Opera lirică este acea operă literară în versuri, in care autorul îşi exprimă în mod direct gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul eului liric, folosind un limbaj expresiv, generator de imagini artistice.
Trasaturi: - sentimentele, impresiile, gandurile sunt exprimate in mod direct;
- modurile de expunere sunt monologul si descrierea, caracterizate prin numarul mare de adjective care determina substantive;
- eul liric este prezent prin forme pronominale si verbale de persoana I, exclamatii si interogatii;
- ideile si sentimentele sunt comunicate cu ajutorul figurilor de stil si a procedeelor artistice;
- muzicalitatea versurilor este asigurata de rima, masura versurilor si ritm.
Opera epica este creatia literara in versuri sau in proza, in care autorul isi exprima in mod indirect ideile, sentimentele, atitudinile, prin intermediul personajelor (reale sau imaginare), care participa la actiune.
Trasaturi: - modalitatea principala de expunere este naratiunea, dar care se impleteste cu descrierea, dialogul si monologul interior;
- naratorul este o voce intermediara intre autor si cel care povesteste intamplarile; naratorul poate fi participant la actiune si atunci naratiounea este la persoana I, iar el devine narator-personaj. Prin naratiunea la pers a III-a, naratorul nu este implicat direct in actiune, ci relateaza faptele si intamplarile la care participa alte personaje. In aceasta situatie, naratorul este omniscient si omniprezent, adica stie tot ceea ce fac, gandesc sau intentioneaza sa faca personajele si comunica aceste fapte cititorului.
- operele epice se caracterizeaza printr-o mare mobilitate in timp si spatiu.
-
Operele lirice sunt de obicei poezii. In operele lirice, autorul isi exprima sentimentele, ideile, starile direct, la pers I ( in traducere, el vorbeste ). In operele epice autorul isi exprima indirect sentimentele, ideile, starile prin intermediul personajelor. Povestirea se realizeaza la pers a III-a sing/plural.
Uite ce te-ar putea ajuta :
Într-o operă lirică se redau în mod direct gânduri, idei, sentimente, cu ajutorul:
figurilor de stil;
imaginilor artistice;
cuvintelor cu valoare de simbol
prezenţa Eu-lui liric;
domină substantivele, enumeraţiile, metaforele...
verbe la prezent sau imperfect în descrierea unui peisaj;
Se folosesc verbe şi expresii potrivite:
sugerează
creează impresia, imaginea
dezvoltă sugestia
accentuează ideea
degajă o atmosferă
conţine ideea
întăreşte ideea
dă o lumină aparte
subliniază o idee poetică
plasticizează imaginea
exprimă o idee
DESCRIEREA este modul de expunere prin care autorul înfăţişează un colţ din natură, un ţinut, fenomene specifice anumitor timpuri, diverse obiecte precum şi chipuri de oameni, prezentând sugestiv particularităţile acestora.
Tipuri de descrieri:
Descrierea literară poetică (subiectivă) –caracteristicile unui colţ din natură, ale unui ţinut, ale unor fenomene, anotimpuri, obiecte, persoane.
Descrierea obiectivă (ştiinţifică) – oferă informaţii precise, exacte cititorului făra a apela la imagini artistice sau la figuri de stil.
Descrierea tehnică oferă date precise folosind termeni specifici anumitor domenii ale tehnicii (descrierea unui motor, a modurilor de funcţionare)
Descrierea publicitară oferă informaţii precise şi atractive unui posibil cumpărător: reclama, anunţul publicitar)
concluzii, prin ce se evidenţiază opera