| ForeignO a întrebat:

Buna Seara happy

Amnevoie de cat mai multe informatii despre dragobete. Ce este aceasta sarbatoare? Am nevoie de multe detalii deoarece trebuie sa creez o piesa scurta de dragobete!

Multumesc happy

Răspuns Câştigător
| dragutza a răspuns:

Http://www.kudika.ro/articol/portret/3933/Mitul-Dragobetelui.html

http://timp-liber.acasa.ro/......etele.html


Dragobetele

Sarbatoarea de Dragobete este considerata echivalentul românesc al sarbatorii Valentine's Day,
sau ziua Sfântului Valentin, sarbatoare a iubirii. Probabil ca 24 februarie însemna pentru omul
arhaic începutul primaverii, ziua când natura se trezeste, ursul iese din bârlog, pasarile îsi
cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.


Legenda Sfântului Valentin

Odata era un împarat roman al carui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptator îndârjit si a avut multe razboaie.
El a vrut o armata puternica dar majoritatea barbatilor lui nu au vrut sa mearga în lupta. Împaratul s-a gândit ca barbati voiau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor în loc sa se lupte pentru el.Claudiu a gasit o solutie pentru aceasta problema. A decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori.
Împaratul s-a gândit ca aceasta lege îi va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.
Valentin, care era un preot, credea ca oamenii trebuiau sa se casatoreasca. Astfel el a casatorit în secret cupluri.
El facea cununiile în locuri secrete, deci împaratul nu-l putea gasi.
Dar el l-a gasit. Valentin a fost arestat si adus în fata împaratului. Lui Claudiu i-a placut de Valentin si a crezut ca este
un om tânar si întelept. L-a încurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost
întemnitat si condamnat la moarte. Pâna în ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat
scriind "Adu-ti aminte de Valentin al tau."
Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Totusi este necunoscuta data datorita faptului ca nu se stie daca legenda este adevarata dar este oricum o poveste frumoasa. Nu exista dovezi pentru a arata daca aceasta poveste este adevarata sau nu dar oricum ziua de Sfântul Valentin este celebrata în onoarea sa.



Ziua îndragostitilor in Lume

În Tara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndragostitilor galezi.
În Franta o tara traditional catolica, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul tarilor occidentale.
În Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci
În Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni îsi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala.
În Brazilia, ziua înamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, când cuplurile îsi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori.
Aceasta a fost aleasa ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul casatoriei, când multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita în a treia vinere si sâmbata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. În aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret
În Slovenia un proverb spune ca Sfântul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile încep sa creasca. Ziua îndragostitilor a fost sarbatorita ca ziua în care încep lucrarile în vii si pe câmpuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc în aceasta zi. Cu siguranta, numai de curând este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

sper ca te-am ajutat

9 răspunsuri:
| anad a răspuns:

Http://dragobete.blogspot.com/ este un link interesant despre subiect, dar pe google gasesti foarte multe informatii si chiar si imagini.

| florina_8116 a răspuns:

DRAGOBETELE

Ziua de 24 februarie - când biserica ortodoxă sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan - este consemnată în calendarul popular ca Ziua îndrăgostiţilor (Dragobete), cunoscută fiind şi sub denumirea de Cap de primăvară. Înainte, când sărbătoarea îşi avea manifestarea din plin, era ţinută la date variabile (24-28 februarie, 1 şi 25 martie), în diferite zone ale ţării.

Un veritabil Cupidon al românilor
În societatea tradiţională românească, Dragobete, fiul Dochiei, era considerat a fi o divinitate mitologică (ale cărei rădăcini pornesc încă din neolitic), patron al tinerilor îndrăgostiţi, asemuit cu zeităţile dragostei de la vechii greci şi romani (Eros şi Cupidon). Se spune că, în această zi, păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în ziua de Dragobete rămâneau fără pui până în aceeaşi zi a anului viitor. Asemănător zburătoarelor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an.

"Dragobetele sărută fetele!"
Zeul dragostei este imaginat ca un tânăr frumos, puternic şi bun, inspirator al pornirilor senzuale, dar curate, al dragostei fireşti la oameni, dar şi la animale. Drept dovadă sunt ritualurile străvechi atestate la tracii din nordul Dunării şi la cei din sudul fluviului cu acelaşi nume, rituri cum ar fi cel al înfrăţirii dintre băieţi şi al însurăţirii dintre fete, obiceiuri care sunt prezente până în secolul trecut în ceremonialul Dragobetelui: înconjuraţi de ceata lor, flăcăii şi fetele îşi crestau braţul stâng în formă de cruce, suprapunându-şi apoi tăieturile, gest ce era urmat de "gustarea" sângelui unul de la celălalt, devenind asftel fraţi, respectiv surori de cruce. Se mai spune că de Dragobete, băieţii şi fetele îşi pun straie de sărbătoare şi, chiuind şi zbenguindu-se, se duc în pădure pentru a culege ghiocei, micşunele sau albăstrele, iar când ceasurile se apropie de ora prânzului, coboară în goană spre sat, fiecare flăcău fugărindu-şi aleasa, pe care, dacă o va prinde, îi poate fura o sărutare în văzul lumii, sărutul fiind considerat ca o logodnă pe un an de zile. "Dragobetele sărută fetele!" a devenit, tot mai mult, o zicală de necombătut.

Substituit de Sfântul Valentin
Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii îşi întrerupeau toate muncile, curăţându-şi şi aranjându-şi însă casa, pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe zeul iubirii, care nu venea singur, ci însoţit de aşa-numitele zâne Dragostele, ce le şopteau vorbe de amor îndrăgostiţilor. Din păcate, pentru cei mai mulţi dintre români, ziua de Dragobete şi-a pierdut semnificaţia, această sărbătoare a iubirii autohtone fiind subminată de cei care vor s-o substituie cu Sfântul Valentin, un străin, în fond, al credinţelor noastre populare. Ar fi bine, aşadar, să reînnoim această veche tradiţie.




| *Baby* a răspuns:

"Dragobetele"-este sarbatoarea Valentine`s day

| DoarNoemi a răspuns:

Dragobete? nu-i aceeasi kestie ca ziua indragostitilor? sincer habar n-am si nici nu ma interes ma enerveaza valentine's day si toate prostiile alea...numa bani aiurea si dp aia primesti si tu o pereke faina de papuceilaughing...gesturi false bla bla

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cauta te dragobete.ro

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mulțumesc pentru informație!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este o sarbatoare a indragostitilor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe cat se sarbatoreste ziua indragostitilor.Ca am auzit in unele locuri ca pe 24 februarie si alti ca pe 14 feb.

| cori1995 a răspuns:

Dragobetele este ziua indragostitilor din cate stiu eu. deci ai putea sa faci o scena pe tema asta

Întrebări similare