Am sa incerc.
Presupun ca stii tonurile: DO RE MI FA SOL LA SI, si semitonurile (jumatate de ton): DO#(diez, adica mai sus de...)/b(bemol, adica mai jos de...)RE RE#/bMI FA#/bSOL SOL#/bLA si LA#/bSI. Dupa cum observi, intre MI - FA si SI - DO nu exista semitonuri.
O gama se formeaza din 8 note. Exista 2 tipuri principale de game, majore si minore.
Gamele incep cu o anumita nota, spre exemplu LA, si se termina obligatoriu in aceeasi nota (LA), gama LA major aratand ceva de genul: LA - SI - DO# - RE - MI - FA# - SOL# - LA. Ti-am dat acest exemplu pentru a observa mai usor regula de formare: intre primele 2 avem un ton, intre a doua si a treia tot un ton, intre a treia si a patra un semiton, intre a cincia si a sasea un ton si intre ultimele doua, un semiton (stiu, e cam greu de inteles asa).
Gamele minore se formea putin diferit, intrucat: intre primele doua avem ton, intre a doua si a treia semiton, intre a treia si a patra ton, la fel si intre a patra si a cincea, intre a cincea si a sasea semiton si intre ultimele doua, ton. Deci, gama LA minor va arata: LA - SI - DO - RE - MI - FA - SOL - LA.
Diferenta esentiala intre cele doua game este plasarea semitonurilor. In gamele majore, semitonurile sunt intre a 3-a si a 4-a, a 7-a si a 8-a nota din gama. Iar in gamele minore, semitonurile sunt intre a 2-a si a 3-a, a 5-a si a 6-a nota din gama.
Sper ca ai inteles si ca te-am putut ajuta.
Merci mult! Acum am inteles! Multumesc!
Cu placere. Ma bucur ca te-am putut ajuta.
anonim_4396 întreabă:
MrJoker30 întreabă: