Absolventă de liceu cu aspect fizic plăcut, responsabilă, spontană, cu o stare de sănătate impecabilă şi cunoştinţe de limba engleză la nivel avansat, acesta este, în general, profilul unei persoane care poate să se angajeze pe un post de însoţitoare de bord în cadrul unei companii aeriene.
Fiecare companie de transport aerian are însă cerinţe diferite în ceea ce priveşte candidatul perfect. Atitudinea pozitivă, cunoştinţele teoretice şi practice din domeniu sunt, la rândul lor, importante în faţa angajatorilor.
gândul vă prezintă o analiză a cerinţelor pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care îşi doresc să devină însoţitoare de zbor în cadrul companiilor de profil din România şi din străinătate.
Ce vârstă trebuie să ai pentru a deveni stewardesă în cadrul unei companii aeriene din România
Una dintre cerinţele cu care se confruntă candidatele care vor să obţină un post de însoţitoare de zbor în cadrul companiilor aeriene româneşti este cea legată de vârsta minimă la care ele pot aplica pentru un astfel de loc de muncă.
În România, vârsta minimă de angajare ca stewardesă diferă de la o companie la alta, variând între 18 ani, în cazul companiilor Tarom şi Carpatair, şi 21 de ani, în cazul companiei Blue Air, în timp ce vârsta maximă de angajare este de circa 40 de ani.
Ce personalitatea trebuie să aibă o însoţitoare de zbor
"Un însoţitor de bord care doreşte să facă parte din echipa Tarom trebuie să demonstreze o atitudine pozitivă şi empatică faţă de cei din jur, abilitatea de a se adapta uşor la oameni şi lucruri noi, flexibilitate şi motivaţie pentru a gestiona un program de lucru neregulat", a declarat pentru gândul Felicia Clătici, specialist în relaţii publice al companiei.
Spontaneitatea este şi ea apreciată de către angajatorii din acest domeniu. "Pentru a avea succes în acest job trebuie să fii spontan, inspirat, să ai farmec, să îi cucereşti pe oameni cu rapiditatea cu care zboară un Boeing, să fii isteţ, pregătit şi să ai o educaţie riguroasă", a declarat pentru gândul şi Florentina Tatu, purtător de cuvânt al Blue Air.
Candidatul perfect pentru obţinerea unui astfel de loc de muncă trebuie să aibă şi abilităţi excelente de comunicare, trebuie să arate că poate muncii sub presiune şi că poate să lucreze uşor în echipă, după cum subliniază şi reprezentanţii companiei aeriene Wizz Air.
Înălţimea candidatului perfect: de la 1, 58 metri la 2, 12 metri pe vârfuri, cu mâna ridicată
Un alt element care influenţează selecţia celor care vor să obţină un post de însoţitor de bord este şi înălţimea. Limita minima variază de la o companie la alta, dar nu este, în general, mai mica de 1, 58 metri.
Astfel, dacă în cazul companiiei Wizz Air, înălţimea minimă în cazul femeilor care aplică pentru un astfel de post este de 1, 65 metri, în cazul elveţienilor de la Swiss, aceasta poate scădea până la 1, 58 metri. Cei de la Qatar Airways le cer candidatelor să ajungă, cu mâna, până la înălţimea de 2, 12 metri, stând pe vârfuri. Reprezentanţii companiei Lufthansa vor ca însoţitoarele lor de bord să aibă o înălţime cuprinsă între 1, 58 metri şi 1, 75 metri, iar olandezii de la KLM vor ca înălţimea maximă a acestora să fie de 1, 85 metri şi menţionează, încă înainte de interviul de angajare, că femeile nu trebuie să poate pantofi cu toc pentru a atinge acest standard.
"O glumă care circulă în aviaţie încă de pe vremurile lui Aurel Vlaicu spune că o însoţitoare de bord trebuie să fie suficient de înaltă încât să ajungă la echipamentele de salvare care se află în compartimentele de deasupra, suficient de puternică încât să deschidă uşa într-o situaţie de urgenţă şi suficient de slabă încât să încapă pe culoar", ne-a mai explicat Tatu.
Cât de mari pot fi dioptriile ochelarilor unei stewardese
Problemele de vedere sunt şi ele un element care poate face diferenţa în cadrul recrutării stewardeselor. Limitele diferă însă de la o companie la alta, dar se încadrează, în general, fie între +/-4 dioptrii, fie între +/-5 dioptrii. În cazul în care această cerinţă nu este respectată de către un candidat care vrea să obţină un astfel de loc de muncă, ea duce automat la picarea examenului medical.
Persoanele care vor să îşi rezolve deficienţele de vedere pot apela la o operaţie cu laser cu cel puţin şase luni înainte de prezentarea la controlul medial, după cum explică reprezentanţii companiei Lufthansa.
Cât de importante sunt cunoştinţele teoretice
Pentru a obţine un astfel de post candidaţii trebuie să deţină cel puţin o diplomă de absolvire a examenului de bacalaureat. Cunoştinţele teoretice şi practice în domeniu pot determina, la rândul lor, selecţia unei persoane în vederea angajării, după cum ne-au explicat reprezentanţii Blue Air.
"Majoritatea operatorilor aerieni preferă să deţină în cadrul lor două categorii de personal aeronautic civil navigant pe de o parte să deţină însoţitori de bord experimentaţi, care să selecteze, să instruiască şi să promoveze personalul din subordine, dar şi tineri neexperimentaţi, responsabili, conştiincioşi, cu dorinţă de afirmare", susţine Tatu.
"Pregătirea teoretică în domeniul aviaţiei, pentru a deveni însoţitor de bord, se face la şcoala de aviaţie şi durează două luni, cursul fiind intensiv şi având scopul nu numai de a pregăti, ci şi de a verifica pe parcurs evoluţia fiecărui cursant", ne-a mai menţionat aceasta
În cadrul unui astfel de curs persoanele interesate de acest domeniu învaţă noţiuni de legislaţie, proceduri care trebuie respectate în situaţii normale şi în situaţii de urgenţă, limba engleză, dar şi geografie, meteorologie şi noţiuni de transport aerian, de medicină şi de securitate aeronautică.
Ele vor învăţa, de asemenea, caracteristicile aeronavelor pe care ar putea să lucreze ulterior. La final, cursanţii dau o serie de examene, de rezultatul cărora depinde promovarea cursului teoretic.
Cei de la Tarom le cer persoanelor dornice de obţinerea unui loc de muncă de însoţitor de bord să fie absolvente ale cursului iniţial de instruire teoretică şi practică, predat într-o organizaţie de pregătire autorizată, conform Reglementărilor Aeronautice Civile Române.
În cazul companiei aeriene Wizz Air, pentru obţinerea unui post de însoţitor de zbor candidaţii trebuie să le prezinte angajatorilor o diplomă care să confirme faptul că deţin cunoştinţe medii ale uneia dintre limbile cerute de către Autoritatea Civilă din Ungaria.
Cunoştinţele de limba engleză sunt necesare pentru a obţine locului de muncă mult visat
O cerinţă comună la angajarea în cadrul unei companii aeriene, fie ea din România sau din stăinătate, este aceea ca viitorul salariat să deţină cunoştinţe de limba engleză. Acesta trebuie să ştie nu numai să vorbească limba fluent, ci şi să scrie corect. Cunoaşterea şi altor limbi străine, cum ar fi franceza, italiana sau spaniola, fie şi doar la nivel mediu, reprezintă un plus în faţa oricărui angajator.
Unele dintre companiile aeriene din străinătate cer, de asemenea, ca limba engleză să nu fie vorbită cu accent de către angajaţii lor.
Ce interzic companiile din domeniu
Cea mai mare parte a companiilor aeriene, atât din România, cât şi din străinătate le interzic stewardeselor să aibă tatuaje sau să le expună în timpul orelor de lucru.
Piercing-urile nu sunt nici ele acceptate, de exemplu în cazul companiei Wizz Air. Excepţie fac situaţiile în care piercingurile nu se află la vedere.
Care este programul de lucru al unui însoţitor de bord
"Timpul anual de muncă este de 2.000 de ore, din care timpul total de zbor trebuie să nu depăşeasca 900 de ore", ne-au explicat reprezentanţii Tarom.
Între două zboruri însoţitorilor de bord trebuie să li se acorde cel puţin 12 ore de odihnă, iar la 7 zile consecutive de muncă ei trebuie să primească cel puţin 36 de ore de odihnă consecutive. "Numărul maxim de ore de muncă în 28 de zile consecutive pentru un însoţitor de bord sau pentru un pilot este de 190, dintre care numărul maxim de ore de zbor este de 100", au completat şi reprezentanţii Blue Air.
"Poate că pare un program de muncă destul de flexibil şi scurt, însă aceste reglementări privind timpul de muncă au fost stabilite datorită faptului că multe accidente aeronautice s-au produs din cauza stării de oboseală a membrilor de echipaj şi condiţiilor speciale de muncă", susţine Tatu.
Persoanele care vor să obţină un loc de muncă în domeniu trebuie să ştie, de asemenea, că trebuie să fie dispuse să lucreze după un program flexibil, să locuiască la cel mult o oră şi jumătate de aeroportul bază sau chiar să se mute în alt oraş, în funcţie de compania pentru care aplică în vederea obţinerii unei astfel de funcţii.
Ce alte cerinţe trebuie să îndeplinească un candidat
Pe lângă cerinţele legate de înălţime, de cunoştinţe teoretice şi practice şi de înfăţişare, candidaţii trebuie să îndeplinească şi alte condiţii pentru a obţine locul de muncă mult visat. Deşi ele diferă de la o companie la alta, printre cele mai menţionate de către angajatorii români şi de către cei străini se numără condiţia fizică excelentă, abilitatea de a înota şi bunele competenţe interculturale.
Unele companii din străinătate le pot cere viitorilor angajaţi şi experinţă în relaţiile cu consumatorii, cunoştinţe de vânzări sau deţinerea unui carnet de conducere clasa III.
Ce şanse au bărbaţii care vor să devină însoţitori de bord
Dacă până de curând, aceaste posturi erau ocupate, aproape în întregime de către femei, în ultimul timp tot mai mulţi bărbaţi sunt interesaţi de un astfel de loc de muncă şi se înscriu la cursuri pentru a obţinere calificările necesare angajării, susţin reprezentanţii Blue Air.
"Dezavantajul acestiu job poate fi programul destul de aglomerat sau cursele lungi, epuizante. Bărbaţii fac faţă la fel de bine cerinţelor acestui job", ne-au explicat ei.
Elveţienii de la Swiss le cer acestora, drept condiţie ce trebuie îndeplinită pentru a trece de selecţiile realizate în vederea angajării, să aibă stagiul militar terminat.
Milioane de persoane aleg să călătorească, anual, cu avionul
Dacă în urmă cu doi ani, doar în ultimul trimestru al lui 2010, au fost transportaţi prin intermediul companiilor aeriene circa 2.378.000 de pasageri români, în aceeaşi perioadă a anului 2011 numărul lor a fost de 2.484.000.
Dintre aceştia 374.000, respectiv 361.000 au călătorit cu avionul la nivel naţional, în timp ce 2.004.000 de persoane, respectiv 2.123.000 de persoane, au ales ca mijloc de transport pentru a ajunge în străinătate tot avionul, conform datelor făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică.
O'Brien_Antonia_1993 întreabă: