| Antoonia15 a întrebat:

Buna,deci de la inceput mentionez ca NU cer ca sa imi faceti tema laughingsunt in clasa a VII a si am ajuns la lectia cu adverbul si este o clasificare "claificare(felul adv)" sunt propriu zise si provenite din alte parti de vorbire.Eu nu prea inteleg cum adica prpriu zise?thinking Imi outeti da exemple? si sa imi explicati va rog mult
Iar la provenite din alte parti :cand provine din substantiv stiu ca numai cuvintele care arata anotimpuri zile etc Dar imi mai puteti explica va rog acest exemplu:"pragul de sus nu e asa inalt " am subliniat de sus ca fiin adverb dar de ce sa fie adverb ca nu sta pe langa un verb ca determina cuvantul pragul nuuu? Vaaa rog frumoss sa ma ajutati si sa imi explicati puppy dog eyes Fundaa!

Răspuns Câştigător
| pampam18 a răspuns:

Propriu-zise inseamna ca nu pot fi decat adverbe, nu si alte parti de vobire.
de ex ieri, azi, aici, afara etc. Acestea nu pot fi adjective, substantive sau alte parti de vorbire.

Provenite din alte parti de vorbire:
1.Prin derivare cu sufixe: prieteneste ( din subst. prieten am obtinut adverbul prieteneste) alte ex : frateste, omeneste, crucis, taras, fatis, finalmente. ( sufixele prin care se pot forma adverbe sunt : este, is, as, mente)

2.Prin conversiune devin adverbe:
unele subst.: Toamna este un anotimp.(toamna= substantiv, Cine este?, este subiect prop.)
Toamna se numara bobocii.( cand se numara bobocii?, toamna= adverb de timp)
unele adjective: Canta frumos. (adv.), Cantatul frumos ne atrage. ( adj.)

In legatura cu ' pragul de sus' de sus este adverb deorece sus, jos sunt adverbe. Adverbele pot determina : un subst: mersul pe jos e placut.( pe jos= adverb), un adjectiv( esti temeinic pregatita.( temeinic= adverb). o interjectie: Hai afara! ( afara= adverb), verbe...


| Antoonia15 explică (pentru pampam18):

Iti multumesc in mare am cam inteles doar ca na eu sunt mai "proasta" pai daca propriu zise nu provin din alte parti azi si ieri nu provin din subst?

| pampam18 a răspuns (pentru Antoonia15):

Pai cum am zis prieteneste provine de la substantivul prieten.
Ieri de la cine provine?
Ieri, azi. pot fi numai adverbe.

| Antoonia15 explică (pentru pampam18):

Da deci acum am inteles mersi mult! :*happy

3 răspunsuri: