anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

am o problema, sunt in clasa a 5 a si as vrea tare mult sa ma ajutati la ceva crying. Mai nou am invatat fonetica,acum suntem la diftongi,triftongi si hiati. Nu prea ii pot recunoaste, adica cat de cat. dar faza e ca ne-a zis si ca o sa ne dea un test la asta si plang foarte mult deoarece si alti mai slabi ca mine stiu mult mai bine... eu iubesc(sau iubeam) romana dar acum a devenit f grea cu chestiile astea si + ca ne pune o nota in carnetul ei (doamna de romana) dupa fiecare ora iar eu in ultimele 2 ore n-am fost activa deloc. Nu inteleg un lucru. exceptiile al naibi de tampite,ne spune ca semivocalele sunt :,E,I,O, U. Dar cand ajungem cateodata la vreun cuvant si zic ca e sau i sau o sau ma rog e semivocala imi zice : Cum sa fie? Si ce naiba e cu exceptiile astea? Se dau toate cap in cap ..si chiar nu stiu ce sa le fac ca sa le inteleg unde vine semivocala si unde vine vocala... Cand este semi si cand e vocala. URASC CHESTIA ASTA. Funda va rog, eu iubeam ..romana dar acum nu vreau sa incep s-o urasc pentru ca e materia care ma atrage cel mai mult :-(

5 răspunsuri:
| MyEssence a răspuns:

Heii. Stai liniştită. Doar pentru. că nu te pricepi la o singură lecţie nu înseamnă că trebuie să urăşti romana. Deci:
1.A este ÎNTOTDEAUNA vocală. Deci când desparţi în silabe: floa-re --> A este vocală, iar o este semivocală.
2. Diftong este atunci când într-o silaba găseşti 2 vocale(a,e, i, o, u, ă.â) una lângă alta(ex: floa-re --> ''oa'' este diftong).
3.Triftong este atunci când găseşti 3 vocale una după alta(lă-cră-mioa-ră --> ''ioa'' este triftong)
4. Hiatul este atungi când douî vocale sunt despărţite de cratimă(liniuţă)--> ex: ches-ti-a (''i-a'' este hiat)
Tu te încurci cu semivocalele, dar sper că ai înţeles. big hug

| Vanne a răspuns:

Chestia cu semivocala nu e obligatorie. In general a e vocala intreaga, iar restul sunt semivocale, dar cum ti s-a zis, exista si excepti. Adica. In cuvantul foar-te (foarte),,oa'' este diftong,,, a" este vocala, iar,, o" semivocala, dar in cuvantul fi-ind-ca (fiindca),, i-i" este hiat, si primul,, i" este neaparat vocala, iar al doilea semivocala. In rest trebuie sa te ghidezi dupa asta. Sper ca te-am ajutat, pentru ca eu chiar nu stiu sa ezplic in asa fel incat cineva sa inteleaga. Ma rog... Sper ca te-am ajutat intr-un fel.

| chazz a răspuns:

DIFTONGUL este grupul de sunete alcătuit dintr-o vocală şi o semivocală. pronunţate în aceeaşi silabă.

Diftongul poate fi:
*urcător (ascendent), atunci când este alcătuit din semivocală + vocală:
iar-nă; broas-că; deal; soa-re; pia-tră.

*coborâtor (descendent), atunci când este alcătuit din vocală + semivocală:
mai; grâu; ca-dou: câi-ne; vrei

Atenţie!
*Diftongul se poate constitui din două sunete alăturate aparţinând unor cuvinte diferite, dar care se pronunţă într-o silabă. Intre elementele componente ale acestor silabe apare cratima:
mi-a amintit; să-i dau; că-i spune;

*În diftong, semivocalele o şi e apar întotdeauna ca prim element, iar celelalte semivocale (i şi u) pot fi sau primul sau al doilea element.


Notă:
*După consoanele c', g, k', g' nu există diftongi deoarece în această situaţie e sau i sunt numai litere ajutătoare pentru scrierea acestor consoane:
ceaţă = c'aţă; geam = g'am; gheaţă = g'aţă.

* Atunci când c şi i sunt vocale urmate de o semivocală (ghiocei, rochii), ei şi ii sunt diftongi deoarece e şi primul i sunt vocalele silabelor respective: ghi-o-cei; ro-chii;

TRIFTONGUL este grupul de sunete alcătuit dintr-o vocală şi două semivocale pronunţate în aceeaşi silabă. Triftongii sunt de două feluri:
-progresivi, atunci când semivocalele preced vocala: ari-pioa-ră: cre-ioa-ne: i-ni-mioa-ră

- centraţi, atunci când semivocalele încadrează vocala: le-oai-că; do-reau; tră-iai; fo-iau;, so-seau

Atenţie!
Triftongul se poate constitui din trei sunete alăturate, aparţinând unor cuvinte diferite, dar pronunţate împreună, în aceeaşi silabă. Intre elementele componente ale acestor silabe apare cratima.
şi-au spus; mi-ai dat; ne-au adus

Notă:
După consoanele c\ g\ k\ g\ nu există triftongi.
deoarece în această situaţie e sau i sunt litere ajutătoare pentru scrierea acestor consoane, deci nu au rol de vocale:

zi-ceau = zi-c 'au; ve-gheau = ve-g 'an.:

HIATUL apare între două vocale alăturate pronunţate in silabe diferite:
du-e, ca-i-să, a-e-ro-port, al-co-ol: fi-in-ţă; i-de-e: po-e-zi-e; res-pec-tu-os; sca-un

| anonim_4396 explică (pentru chazz):

Deci la hiat cand se desparte cuvantul daca este semi vocala acolo tot vocala zic ca e? DACA STII CEVA DESPRE FONETICA CRED CA-MI VEI RASPUNDE, DACA NU, AI LUAT DUPA NET.

| INGEEERAS a răspuns (pentru anonim_4396):

DeeaScoming la hiat daca e ca ex aur-a-ur sau gaina=ga-i-na chiar daca e semivocala i spui ca e vocala asa cum e in definitei (hiatul este format din o vocala +o vocala dar in silabe diferite.am incercat sa te ajut :*