Mai așteaptă puțin până să iei o decizie, analizează mai multe opțiuni, până te vei simți atrasă decisiv de una.
Nu exista "psihologie criminalistica"
Exista psihologie judiciară si nu e ca in filme, în realitate nu faci prea multe. Mai bine ai fi detectiv particular.
Exista master in domeniul asta dar nu prea ai multe posibilitati de angajare.
Sa stii ca principalele cauze pentru care lumea vine la psiholog sunt depresia si anxietatea (toate formele de anxietate). Asta e cea mai buna optiune pentru orice absolvent de psihologie. Si pentru asta ar trebui sa devii psihoterapeut si sa te bazezi pe terapie cognitiv-comportamentala (dar si pe altele daca vrei).
Mai este o ramura, psihoterapeutii care fac terapie ABA cu copiii autisti, se plateste foarte bine si se cauta foarte mult astfel de psihoterapeuti, daca poti avea rabdare cu un copil e un job bun. Si nici nu trebuie sa lucrezi multe ore pe saptamana.
Eu îți spun exact cum ne-a spus profa noastră de la UB când eram la cursul ei. Apropo faină doamnă, nu era vina ei că a trebuit să ne dea o veste cam proastă. Exact aceeași direcție visam și eu. Și încă mai visez.
Suna cam așa : "Știu că voi tinerii visați că, faceți voi psihologie, că veniți aici și că apoi faceți voi un master sau formări pe criminalistică și că o să ajungeți mare psiholog criminalist. Din păcate, dragilor la noi în România ramura asta nu este foarte dezvoltată și tot din păcate, tot la noi aici, criminalistica nu este ca in filme. Aici mergi la master pe Securitate și Apărare și în cadrul ei poți activa ca și psiholog în poliție, armată și toate domeniile astea ale Apărării Naționale."
Cam asta îmi amintesc eu din ceea ce ne spusese acea doamnă. Și asta se întâmpla prin 2015, acum nu știu să-ți spun sigur, adică poate s-au mai schimbat legi sau ceva și pe aici.
Am văzut doar pe domnul Butoi care am înțeles că este psiholog criminalist, dar dacă am auzit eu bine pe Youtube din ceea ce am apucat să-l ascult că spunea, spunea că și în expertiza pe care el o face la locul crimelor sau în instanță, el își spune doar partea pentru care este chemat, adică ceea ce a constatat sau analizat și prezintă raportul în instanță și cam atât.
Nu aș vrea să intru în mai multe amănunte și să-ți dau poate niște informații inexacte sau eronate, dar eu așa mă manifest când ajung să scriu și să despart firul în patru.
Ca și un sfat pe care ți-l pot da, dacă ești super super pasionată de domeniu, te-aș sfătui să mergi pe Apărare Națională la Master ca să mergi în direcția asta, dar apoi să mergi și-n direcția dreptului și așa cu ambele specializări poate poți să intri mai mult în pâine, ca să folosesc expresia asta.
Și doar ca și curiozitate, cum e faculta de psiho din Constanța?