Tymycy, lucrul acesta depinde, in mare parte de legislatie si asa mai departe. tu trebuie sa mergi la fortele de munca (AJOFM) din localitatea ta, si sa ceri detalii, ei iti vor spune exact ce trebuie sa faci. stiu ca este vorba de un dosar cu diploma de absolvent, cu cereri declaratie etc.
aici ai mai multe detalii, legate de acest subiect
ndemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul acestei indemnizatii este diferentiat, variind in functie de stagiul de cotizare realizat.
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.
Astfel, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata la 540 lei, a crescut si indemnizatia de somaj de la 375 lei la 405 lei.
Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, la aceasta suma se adauga un procent diferentiat in functie de stagiul de cotizare, calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceste cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17 alin. (2) din Legea nr. 76/2002, care sunt asimilate somerilor, pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, neimpozabila, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii acesteia.
Astfel, la aceasta ora pentru aceste persoane indemnizatia de somaj este de 270 lei.
Pentru somerii absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale si pentru cei absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, indemnizatia de somaj se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
succes!