In India, vacile sunt stapanele drumurilor. Taxiurile, ricsele, chiar si ambulantele se opresc atunci cand vaca paseste pe asfalt. Hindusii nu sunt insa singurul grup religios care au animale sfinte. Iata care sunt acestea si ce semnificatie au animalele sfinte!
Vacile sfinte
In Hinduism, vaca este simbolul hranei, pamantului si vietii. Scripturile vedice dicteaza ca vacile ar trebui tratate „cu acelasi respect ca pentru o mama". Ele nu trebuie ucise sau mancate. Vacile ofera hrana prin lapte si balega (folosita ca ingrasamant) si au nevoie de foarte putine lucruri in schimb. Desi pentru hindusi vaca e un animal sfant, ei nu venereaza bovinele, ci le privesc doar ca pe un dar de la Dumnezeu. In India rurala, vaca este considerata cel mai generos si pios dar care poate exista, si este adesea oferita ca zestre.
Ursul venerat
Una dintre cele mai vechi culte religioase, Arctolatry, este binecunoscut pentru faptul ca venereaza ursul. Venerarea ursului isi are originea in societatea Neanderthalian, cand se credea ca zeitatile apareau sub forma de urs. Grecii credeau, de pilda, ca zeita Artemis lua forma ursului.
Semnificatia spirituala a oii
Oile au semnificatie spirituala in multe culturi. In civilizatiile estice antice, inclusiv in cele din Orientul Mijlociu si din zonele Marii Mediterane, oile au simbolistica religioasa, iar craniile lor erau adesea puse in altare. In Madagascar era interzis consumul de carne de oaie, caci se credea ca sufletele celor decedati se reincarneaza sub forma de oi. Adeptii Islamului sacrifica oaia de Eid (Ramadan), cea mai sfanta zi a anului. Grecii si Romanii sacrificau si ei oi in zilele sfinte, in special de Paste. In Crestinism, Iudaism si Islam, oile au jucat un rol foarte important, caci numeroase figuri religioase importante – printre care Avraam, Isaac si Mohammed – au fost pastori.
Puterea elefantului
In cultura tailandeza, elefantii sunt simbolul pacii si puterii. Batranii acestei tari considera ca elefantul este un animal magic. Se crede ca elefantul alb contine sufletul unui om decedat, iar daca aceasta se lasa prins, ar trebui sa-i fie daruit regelui. Elefantul alb nu poate fi vandut sau cumparat, iar moartea sa trebuie plansa ca in cazul decesului unui om.
Bufnitele omnisciente
In unele parti ale lumii, cum este cazul si la noi, bufnita este semn rau, aparitia ei este asociata cu moartea si nenorocul. In alte parti ale lumii, ea este, dimpotriva, asociata cu prosperitatea. Hindusii considera ca bufnitele sunt aducatoare de noroc, caci le asociaza cu zeita Lacasahmi (a norocului si destinului). In Grecia Antica, zeita Atena (a intelepciunii) aparea adesea insotita de o bufnita.
Tigrii regali
In cultura chineza, tigrii iau locul leului ca Regi ai animalelor. Ei reprezinta monarhia, curajul si furia. Tigrul este si unul din cele 12 semne zodiacale chinezesti, reprezentat adesea ca un rival al dragonului. Impreuna, cei doi reprezinta batalia dintre trup si spirit. In China Antica, tigrul era simbolul razboiului si reprezenta gradul cel mai mare in armata.
Tigrii albi, rari si misteriosi, au o semnificatie mai adanca. In China, ei sunt considerati zeii provinciei de vest, Baihu, si sunt asociati cu toamna si metalul. In popor, tigrii albi sunt aducatori de putere, frumusete si distinctie
Broasca raioasa semnifica banii iar broasca testoasa familia(de obicei statueta acesteia sa fie formata din 3 broscute adica tata care deasupra sa sta mama iar deasupra mamei copilul)