| Sopphiiiiie a întrebat:

imi puteti da si mie acest text cu diacritice :-d?

RELATIILE INTERPERSONALE instituie valori, norme de conduita, modele de comportare, stiluri de interactiune. Trairea impreuna a evenimentelor joaca un rol important in dezvoltarea relatiilor umane, are un character "contagios", sistematic cultivat si canalizat de practicile sociale.


a) Nevoia de afiliere

Oamenii nu pot trai izolati unul de altul. Nevoia de afiliere se refera la nevoia oamenilor de a avea contacte relative frecvente cu ceilalti. Ea sta la baza formarii relatiilor interpersonale.


b) Nevoia de intimidate

O distinctie utila pentru studiul relatiilor interpersonale este aceea dintre nevoia de afiliere si nevoia de intimidate. Prima se refera la dorinta de a stabili cat mai multe contacte sociale, iar cea de-a doua la preferinta pentru relatiile calde si apropiate.


c) Singuratatea

In viata de zi cu zi suntem inclinati sa consideram ca singuratatea inseamna lipsa relatiilor sociale. Suntem singuri atunci cand relatiile noastre cu ceilalti sunt foarte putin numeroase si inadecvate. Indivizii singuri sunt de obicei timizi si au o stima de sine scazuta. Ei sunt, foarte adesea, depresivi, au opinii negative despre ceilalti si sunt prudenti din punct de vedere social: evita situatiile interpersonale in care ar putea fi respinsi de ceilalti.


d) Atractia interpersonala

Termenul de atractie se refera la o stare motivationala: dorinta de a interactiona, de a avea relatii cu o anumita persoana. Este opusul termenului de respingere (dorinta de a nu initia o relatie sau dea a pune capat unei relatii) si diferit de indiferenta.




TIPURI DE RELATII INTERPERSONALE

PRIETENIA


Psihologii considera ca relatiile interpersonale se afla in stransa legatura cu fericire, cu sanatatea fzica si mentala. Relatiile sunt foarte importante pentru oricare din activitatile noastre zilnice, putand fi insa si o sursa de tensiune psihica si de nefericire atunci cand sunt conflictuale.


PRIETENIA, DRAGOSTEA SI CASATORIA, RELATIILE CU PARINTI SI COPII sunt principalele tipuri de relatii interpersonale.



De ce avem nevoie de prietenie?

Legatura de prietenie il transform ape om, il ilnalta, exprima adevarata masura a aspiratiei omenesti spre perfectiune si implinire.


"Prietenia cutreiera in ritm de dans

pamantul si ne invita pe toti sa ne

redesteptam pentru preamarirea fericirii."


Prietenul este o persoana cu care avem o relatie de admiratie si simpatie reciproca. Un coleg de clasa, de exemplu, poate fi prieten, dar nu avem relatii de prietenie cu toti colegii.



Prietenia este specific umana, fapt semnalat inca de Aristotel, care considera ca "nimeni nu poate trai fara prieteni, chiar daca stapaneste toate bunurile lumii."

Insa, un vechi proverb zice: "A avea un prieten e greu, iar a avea 2 e imposibil."




Prietenia se dezvolta in timp. Putem sa simpatizam pe cineva imediat, dar nu ne vom imprieteni cu el decat pe masura ce il vom cunoaste si vom descoperi la el interese similare cu ale noastre.


Multe relatii de prietenie nu dureaza toata viata, ci dispar treptat.


Prieteniile intre adolescenti sunt adesea foarte puternice. Pentru adolescent prietenia este uneori cea mai importanta relatie. Adolescentii se imprietenesc de obicei pentru a petrece timpul impreuna si mai putin pentru a se bucura de sprijinul material si emotional al celuilalt.


In cadrul grupurilor se creaza anumite relatii. Spunem ca suntem in bune relatii cu colegii de clasa sau, dimpotriva, ca nu ne intelegem intre noi, suntem in conflict cu privire la mai multe probleme.





"In natura omului gasim trei cauze principale de cearta:

concurenta,

neincrederea,

gloria." (Thomas Hobbes)

Răspuns Câştigător
| eXtreme21 a răspuns:

Cam lung textu, nu crezi? laughing

Uite aici diacriticele şi ţi-l poţi edita singur:

Ş, Ţ, Î, Â, Ă
ş, ţ, î, â, ă

Sper că am putut să te ajut.

1 răspuns:
| iamaprincess a răspuns:

Buna!
RELAȚIILE INTERPERSONALE instituie valori, norme de conduită, modele de comportare, stiluri de interacțiune. Trăirea împreună a evenimentelor joacă un rol important în dezvoltarea relațiilor umane, are un character "contagios", sistematic cultivat și canalizat de practicile sociale.
a) Nevoia de afiliere



Oamenii nu pot trăi izolați unul de altul. Nevoia de afiliere se referă la nevoia oamenilor de a avea contacte relative frecvențe cu ceilalți. Ea stă la baza formării relațiilor interpersonale.
b) Nevoia de intimidate



O distincție utilă pentru studiul relațiilor interpersonale este aceea dintre nevoia de afiliere și nevoia de intimidate. Prima se referă la dorință de a stabili cât mai multe contacte sociale, iar cea de-a două la preferința pentru relațiile calde și apropiate.
c) Singurătatea



În viață de zi cu zi suntem înclinați să considerăm că singurătatea înseamnă lipsă relațiilor sociale. Suntem singuri atunci când relațiile noastre cu ceilalți sunt foarte puțin numeroase și inadecvate. Indivizii singuri sunt de obicei timizi și au o stimă de șine scăzută. Ei sunt, foarte adesea, depresivi, au opinii negative despre ceilalți și sunt prudenți din punct de vedere social: evită situațiile interpersonale în care ar putea fi respinși de ceilalți.
d) Atracția interpersonala



Termenul de atracție se referă la o stare motivaționala: dorință de a interacționa, de a avea relații cu o anumită persoană. Este opusul termenului de respingere (dorință de a nu iniția o relație sau dea a pune capăt unei relații) și diferit de indiferentă.

TIPURI DE RELAȚII INTERPERSONALE



PRIETENIA





Psihologii consideră că relațiile interpersonale se află în strânsă legătură cu fericire, cu sănătatea fzica și mentală. Relațiile sunt foarte importante pentru oricare din activitățile noastre zilnice, putând fi însă și o sursă de tensiune psihică și de nefericire atunci când sunt conflictuale.
PRIETENIA, DRAGOSTEA ȘI CĂSĂTORIA, RELAȚIILE CU PĂRINȚI ȘI COPII sunt principalele tipuri de relații interpersonale.







De ce avem nevoie de prietenie?



Legătură de prietenie îl transform ape om, îl ilnalta, exprimă adevărată măsură a aspirației omenești spre perfecțiune și împlinire.
"Prietenia cutreieră în ritm de dans



pământul și ne invită pe toți să ne



redeșteptăm pentru preamărirea fericirii."


Prietenul este o persoană cu care avem o relație de admirație și simpatie reciprocă. Un coleg de clasă, de exemplu, poate fi prieten, dar nu avem relații de prietenie cu toți colegii.
Prietenia este specific umană,fapt semnalat încă de Aristotel, care consideră că "nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii."



ÎÎnsă, un vechi proverb zice: "A avea un prieten e greu, iar a avea 2 e imposibil."
Prietenia se dezvoltă în timp. Putem să simpatizam pe cineva imediat, dar nu ne vom împrieteni cu el decât pe măsură ce îl vom cunoaște și vom descoperi la el interese similare cu ale noastre.





Multe relații de prietenie nu durează toată viață, ci dispar treptat.

Prieteniile între adolescenți sunt adesea foarte puternice. Pentru adolescent prietenia este uneori cea mai importantă relație. Adolescenții se împrietenesc de obicei pentru a petrece timpul împreună și mai puțin pentru a se bucură de sprijinul material și emoțional al celuilalt.
În cadrul grupurilor se anumite relații. Spunem suntem bune relații cu colegii de,, nu ne înțelegem noi, suntem conflict cu privire la multe probleme.

"În natura omului găsim trei cauze principale de ceartă:



concurența,



neîncrederea,



gloria." (Thomas Hobbes)

Funda?puppy dog eyes