La rasarit de Eden este o carte geniala, una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit vreodata, in timp ce John Steinbeck, castigator al unui premiu Pulitzer si al unui premiu Nobel pentru literatura, este probabil cel mai bun prozator pe care l-au dat acesti copiatori fideli ai Europei, si anume americanii. Pe deasupra, chiar si autorul spune ca, East of Eden este cea mai buna opera a sa.
Ceea ce face romanul de fata atat de stralucit este combinatia ideala si reusita de actiune intesata de personaje avand in spate istorii captivante cu multitudinea de simboluri, in mare parte cu referire la Biblie, care surprind cu intelesul lor.
Unul din aceste simboluri se afla chiar in titlul cartii, la rasarit de Eden aflandu-se tara Nod (,, fuga"), locul in care Cain a fost pedepsit sa se ascunda mereu de Dumnezeu (Geneza 4:16). Se anunta astfel importanta povestii lui Cain si Abel in desfasurarea actiunii, dar si una din temele romanului, si anume lupta continua dintre bine si rau. La rasarit de Eden este povestea a doua familii, Hamilton si Trask, din aceasta din urma facand parte protagonistul, Caleb Trask. Samuel si Liza Hamilton traiesc la o ferma in Valea Salinas, California, au noua copii, si chiar daca nu sunt bogati sunt foarte respectati si indragiti de comunitate, printre altele si din cauza ca Liza, o femeie FOARTE religioasa si muncitoare insufla familiei sale multe valori morale. Fiecare din cei noua copii are rolul sau in roman, si este urmarit destinul fiecaruia, pana la moartea multora dintre ei.
Din acesti noua copii face parte si Olive Hamilton, care este mama naratorului si in acelasi timp imaginea mamei autorului (ea nu este singura asemanare cu rudele si viata autorului-printre altele, John Steinbeck s-a nascut in valea Salinas).
Pe de alta parte, Cyrus Trask traieste in Connecticut si este un mincinos care isi inventeaza o cariera militara stralucita -desi isi pierduse piciorul in prima sa ora de razboi si fusese trimis acasa - si obtine un post important in Administratia armatei. El are un fiu, pe Adam, iar sotia sa se sinucide inecandu-se intr-o apa adanca pana la genunchi. Cy se recasatoreste si mai are un fiu, pe Charles. Cei doi sunt prima reprezentare a povestii despre care vorbeam, Adam asemanandu-se cu Abel si Charles cu Cain.
Intriga romanului o reprezinta aparitia lui Cathy (batuta de proxenetul sau) in casa familiei Trask. In adolescenta aceasta isi omorase parintii si le furase banii; este deci intruchiparea raului, este monstrul din roman, si cu toate acestea Adam se indragosteste si se casatoreste cu ea. Surprinzator (sau nu?) Cathy il inseala pe Adam cu Charles in chiar noaptea nuntii.
Neputandu-se intelege cu fratele sau, Adam se muta la o ferma in Valea Salinas, unde ii cunoaste pe cei din familia Hamilton. Acolo Cathy ramane insarcinata si incearca fara succes sa faca un avort, vrand sa rupa orice legatura cu sotul sau. Imediat dupa nasterea a doi copii, Cathy il impusca pe Adam si fuge in orasul Salinas unde isi reia activitatea de prostituata la bordelul de acolo. Castigand increderea proprietarei o otraveste treptat pana cand aceasta moare si ii ia locul. Recurge apoi la santajarea oamenilor importanti cu ajutorul unor poze ce ii aratau pe ei in timpul unor scene de sado-masochism initiate de prostituatele pe care le drogheaza.
Adam nu moare, dar trece mult timp pana cand isi revine din depresia provocata de gestul sotiei sale. Cel care il,,trezeste" este Lee, servitorul chinez de o inteligenta rara. Astfel este memorabila discutia de la sfarsitul primului volum dintre Adam, Lee si Samuel Hamilton hotarati sa gaseasca nume gemenilor. Prima idee a fost aceea a lui Samuel, de a da copiilor numele celor doua iscoade din cele doisprezece care au ramas in Tara Fagaduintei: Caleb si Iosua; la pronuntarea numelui Caleb, unul din gemeni incepe sa planga. Apoi Adam spune ca nu ii place numele de Iosua si Lee marturiseste ca intotdeauna i-a placut,,Aaron", desi acesta nu a ajuns in Canaan (!); dar celalalt baiat incepe sa rada vesel, si asa le raman numele. Cei trei discuta povestea lui Cain si a lui Abel si ajung la concluzia ca fiind copii lui Cain, noi toti purtam povara raului pe care acesta l-a facut, insa emit pareri optimiste cu privire la destinul omului. Discutia nu poate fi povestita, si nici nu ar trebui; daca prezentarea romanului nu va face curiosi in privinta acestuia, atunci simpla lectura a celor cateva pagini va va imbogati
Revenind, Caleb afla totul despre mama sa, desi Adam le spusese ca a murit, si se lupta cu gandul ca este blestemat sa duca o viata de pacat la fel ca aceasta, care trebuie sa-i fi transmis trasaturile sale. Din aceasta cauza el este o alta intruchipare a lui Cain, avandu-l ca si corespondent pe fratele sau; ba chiar se face o aluzie la Cain prin replica pe care o da Caleb tatalui sau,, Eu trebuie sa-i port de grija?"(lui Aaron), asemanatoare cu ceea ce ii spune Cain lui Dumnezeu cand Acesta il intreaba despre Abel.
Cei doi sunt foarte diferiti; Aaron este cel placut de toata lumea, este cel sensibil, fragil care chiar traieste un inceput de poveste de dragoste cu Abra, o fata din oras, de asemenea speriata ca pacatele tatalui sau corupt se vor rasfrange asupra ei; cu toate acestea, tanarul nu suporta rautatile pe care le vede in jurul sau si se inchide in religie, ceea ce o indeparteaza pe Abra. Caleb insa este mai rau, manipulator ca mama sa, gelos pe Aaron si nepasator fata de alti oameni. Cu toate acestea se straduieste sa invinga aceste trasaturi ale sale si sa duca o altfel de viata.
Astfel ca face o mica afacere din cumparare si vanzare de legume si reuseste sa stranga o suma de bani pe care tatal sau o pierduse, si i-o face cadou acestuia de ziua lui. Adam insa nu accepta darul, si il indeamna pe fiul sau sa inapoieze banii obtinuti prin inselatorie. Suparat ca nu primeste aceeasi dragoste ca si Aaron, Caleb il duce pe fratele sau la Cathy.
Aaron este dezgustat si deceptionat, iar Cathy este profund ranita de reactia fiului ei, comitand poate singurul gest care arata ca in corpul de monstru exista totusi o inima. Din pacate, Aaron se inroleaza fara stirea nimanui in armata, Primul Razboi Mondial fiind in plina desfasurare.
Sfarsitul romanului (pe care nu am sa il dezvalui) este... optimist as putea spune. Are legatura insa cu ideea de timshel, un cuvant din ebraica, ce a fost tradus dupa multe discutii,, tu poti". Acest cuvant apare in Geneza 4:7, cand Dumnezeu ii spune lui Cain:,,Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti." Aceasta este o versiune care imbina vechea traducere a cuvantului cu cea corecta. Vechea traducerea era aceea de,,tu il vei stapani", inducand ideea de predestinare; cea corecta insa (asa cum reiese din roman) este,, tu il poti stapani", care arata ca omul poate invinge pacatul si isi poate alege propriul lui drum.
Sa intelegem deci ca pacatosul Cain ajunge totusi in Tara Fagaduintei? Este insa o concluzie la care oricum nu ajungi decat dupa parcurgerea romanului.
Daca nu ai inteles, iti dau site-ul ca sa poti afla mai multe:
http://www.bookblog.ro/altele/la-rasarit-de-eden/
koko întreabă: