In mod normal sunt niste reguli nescrise pe care o persoana ar trebui sa le aiba in evidenta:
1. Cand te deschizi in fata cuiva, asuma-ti. Adica inca din start tot ceea ce dezvalui, indiferent ca vorbim de simple barfe sau de secrete, trebuie sa gandesti mereu, ca ceea ce spui tu, intotdeauna va ajunge la urechile altuia. Si daca te stii vulnerabil/a, ai grija la ceea ce dezvalui. Nu dezvalui nimic care ar putea sa te raneasca mai tarziu.
2. Nu-ti pune increderea niciodata 100% in cineva. Indiferent ca e frate, sora, mama, tata, prieten, etc. A nu se intelege gresit. Nu spun sa nu ai incredere in nimeni, ci sa nu ai incredere totala in nimeni. E o diferenta. Cand insarcinezi pe cineva sa-ti faca un favor, mereu sa ai un plan de rezerva sau in cel mai rau caz, sa ai in vedere ca exista mereu sansa ca acea persoana sa te dezamageasca. Nu trebuie neaparat sa fie cu intentie. Pur si simplu se intampla. Intervin chestii neprevazute, persoana in cauza, are si ea poate prolemele ei, etc. Asa ca atunci cand ai nevoie de un favor, tine cont de asta, pentru a nu simti acel soc puternic atunci cand ti se intampla o dezamagire.
3. Atunci cand ti se intampla totusi o dezamagire, prima si prima data, pune prezumtia de nevinovatie. Adica daca cineva a esuat sa iti indeplineasca un favor sau o barfa de a ta s-a dus mai departe, gandeste-te prima data ca ar putea fi un accident. Si in prealabil incearca sa afli cauza. Abia atunci cand ai aflat cu siguranta ca persoana aceea a fost rau intentionata, doar atunci ai dreptul sa acuzi persoana.
4. Nu lua de bun tot ce auzi, vezi, citesti sau observi prin alte mijloace. Cand primesti o informatie de la o sursa indirecta, verifica sa vezi daca e adevarata. Urmeaza firul povestii pana la sursa.
5. E absolut normal sa simti si sa pui la suflet atunci cand increderea iti este luata la misto. Insa devine anormal atunci cand te afunzi prea tare in acele emotii. Data viitoare cand mai ai emotii puternice cu impact negativ, noteaza-le pe o foaie acasa. asta le va mai reduce din intensitate, pentru ca tu le accepti si esti constienta ca ele exista in loc sa le negi si sa dai vina pe altii, inclusiv pe tine.
De exemplu: Sa zicem ca ai aflat de la cineva strain ca prietena ta cea mai buna a mancat rahat despre tine. Ia-ti ceva timp, poti sa plangi putin daca iti vine, si apoi notezi pe foaie: Cand am aflat asta, m-am simtit: tradata, trista, rusinata, furioasa, frustrata, neputincioasa, credula, etc. Te uiti pe foaie, vezi clar si exact ceea ce simti ( tot amalgamul ala de sentimente pe care majoritatea oamenilor nu le pot distinge, tu acum le cunosti pe fiecare si le accepti ). Si doar facand asta, iti va da claritate si impacare cu propria ta persoana. Iar dupa ce te-ai calmat, te gandesti: Bun, acum ca stiu asta, ce as putea face pe viitor sa nu mai patesc la fel? Si raspunsul se va regasi in unul dintre pasii 1-4 de mai sus.
Tot ceea ce ti-am spus acum, sunt invataturi experimentate si preluate din perioada cand faceam psihoterapie cu un psihoterapeut. Mi-au fost foarte utile in viata de zi cu zi si inca imi sunt. Gandeste-te ca tot ceea ce ti-am impartasit eu, a costat peste 2000 de lei.
In cazul meu nu a avut cine sa ma invete asta. nici mama, nici tata, nici o ruda sau prieten. Am dat cu capul de toate greutatile si am luat notite pe parcurs de unul singur.
Eu la randul meu am ales sa impartasesc totul pe gratis cu speranta ca cineva, undeva, va tine cont de cele de mai sus si o sa fie scutit pe viitor de suferinta si resurse pierdute.
Toate cele bune!
Buna. simplu, daca ești rănită numai spune oamenilor probleme tale și numai pune la suflet, nu merită
misauratcuviata întreabă: