Gandurile intruzive se numara printre simptomele tulburarii de stres posttraumatic. Ele pot fi, de asemenea, o caracteristica a anxietatii, depresiei si tulburarii obsesiv-compulsive. Gandurile intruzive sunt ganduri nedorite care par sa se declanseze din senin. Gandurile pot fi, de asemenea, explicite, ceea ce poate declansa starea de rusine sau jena si persoana afectata nu mai cere ajutor.
Potrivit Asociatiei Americane de Anxietate si Depresie gandurile intruzive sunt involuntare si nu au nicio influenta asupra realitatii sau a dorintelor unei persoane. Oamenii nu actioneaza la aceste ganduri (nu trec la fapte) considerandu-le de obicei socante si inacceptabile. Gandurile intruzive pot fi persistente si pot provoca suferinte semnificative la unele persoane.
Adesea, cu cat oamenii incearca sa scape de aceste ganduri, cu atat persista mai mult si cu atat devin mai intense.
Gandurile intruzive sunt ganduri obsesive si conduc la comportamente compulsive. Persoanele cu stres posttraumatic pot experimenta, de asemenea, ganduri intruzive si inspaimantatoare. Stresul posttraumatic este o afectiune care se dezvolta in urma unui eveniment traumatic. Persoanele cu stres posttraumatic se confrunta cu flashback-uri legate de situatia traumatica prin care au trecut. De asemenea, s-ar putea sa experimenteze ganduri intruzive care au legatura cu trauma. In unele cazuri, insa, cauza gandurilor intruzive este neclara.
Ar trebui sa vizitezi un psiholog și un medic psihiatru pentru un rezultat mai eficient și rapid.
In cazul tău aceste ganduri sunt în contradicție cu natura ta,cu felul tau de a fi,este exclusa tulburarea de personalitate antisociala; psihopatia in cazul tău, fiindcă un psihopat este lipsit de sentimente, remușcări, empatie si emoții. Ar putea fi o forma de tulburare obsesiv compulsiva, sau sa fie rezultatul unui stres posttraumatic, dar sub nici o forma psihopatie!, daca ai astfel de ganduri, asta nu înseamnă că vei trece la "acțiune ", la fapte!
Sfatul meu este sa apelezi la un psiholog/psihoterapeut din pripa, pana aceste gsnduri nu te va afecta din toate punctele de vedere.
Bună! Faptul ca tu conștientizezi ce se întâmplă cu tine este primul pas spre o "vindecare". Nu ești anormal/ă nu ești ciudat/ă, ai doar multe gânduri care te sperie pana și pe tine de multe ori. Dacă te face sa te simți mai bine, încearcă să vorbești cu un psiholog, pentru ca de asta exista psihologii, să ajute persoanele care se afla în situații de cumpana ca a ta. Dacă nu, încerca să găsești singur/ă cauza stărilor și sentimentelor tale distructive și să scapi de acest aspect. Știu cum e sa te simți asa crede-ma că știu. Tot ce pot sa iti urez este să ai grijă de tine și sa încerci sa îți păstrezi calmul. Mult succes
Penaaaa1 întreabă: