Anne, in legatura cu problemele incearca sa faci intai problemele rezolvate in manual. Dar nu numai sa le citesti. Te asezi acasa la birou si incerci sa rezolvi tu problemele rezolvate, pe baza teoriei, fara sa te uiti la rezolvarea din manual. Daca nu reusesti, iti scrii rezolvarea problemei pe un caiet maculator, si incerci sa te concentrezi asupra ei. De fapt, rezolvarea unei probleme de fizica sau chimie presupune in primul rand intelegerea in sine a fenomenului fizic sau chimic care apare in problema ( de exemplu, ce inseamna aruncarea unui corp pe verticala, ce inseamna plutirea unui corp, sau in ce consta reactia dintre un acid si o baza la chimie). Apoi se scriu niste formule care exprima din punct de vedere matematic fenomenul corespunzator si apoi se fac niste calcule de matematica in urma carora se ajunge la rezultatul final.
Dupa ce ai inteles problemele rezolvate, incerci apoi sa rezolvi problemele propuse spre rezolvare si procedezi la fel: incerci sa intelegi fenomenul propriu-zis, scrii apoi expresiile matematice ale legilor ce guverneaza acel fenomen, si apoi jonglezi cu cateva calcule matematice.
Iti spun asta din proprie experienta.
Eventual, poate ca ai niste culegeri in care gasesti mai multe probleme rezolvate.
Ai mai putea, daca totusi nu intelegi fenomenul fizic la nivel de clasa a 9 -a, sa studiezi teoria si problemele corespunzatoare acelui fenomen din manualele de gimnaziu. Ehei, de cate ori n-am pus eu mana pe manualele de a 6 - a si a 7 - a ca sa inteleg notiuni de mecanica la nivelul clasei a 9 - a. Ba, intr-a noua fiind, primeam si teme din materia de a saptea pana intelegeam teoria si modul de rezolvare si abia apoi ne apucam sa rezolvam problemele din manualul de a noua. Usor n-a fost, dar asa am ajuns sa intelegem materia de a noua si sa rezolvam mai usor probleme.
Am avut si eu probleme care nu mi-au iesit din prima (si nu putine!), dar m-am ambitionat sa incerc rezolvarea, iar daca tot nu-mi iesea, atunci am cerut sfatul unor colegi mai buni ca mine la materia respectiva sau, daca tot nu-i dadeam de capat, intrebam colegi mai mari sau, cel mai bine, intrebam profesorul respectiv pentru a ne lamuri.
Sper sa-ti poata fi de folos ceea ce ti-am scris aici. Si ai curaj, ca problemele alea nu sunt nici ele destinate pentru academicieni, ci tot pentru elevi. Toti am trecut sau inca mai trecem prin asta, asa ca stai linistita ca nu esti tu singura care are diicultati la unele probleme.
Capul sus si multa bafta la scoala!
Deageaba sti teoria daca ai invatat-o ca pe o poezie si nu ai invatat-o logic... incearca sa vezi ce iti cere problema si aplica teoria, mai uita-te prin problemele asemanatoare care la faceti in clasa sau chiar incearca sa le refaci singura...