Copilul beneficiază de pensie de întreţinere (pensie alimentară) până la majorat.
Iar copilul major aflat în continuarea studiilor (urmarea unei facultăți), are dreptul de a primi pensie de întreţinere (pensie alimentară) de la părintele necustodian până la împlinirea vârstei de 26 ani.
Jurisprudenţa a stabilit că dreptul la pensie de întreţinere (pensie alimentară) al copilului devenit major şi aflat în continuarea studiilor, trebuie stabilit de o instanţă judecătorească printr-o hotărâre, iar obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copiii deveniţi majori, încetează la terminarea studiilor ori a pregătirii profesionale a acestora, însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
În acest caz, când copilul este major, cererea pentru acordarea pensiei de întreținere (pensiei alimentare) se face de către copilul major și nu de către părintele custodian.
Si daca parintii s.au inteles sa nu se mai plateasca pensie alimentară, iar copilul acum este major, o poate solicita?
Dacă părinții au hotărât doar intre ei fără o hotărâre judecătorească să nu mai fie plătită pensia alimentară a copilului, acea hotărâre dintre părinți nu are absolut nici măcar o valabilitate, fiind egală cu zero. În concluzie, copilul major, poate solicita pensia alimentară părintelui necustodian dacă părinții nu au hotărât împreună cu o instanță judecătorească în scris cu foi care să dovedească că părinții au decis de comun acord să nu mai fie plătită alocația alimentară a copilului. Dar cererea de pensie alimentară poate fi aprobată numai dacă copilul major urmează în continuare studii.
Si daca copilul nu stiu cum au hotarat? Sa zicem ca s.ar fi inteles la tribunal/notar, o mai poate solicita?
Dacă înțelegerea părinților a avut loc la tribunal sau la un notar, atunci înțelegerea lor este dovedită de niște documente cu siguranță.
Dacă copilul major va solicita pensia alimentară, nu-i va fi aprobată din cauza înțelegerii dintre părinți, când în trecut au luat hotărârea de a nu mai fi plătită pensia alimentară a copilului, hotărâre ce a avut loc împreună cu tribunalul sau cu un notar.
anonim_4396 întreabă: