anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună, TPU! Am şi eu nevoie de ajutor...

Sunt in clasa a 7-a. Sunt o eleva model, cu 10 pe linie la orice. Învăţ mereu, particip la concursuri si olimpiade.

Săptămâna trecută am avut o zi mai proasta. Am dat test la romana si am luat 7. Doamna nu vrea sa mărească notele, le trece in catalog. Daca imi trece acest 7, pa-pa media 10. Sunt terminată, plâng într-una acasă și nu știu cum sa o conving sa mi-o mărească măcar pana la 8. Știu, nu e corect față de restul colegilor, dar eu chiar muncesc si sunt foarte dezamăgită de mine...

Răspuns Câştigător
| MeisterSchnitzel a răspuns:

Întâmplarea asta să-ți servească drept lecție, nu neapărat să înveți mai mult (oricine mai are câte o zi proastă, iar tu scrii mai bine decât 99% dintre elevii de-a VIII-a), ci să îți asumi greșeala, atât în fața profesorilor cât și a părinților.
Îți voi spune ceva și sper să ții minte: nimănui, dar absolut nimănui, nu-i place milogeala! Profesorii o urăsc, colegii o disprețuiesc, le displace și majorității părinților. Nu este greșit că-ți pare rău că ai luat 7, e chiar foarte bine! Dar nu este un comportament demn să te pui în genunchi în fața profesoarei și să plângi pentru un punct! Este un comportament nedemn, josnic.
Fiindcă te văd un pic mai răsărită, îți recomand să citești "Apărarea lui Socrate" de Platon și să vezi cum s-a comportat marele filosof în fața juraților care-l acuzau pe nedrept. Nu s-a pus în genunchi, nu a plâns în fața lor, nu s-a căit pentru ceva ce n-a făcut, ci și-a ținut discursul cu demnitate, cu integritate.
Cum spunea profesoara mea de istorie: "Demnitatea și integritatea sunt mult mai importante decât vânătoarea de note". Să ții minte asta!

| anonim_4396 explică (pentru MeisterSchnitzel):

Îți mulțumesc! Chiar voi citi cartea, poate învăț și eu ceva, dupa tot ce s-a întâmplat...

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru anonim_4396):

Ei, "cartea" e mult spus! Are vreo treizeci și cinci de pagini și se citește relativ ușor, dar este în același timp un text extrem de important d.p.d.v. istoric și filosofic, unul central tradiției intelectuale europene, și din care putem, cred eu, trage multe lecții.
Legat de ce s-a întâmplat astăzi, calmează-te. Încearcă să uiți de chestia asta, să îți faci temele, să citești ceva (acum ai și ce laughing ), să te uiți la un film, să vorbești cu cineva care crezi tu că te-ar face să te simți mai bine...
Sfatul meu este să nu te iei niciodată prea în serios, tu pe tine însăți. A te lua tu pe tine prea în serios este o formă de mândrie și nu te ajută nici pe plan sufletesc, nici pe plan social. Încearcă să fii veselă, să zâmbești, să spui un banc, o glumă, să nu fii încruntată și stresată tot timpul.

| anonim_4396 explică (pentru MeisterSchnitzel):

Mulțumesc din suflet! Mi-ai făcut ziua mai bună și m-ai făcut să realizez unele chestii.

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Inveti din experinta iar pe viitor dai mai multa importanta temelor si lectiilor, ca sa nu te mai duci nepregatita, ca si tu meriti 7 daca nu inveti.

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Eu am învățat, știam foarte bine lecția din care a fost testul. Dar la halul in care ma durea capul+ starea generala de rau numai la conjuncții nu puteam sa ma gandesc

| dullcat a răspuns:

Buna.Imi pare rau, insa abordezi problema intr-un mod cat se poate de gresit. Daca doar vanezi medii de 10, nu te va ajuta cu nimic pe viitor.Am avut si eu o colega care facea asa, iar cand i-a pus 7 la geografie, la fel a inceput sa planga.Profesoara i-a spus ca o apreciaza fiindca mereu e de 10, insa nu ar fi corect sa o favorizeze fata de altii.Prin urmare asa a ramas nota.Mai avea note de 10 oricum, i-a iesit media 9.Si ce sa vezi, a supravietuit, a intrat la liceu, a facut facultate si a ajusn bine.Deci capul sus, ca nu e sfarsit de lume.

| anonim_4396 explică (pentru dullcat):

Mulțumesc de răspuns! Cunosc termenul de,, vânător de note", iar eu nu sunt in niciun caz un asemenea vânător. Am o colega de clasa care ia notele de 9 si 10 prin magie, că in capul ei e gol. Nu o judec, dar eu muncesc in comparație cu mulți alții. Am conștientizat că nu ar fi corect să fiu punctată in plus, dar parcă și șaptele ăla ma doare. Daca eram in forma luam 10, nu a fost un test greu. Faza e ca nu mi-a funcționat mintea la moment si asa m-am trezit cu nota aia pe cap. Nu ma deranjează nota, pana la urmă e o notă. Dar imi e rusine tare?

| dullcat a răspuns (pentru anonim_4396):

Cu placere.

Mna, eu asa am interpretat din acest fragment, ca notele de 10 sunt importante, insa intr-un mod nu prea constructiv:,, Daca imi trece acest 7, pa-pa media 10. Sunt terminată, plâng într-una acasă și nu știu cum sa o conving sa mi-o mărească măcar pana la 8''.

Stai linistita, totul va fi bine.Imi amintesc cand am luat si eu un 7 la franceza, in clasa a V-a si am inceput sa plang cand i-am aratat mamei carnetul, stiind ca eu eram mai buna de atat.Nu aveam deloc numai 10 pe linie, mai mult 9 si 8, insa tot eram tare dezamagita de mine.Mama a zis sa fiu mai atenta data viitoare.Si am ajuns apoi sa particip la concursuri si sa raspund des in clasa, devenind tot mai buna.Deci nu te stresa.

| anonim_4396 explică (pentru dullcat):

O să încerc, sper să nu fie prea supărată doamna pe mine...

| Catrice a răspuns:

Dacă nu visezi harvard, 10 pe linie e useless