| erika_4927 a întrebat:

Buna la toti, daca totusi este 1 martie ma intrebam(de curiozitate)martisorul(1 martie)este o traditie care se organizeaza doar in Romania?

6 răspunsuri:
| Rayyy a răspuns:

Bună!
Mărţişorul este de fapt o tradiţie practicată în România, Moldova şi toate celelalte teritorii în care locuiesc români şi aromâni. Aproape acelaşi obicei este recunoscut în Bulgaria (numit Martenitsa), Albania şi Italia.

O primăvară fericită!

| MaeRi a răspuns:

Inainte martisorul(1martie)era sarbatorit doar in Romania, era o tradite specific Romaniei dar, nu se poar­ta doar in Romania, ci si in Bulgaria, Serbia, Grecia si Ucraina. Fara a se mai sti de ce snurul trebuie sa fie rosu cu alb, de ce lumina trebuia sa se impleteasca cu viata, romanii nu uita ca la 1 martie trebuie sa ofere celor dragi acest simbol al prima­verii triumfatoare. La romani, martisorul este un simbol solar cu multiple virtuti protectoare asupra vietii. In egala masura, el are si un caracter lunar - luna este un astru ce guverneaza femininul -, fiind confectionat si pus doar in momentul cand astrul noptii incepe sa creasca si scos in noaptea cu luna plina.

| cuteandfunny a răspuns:

Da cel putin eu asa stiu nu am auzit de alta tara cu aceasta traditie happy

| Scumpika_6890 a răspuns:

Nu.la noi in Moldova la fel

| MeMyselfAndMeAgain a răspuns:

Nu pot sa zic ca e o sarbatoare strict romaneasca,mai este sarbatorita in aceeasi zi si de bulgari cu numele de,,martenitsa''. Practic e acelasi lucru,traditia cu primvara si snurul alb-rosu dar legenda prin care aceasta sarbatoare a devenit cunoscuta este diferita de a noastra. nu stiu sigur dar parca si italienii serbau tot un fel de,,martisor'' dar un pic diferit.,,martisorul'' are ceva sarbatori inrudite si prin alte tari, dar legenda, denumirea si sarbatoarea in sine e specific romaneasca big grin funda?

| erika_4927 explică:

Pai atunci ce traditie/obicei este sarbatorit/a primavara si este doar la noi in Romania, ma intreb si eu ce avem mai de pret...