai buna clasa, probabil v-ar accepta propunerea. Sa fi sefa clasei, nu inseamna doar sa ii tii pe toti atintiti in banci, curatenie luna si liniste deplina. Gandeste-te ce ai face daca toata lumea ar face liniste, ce ocupatie le-ai da?, nu ai cum sa stai intr-un loc tipm indelungat, scoate-i afara din clasa, nu stiu, doar nu incerca sa ii acoperi pe ei, caci mai rau vor face. Incearca totusi sa iti faci un carnetel, in care sa notezi starea clasei la inceputul orelor, si la final, astfel vei da de inteles ca intentionezi ca totul sa fie inregula, ca ai cele mai bune intentii. Daca vrei, poti alege cativa responsabili. Si daca tot nu vrei sa se mai joace prostii, propune tu niste jocuri de grup, dar sa fie funny, de ce nu va faceti cadouri de craciun?, sau sa iesiti la patinoar, sa vedeti un film 3D, la McDonald, sau la munte.
Incerca sa fii prietena lor, mai intai de a le fii lider, nu incerca sa fii miss perfect. Nu ii barfii, nu ii ameninta, pentru ca tu esti 1, ei sunt...cati sunt laughing), o sa te trezesti ca esti o peroana antipatica, buna de batut laughing. Esti responsabila nu cu 1, ci cu o clasa intreaga de copii, iar tu insati, esti un copil. De asta se pune sef pe clase, profesorii vor sa va faca sa intelegi ce inseamna a fii responabil, sa va faca sa comunicati, sa va ascultati reciproc. Ramai dupa ore daca e necesar, fa ordine in clasa, repet, esti responsabila. Poate nu prima data, nici a doua, nici a treia, ce conteaza cand va observa cineva ce faci tu? Dar cert e, ca atunci ca se va afla, vor intelege ca au un sef, care nu se injoseste sa fie chiar si femeie de servici, ca e in stare sa faca si lucruri marunte, nu e numai sef, e un sef responsabil. Iar acela, sau aceia care te vor vedea, nu conteaza daca vor rade, nu ii baga in seama, ce ai de pierdut? o reputatie? ce inseamna asta acum, la varsta voastra? Unii vor intelege, te vor vedea, si incet, incet, cu timpul, vei vedea ca te vor ajuta, ca nu o sa fii doar tu contra toti. :* Atat! te-am pupat, succes si nu uita sa le fii prietena :* papa.

| Iuliaaaaaaaaaaa explică (pentru yosara):

Multumesc multe pentru acest raspuns. M-ai ajutat foarte mult. Multumesc :*

| yosara a răspuns (pentru Iuliaaaaaaaaaaa):

Cu multa placere. Ma bucur ca am putut fi de folos. Ai grija de tine, papa. :*

6 răspunsuri:
| Bondarel99 a răspuns:

Nu ai ce sa le faci, sunt inca niste copii si tu nu ar trebui sa fii asa de dura cu ei pentru ca daca vrei ca ei sa te respecte si sa te asculte trebuie sa le arati ca si tu esti de partea lor in anumite privinte.nu cred ca fac ceva rau daca se joaca si ei, adica ce se poate intampla? daca tu esti sefa clasei nu inseamna ca trebuie sa fii asa autoritara...asa sunt clasele de gimnaziu, o sa vezi cand o sa ajungi la liceu ca noii tai colegi vor fi altfel, mai maturi si mai responsabili.

| CrazyTeenager a răspuns:

Esti prea serioasa.

| Clarissaaz a răspuns:

N-ai ce sa le faci! Si eu am colegii la fel de tampiti... spune-i dirigintei!

| SpitalulDeGlumeti a răspuns:

Ia nu mai fi tu sefa clasei, sa vezi ca este mult mai bine