Depinde, mie mi s-a spus ca ori o sa fie un text la prima vedere cu diferite cerinte pe el ( caracterizare / demonstratie / rezumat / opinie / comentariu etc. ), ori exista posibilitatea sa iti dea ceva de genul "Caracterizati un personaj dintr-o nuvela studiata" sau "Demonstrati ca un text studiat la clasa este schita/pastel/etc.", iar asa vei avea de caracterizat domnul Lefter, sau ce ai facut tu.
Anul trecut, cand am dat eu aveam BASMUL, FABULA, PASTELUL, SCHITA si NUVELA, caracterizari si demonstrati care trebuiau si ele invatate pe textele studiate pe parcursul 5-8.
Ce iti sugerez eu este sa te axezi pe textele la prima vedere deoarece ele sunt mult mai dese, eu aveam o carte de 70 de astfel de teste si erau foarte rare comentarii de texte studiate la clasa.
Mie la simulare mi s-a dat exprimarea opiniei alaturi de comentariu pentru o poezie, era un pastel daca nu ma insel, iar la partea a doua o compunere, ceva cu un oras pe care l-am vizitat.
La examen, am primit demonstratie de basm la prima vedere si o compunere cu toamna
Bafta mult la invatat si la examene si fi fara frica!
Da tie profesoara nu ti-a spus care sunt textele studiate pe 5-8 si se cer la examen, trebuia de mult iti zica pentru ca si ele trebuie tratate destul de serios, nu stii ce poate pica!
La a 5 -a stiu ca era basmul, eu am avut "Aleodor imparat", a 6 -a schita "Dl Goe" si un pastel, dar nu mai tin minte care, a 7-a nuvela "Doua loturi" si fabula "Cainele si catelul" dar nu mai stiu exact daca fabula este in clasa a 7-a.In orice caz, trebuie sa fi atent/a si la aceste texte!
Nu trebuie sa faci caracterizari sau povestiri. Vei primi texte la prima vedere si ti se vor da exercitii pe baza acestora. Sa caracterizezi personajele din text, sa povestesti pe baza momentelor subiectului, sa scoti idei principale, etc. Am dat si eu anul trecut examenul, este destul de simplu Doar trebuie sa fii atenta.
alisalisa întreabă: