| AnnaSlv a întrebat:

Bună seara! Astăzi am apelat politia pentru a sesiza o infracțiune asupra mea. Când aceștia au ajuns am specificat ca nu vreau sa merg acum sa depun plângere, însă totuși am fost luata la politie eu și martorul meu pentru declarații. Îmi puteți spune care este diferența între declarație și plângere? Dacă nu depun plângere, infractorul nu va fi cercetat și mai apoi pedepsit? Mulțumesc. Ofer fundita

3 răspunsuri:
| CosminCD a răspuns:

Sunt diferite. Declaratia este ceea marturia ta despre ceea ce s-a intamplat, iar plangerea este actiunea ta prin care spui politiei ca cineva ti-a facut un rau. Plangerea va fi luata in considerare de politie, care va continua ancheta.

| Ionut_Pavel_1993 a răspuns:

Daca ai sesizat politia pentru o infractiune automat trebuie sa scrii si o declaratie pe propria raspundere cu ce nu-ti convine implicit o plangere pentru ca politia lucreaza cu infractiunile e logic ca ceva nu-ti convine, nu se duce nimeni la politie sa duca flori sau cozonaci, acolo mergi sa se ia masuri. pentru a se stabili daca este sau nu o infractiune care necesita o declaratie asta ramane la aprecierea organelor de serviciu, te apuci si scrii ce si cum s-a intamplat, daca ai depus plangerea sau declaratia infractiunea va fi analizata si urmeaza cercetarile politie pentru a se stabili vinovatia. infractorul va fi cercetat si pedepsit in urma declaratilor/plangerilor depuse la dosar.

| BoBoAlin a răspuns:

Plângerea este o treabă iar declarația este altă mâncare de pește.Ce este o declarație? O declarație este un act oficial prin care tu declari pe propia răspundere anumite lucruri pe care le-ai făcut sau le-ai văzut.In schimb plângerea, ca mod de sesizare a organului de urmărire penală, reprezintă încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică referitoare la o vătămare care i s-a cauzat prin săvârşirea unei infracţiuni. Good bless