Doamna din lac" a reprezentat o supriză plăcută pentru mine. În acest roman, scriitorul abandonează decorul citadin, pentru a ne introduce în lumea orăşelelor liniştite şi a cabanelor de munte.
Derace Kingsley, un om de afaceri relativ prosper, îl angajează pe Philip Marlowe pentru ca acesta să-i găsescă soţia, dispărută cu ceva timp în urmă. Unicul punct de plecare îl reprezintă o telegramă a soţiei, prin care acesta îşi anunţa intenţia de a-şi părăsi soţul, pentru a se căsători cu Chris Lavery, amantul ei.
Dar, în timp ce Marlowe îl ţine sub urmărire pe Lavery, detectivul descoperă că prezenţa sa în cartier reprezintă un motiv de îngrijorarea pentru un vecin, doctorul Almore. Şoţia docotrului Almore murise în circumstanţe suspecte, însă afacerea fusese muşamalizată.
Detectivul îşi continuă cercetările în Little Fawn Lake, locul unde doamna Kinglsey fusese văzută ultima dată. Dar împrejurimile atât de liniştite ale oraşului ascund un secret: în adâncurile liniştite ale lacului este descoperit un cadavru. Puţin mai târziu, Chris Lavery este găsit mort în apartamentul său.
Lucrurile se complică şi mai mult în clipa în care Derace Kingsley primeşte un telefon de la soţia lui, care, temându-se că va fi suspectată de moartea lui Lavery, doreşte să fugă. Întâlnirea ulterioară dintre Marlowe şi d-na Kingsley îl face pe detectiv să bănuiască un adevăr teribil.
În multe privinţe, „Doamna din lac" mi s-a părut un roman mult mai echilibrat decât „Somnul de veci". Nu mai avem de-a face cu un roman de acţiune, nu mai abundă schimbările de situaţie dramatice şi nu întâlnim un schimb de focuri la fiecare două capitole. Marlowe îşi schimbă şi el stilul; concluziile sale nu se bazează atât pe dovezi, cât pe o fină cunoaştere a psihologiei criminalilor.
„Doamna din lac" este în egală măsură un roman poliţist, cât şi un portret fidel al unei societăţi afectate de război, o lume în care securitatea financiară a devenit unul dintre puţinele scopuri pentru care merită să lupţi.