Chiar trebuie să te relaxezi, pentru că stresul amplifică stările. Mă confrunt și eu cu aceeași problemă, iar în perioadele aglomerate mi-e și mai greu decât de obicei să mă confrunt cu ele. E important să intervii asupra problemei cât de repede cu putință, pentru că de cele mai multe ori se agravează și e mai greu de intervenit asupra ei.
Sentimentele astea de vinovăție, faptul că ai impresia că dacă gândești un lucru e echivalent cu a-l și înfăptui sunt tot specifice tulburării obsesiv-compulsive. E doar o tulburare de anxietate și deși îți face viața amară, nu e imposibilă.
O tehnică frecvent folosită in psihoterapie pentru automotivare: gândește-te cum ar fi ca prin minune să fii vindecată și savurează acel moment și sentimentele plăcute cât mai mult timp. Așa îți vei induce inconștient ideea că poți lupta cu problema și că nu te poate doborî.
Buna ziua,
Parerea mea e ca cel mai bine ar fi sa ceri ajutorul specialistului. Poti incerca sa vorbesti cu mama ta, cu duhovnicul sau cu consilierul psihologic de la scoala unde inveti. Rezolvarea este in tine, nu uita asta. Sanatate multa.
În cazul tulburării obsesiv compulsive e dificil să discuți cu un duhovnic, pentru că printre cele mai frecvente gânduri la pacienții cu TOC se numără gândurile blasfemiatorii și multor preoți le este greu să delimiteze o „ispită" de o problemă de genul.
misauratcuviata întreabă: