Bună! Uită-te aici și găsești ce vrei http://www.lecturirecenzate.ro/2011/05/27/praslea-cel-voinic-si-merele-1/
Caută și pe http://lecturi-scolare.blogspot.com/ Succes!
In basmul „Praslea cel voinic si merele de aur", personajul principal este Praslea, personaj central prezent in toate momentele actiunii, si al carui nume apare chiar in titlu. Praslea va instaura victoria binelui.
Intreaga desfasurare a absmului constitue drumul initierii unui tanar, al pregatirii sale pentru. a deveni imparat.
Prima treapta a acestei initieri, o constitue zadarnicirea unui furt si alungarea hotului.
Prin cuvintele pe care i le spune imparatului, Praslea se dovedeste a fi atasat de parintele sau si plin de modestie.
Mai tarziu cand imparatul intentiona sa-i pedepseasca pe fii sai mai mari, vorbele lui Praslea ii arata bunatatea si puterea de a ierta. : „Tata, eu ii iert si pedeapsa sa eu dea Dumnezeu."
Dupa cum arata si numele personajului central al basmului este mezinul familiei, insusi imparatul caracterizandu-l ca fiind necopt. Faptele contrazic insa aceasta opinie. Astfel, masurile pe care si le ia pentru a nu dormi, scot in evidenta istetimea lui Praslea, tot asa cum hotararea de a urmarii hotul echivaleaza cu dorinta de a-si duce misiunea pana la capat : pleaca pe taramul celalalt, se lupta cu zmeii, elibereaza fetele de imparat si se intoarce victorios.
Drumul pe celalalt taram constitue o a doua treapta a initierii lui Praslea. Folosindu-si curajul si indrazneala pamanteanul va izbuti sa-i ucida pe zmeii mai mari, pregatindu-se pentru. intalnirea decisiva cu mezinul zmeilor. Vitejia, increderea in victorie si credinta in Dumnezeu sunt calitatile care se releva cu aceasta ocazie.
Ca-n toate basmele populare presonajul central, Praslea, este simbolul binelui ce invinge raul. Finalul basmului, exact acest lucru il comunica: dreptatea triumfa, adevarul si cinstea sunt in totdeauna impreuna si sunt pretutindeni, iar cei viteji si cinstiti sunt rasplatiti si traiesc pana la adanci batraneti.
Praslea este asadar personajul care capteaza atentia cititorului inca din titlu. Este un personaj imaginar si creatorul popular ne surprinde in mod treptat o multime de virtuti morale printr-o caracterizare directa. Mai intai ii sunt surprinse gandurile, dorinta de a arata ce poate. Increzator in fortele sale se straduieste sa-si convinga tatal, impresionat fiind de supararea acestuia. In ciuda ironiei cu care este tratat de imparat si de fratii mai mari prin caractrizarea indirecta, autorul anonim ii scoate in evidenta perseverenta, medestia si mai ales inteligenta. Creatorul popular imbina deci maniera unei prezentari directe cu cea indirecta. Toate modurile de expunere (naratiunea, dialogul si descrierea) au rolul de a accentua insusirile pozitive ale eroului.
Si acest basm, ca toate basmele populare comunica un mesaj clar : binele, cinstea, omenia, frumusetea morala trebuie sa ne coordoneze viata.
Titlul alcatuit din substantivul propriu compus „Praslea ce Voinic" evidentiaza destoinicia personajului si substantivelor „merele de aur" numesc elemente fantastice datorita carora va intra intr-o lume fabuloasa.
Scrii asa : eu mi-l imaginez pe Prazlea, foarte curajos, iscusit si istet, si ca el este saten-par scurt, si cu un arc de sageti in spatele lui.
Prazlea este personajul principal al povestii dar si cel mai mic dintre cei 3 feciori ai imparatului.....etc
Sau poti macar sa citesti povestea...
Prâslea este personajul principal al basmului popular Prâslea cel voinic şi merele de aur. El poate fi considerat un personaj reprezentativ pentru ilustrarea binelui, încadrându-se astfel în categoria personajelor pozitive.
Prâslea este caracterizat direct, de către autor, de celelalte personaje, fraţii săi, tatăl său, zmeii sau fetele de împărat, şi indirect, prin acţiunile sale, prin comportament.
Portretul moral al personajului se conturează prin mijloace specifice de realizare, atât directe cât şi indirecte.
Titlul numeşte direct trăsătura dominantă de caracter, voinicia, surprinzând, de asemenea, şi tinereţea sa, sugerată de numele „prâslea", ca substantiv comun desemnând mezinul unei familii.
Prâslea este caracterizat direct de către tatăl său, considerându-l nepregătit, nevrednic, lipsit de experienţă, ba chiar lipsit de judecată: „ –Fugi d-aici, nesocotitule!".
Indirect, din faptele sale, reies o serie de alte calităţi. Ambiţios şi isteţ, dar şi calculat, Prâslea îşi face un plan pentru prinderea hoţului, luându-şi măsuri de precauţie pentru a nu adormi asemenea fraţilor săi. Perseverent, nu se mulţumeşte cu reuşita parţială, ci doreşte să îl găsească pe hoţ, chiar dacă aşteptările tatălui fuseseră deja satisfăcute.
Ajuns la prăpastie, se dovedeşte a fi cel mai curajos, fiind singurul care coboară până în adâncul prăpastiei. În concluzie Prâslea este un personaj curajos și neînfricat.
Praslea, personajul principal real pozitiv, simbolizeaza binele. El are istetimea, modestia, si inteligenta omului din popor. Modest el cere tatalui sau sa-l lase sa-si incerce norocul in capturarea hotilo, fara sa afirme ca ii va prinde.
Intelept si cu simt practic, atunci cand pandeste hotul merelor, se aseaza intre tepuse ca sa nu-l biruie somnul si isi ia carti pentru a trece mai repede timpul.
Perseverent, pleaca in cautarea hotului merelor.
Curajos, el singur se incumeta sa coboare in groapa care ducea pe taramul celalalt. Astfel, este pus in antiteza cu ceilalti doi frati, fricosi.
Viteaz si bun luptator, ii invinge pe cei trei zmei ajutat fiind de un corb si de puterea sa de a se metamorfoza in foc
PaisonPink întreabă: