| ada02 a întrebat:

Deci ..am o mica problema,sper sa o luati in serios whistling
Stau foarte prost cu invatatura,si am promis ca anul asta voi invata, sunt in clasa a 8. a... si am o problema,nu pot memora nimic,incerc sa prind,sa invat si nu pot,si chiar imi doresc din tot sufletul sa ajung la un liceu bun,in anii trecuti,in clasa 5, 6,7 am avut niste probleme,si am ramas foarte in urma,si am incercat sa fac si pregatire,si degeaba nu prind absolut nimic,si de fiecare data incep sa plang,etc. okei,si. cum sa fac sa pot invata mai bine? sa memorez,cred-ca ati prins ideea,funda celui mai bun raspuns, multumesc frumos!

Răspuns Câştigător
| cristimihailov a răspuns:

Buna,

Sincer, in locul tau, as merge la un psiholog.

Problemele tale pot fi :
- de ordin sufletesc (sa nu te poti concentra ca te gandesti la alte chestii, incredere in tine, etc),
- de natura organica (ceva necesita atentie suplimentara)
- de mediu (nu inveti in mediul corect, linistit, etc)
- de metoda (nu stii sa inveti... mai rar, dar chiar se intampla).

De aceea, explici psihologului care este problema, el o sa iti dea eventual niste teste de atentie, etc si vezi ce iese.

Raspunsurile la intrebarile tale sunt multe, incepand de la "hai concentraza-te" pana la "suferi de ADHD".

Poti sa iti pierzi tu timpul si sa incerci sa rezolvi problema, ori esti sincera cu tine, si mergi la psiholog si lasi pe unul care se pricepe sa te ajute in sensul corect.

9 răspunsuri:
| neutrino a răspuns:

A invata nu inseamna numai a memora, iar pentru a acumula cunostintele necesare iti trebuie multe ore de studiu in fiecare zi, la care mai adaugi cateva ore necesare recuperarii materiei neinvatate la timpul potrivit. Acesta-i marele secret ai succesului.

| Ahmali_Dan_1983 a răspuns:

Incerca sa fii atent la ore, atunci cand ajungi acasa, dupa ce manani, etc, ia manualul si caietul si repeta materia din timpul orei si dupa aceea apuca-te de teme. Banuiesc ca anul acesta ai examenul de capacitate, spre exemplu la lb. romana: fa un caiet/foi unde iti poti scrie regulile gramaticale/conjugarile/timpurile etxc, ce sunt sinonimele/antonimele/omonimele/omografele/argourile/etc personificarea/metafora/inversiunea, etc, incerca sa gasesti pe net desprieri, rezumate despre lucrarile literare. La matematica, unde nu intelegi in timpul orei cere explicatii, crede-ma nu este o rusine sa nu intelegi si nu este nici o rusine sa ceri explicatii suplimentare, roaga un coleg sa iti explice un anumit tip de exercitiu, poate el va vorbi mai mult pe intelesul tau, acasa incerca sa faci exercitii suplimentare pe laga cele de la tema, la fel, fa o foie separata cu formule si reguli. La istorie, inerca sa faci idei principale in ordine cronologica domiiilor, raboie, etc. la geografie la fel, organizeaza totul nmai intai pe regiune, forme de relief, etc. Totul este sa inveti logic, organizat, incerca sa iti faci ordine in materie si vei vedea ca iti va fi mult mai usor! succes si spor!

| oița112 a răspuns:

Off, si eu sunt in situatia ta, bine ca nu's singura care ii ''bata'' la tot, nici eu nu prind, nu invat, nu pot sad

| ada02 explică (pentru cristimihailov):

Buna,da ai foarte mare deptate. nu mi-e rusine sa zic dar nu am cum sa invat,adica mereu sunt streasata. am atatea ganduri incat nu pot fi oncentrata la scoala,mama e intr o stare devastatoare,tatal meu e bolnav si crede-ma,mereu ma gandesc la asta,incerc sa ma ocup de toate,sa invat. dar nu reusesc. am facut toate metodele,dar pur si simplu simt ca mintea mea e goala sad ma intelegi tu,si din clasa am cele mai mici note,dar nu pot spune colegilor ce se intampla si de ce nu invat,ei ar rade,ii cunosc prea bine oh go on am fost la psiholog, m-a intrebat daca am probleme in familie, am zis ca da, si apoi a zis ca tata timp cat sunt stresata nu prea ar fi sanse sa am cum sa invat linistita, multumesc ai funda happy

| ada02 explică (pentru oița112):

Exact,e dificil. incerc sa ma concentrez si imi zboara mintea la altceva. :/

| ada02 explică (pentru ada02):

Doamne,scuzati greselile de ortografie.

| cristimihailov a răspuns (pentru ada02):

Imi pare rau ca am dreptate, sincer sa iti spun.
Dar cred ca totusi ai ales psihologul gresit.

Poate e momentul sa iei taurul de coarne, cel putin din punctul meu de vedere.

E adevarat, nu stim prin ce treci, si a sta pe scaun si a ne da cu parerea este usor. Pe de alta parte insa, de multe ori, cand nu esti implicat, lucrurile par putin mai clare.

Faptul ca esti stresata te va afecta si pe moment si pe viitor. Si se intampla asta datorita starii curente din familie. Insa nu uita, ca nici pe ai tai nu ii ajuta deloc, cel putin sufleteste, faptul ca ai note mici. Iar pe mai tarziu, orele pierdute acum vor fi foarte greu de recuperat, daca vei avea vreodata intentia de a le recupera.

Invatand prost s-ar putea sa nu fii la fel de pregatita pentru viata cum vor fi altii. Si asta va duce la o salarizare mai scazuta. Nu spun ca poate esti mai norocoasa de felul tau, si nu se va intampla sa fii stralucitoare. Spun doar ca probabilitatea sa fie iti fie mai rau in viitor este mai mare decat sa iti fie mai bine, in conditiile date.

De aceea ma gandesc ca intrii intr-o spirala a problemelor, in care, acolo unde se termina o problema, o alta incepe.

Ma gandesc ca poate este momentul sa te lupti putin mai tare cu tine insati, sa vorbesti (daca este posibil) cu ai tai sau cu alti prieteni, eventual un psiholog, eventual un consilier social, eventual pe site, sa incepi sa fii mai deschisa. Sa ii lasi si pe altii sa vada, poate te pot ajuta. Nu are sens sa suferi singura. Trebuie un plan.

Schimbarea cea mai grea pe care daca o poti face ar fi absolut perfect, este atitudinea. Cu siguranta nu poti influenta prea mult destinul altora, dar il poti defini pe al tau.

Poate ar trebui sa te gandesti ca e momentul sa iei o atitudine, prin care "failure is not an option".

Nu spun ca e usor. Poate fi greu. Foarte greu. Dar cam e momentul. Nu tine de tine. Asa e dat sa fie in viata.

| ada02 explică (pentru cristimihailov):

Cat adevar,sincer acum iti spun eu,da. sa stii,ai foarte mare dreptate,adevarul e ca sunt mereu stresata,iar din cauza asta nu imi mai sta mintea si la carte, imi zboara mereu gandul la altceva, din clasa sunt cea mai slaba la carte, asta e o problema grava, deoarece imi doresc sa invat. acum e foarte greu...si cartea e importanta,doar ca am ramas pff, foarte in urma, crede-ma. am niste parinti atat de iresponsabili, din cauza lor stau si cu stres, dar nici sa ma ajute..si trebuie sa fac totul de una singura, am o problema cu memoratul, nu memorez nimic, nu prind nimic. si uneori ma enervez atat de tare ca nu pot invata, incat incep sa plang. tot caut metode sa invat si nu reusesc. nu stiu ce sa fac.

| cristimihailov a răspuns (pentru ada02):

Buna,

Metaforic vorbind, ma gandesc ca esti in situatia povestioarei aleia in care o masina cu rotile complet dezumflate vroia sa plece la drum lung. Si tot intreba in stanga si in dreapta ce sa faca... Si mereu primea acelasi raspuns: umfla rotile, fa plinul si pleaca.

Doar ca masina nu stia cum sa isi umfle singura rotile... Si desi raspunsurile erau foarte clare pentru cei pe care masina ii intreba, pentru masina raspunsurile nu aveau sens. Pentru ca ea nu stia cum sa faca asta.

Dar toate astea se datorau pentru ca masina punea intrebarea gresita.

Cand citesc ultimul tau raspuns, la asta ma gandesc. Problema ta nu este cum sa gasesti o alta metoda de invatat. Problema ta este sa te calmezi si sa ajungi intr-un oarecare echilibru cu tine si cu restul. Pe urma totul vine de la sine.

Nu vei reusi sa memorezi ceva vreodata daca nici nu te atrage, nici nu esti in starea potrivita (sau cat de cat apropiata), etc. Iar apoi, te mai si panichezi si atunci s-a inchis totul. La tine nu metoda e importanta, ci restul, zic eu.

Faptul ca ai ramas in urma foarte tare cu materia... E un fel de a spune. Poti sa consideri asta, daca tii neaparat sa te plangi. Poti sa dai vina pe toate, dar din pacate si tu porti o parte. Acum, poate nu ma vei intelege...

Dar asteapta sa ajungi la facultate. Si vei vedea cum toata materia pe care ai invatat-o intr-un an de scoala, o sa o inveti in doua saptamani la facultate.

Ti-am trimis si un mesaj.