| Florinnnnnnnn a întrebat:

As vrea sa stiu compozitia unei foi de placinta frageda.

1 răspuns:
| Bogdan_9316 a răspuns:

Placinta cu mere sau cu dovleac (cu foi foarte fragede)
Ingrediente:


pentru aluat:

7 linguri zahar,

7 linguri ulei,

7 linguri lapte,

un pliculet de zahar vanilat

400 g faina,

un ou,

jumatate lingurita de bicarbonat de sodiu,

o lingurita de zeama de lamaie.


pentru umplutura:

a. daca facem umplutura de mere:

*mere rase (un kg)

*pesmet (100 g sau jumate cana de ceai)

*jumate cana de zahar- aproximativ 100 g- mai mult sau mai putin, dupa gust.

*scortisoara dupa gust

b. daca facem umplutura din dovleac:

*dovleac ras- 500g

*zahar jumate cana sau mai mult

*scortisoara- optional


Preparare:


Se pun intr-o craticioara, marime medie, 7 linguri de ulei, 7 linguri de zahar si 7 linguri de lapte si zaharul vanilat.

Se pune cratita la foc mediu si se amesteca continuu cu o lingura (preferabil de lemn).

Amestecandu-se, o sa se topeasca zaharul.

Dupa ce da in clocot, se ia cratita de pe foc si se pune cratita in alt vas cu apa rece sa se mai racoreasca.

Se poate lasa sa se racoreasca fara vasul cu apa rece.

Dupa ce s-a racorit un pic, se adauga oul si se amesteca bine.

Se lasa apoi sa se raceasca la temperatura camerei.


*** In acest timp se prepara umplutura:

Daca umplem cu mere, trecem merele curatate de coaja prin razatoarea mare.

Le punem intr-o strecuratoare.

Adaugam zaharul si amestecam bine.

Punem si 100 g de pesmet si amestecam.

Pesmetul se pune ca sa mai absoarba din zeama lasata de mere.

O parte din zeama se va scurge pentru ca am pus merele in strecuratoarea mare.


Daca umplem cu dovleac, curatam cu grija dovleacul de coaja.

Apoi razuim dovleacul cu razatoarea mare.

Punem intr-o tigaie un pic ulei.

Incingem uleiul. Punem dovleacul in ulei si amestecam pana se inmoaie dovleacul.

Adaugam zahar si amestecam. Daca vrem, adaugam si scortisoara si amestecam.

Se tine tigaia pe foc pret de 5-7 minute, timp in care se amesteca bine.

Punem apoi dovleacul calit intr-o strecuratoare si lasam sa se scurga bine zeama.

******

Dupa ce s-a racit ce era in craticioara se adauga jumatate lingurita de bicarbonat pe care o stingem cu o lingurita zeama de lamaiet(se toarna zeama de lamaie peste bicarbonat) chiar deasupra cratitei in care le punem.

Se amesteca bine.

Se toarna apoi gradat faina si se amesteca mereu, pana aceasta se incorporeaza.

Cand nu se mai poate amesteca cu lingura, se framanta cu mana.

Se pun astfel 400 g faina.

Se obtine un aluat moale dar nu lipicios, pe care il impartim in doua parti egale.


Dam drumul la cuptor- la 180°C cuptor electric, sau la temperatura medie- cuptor cu flacara.


Punem intr-o tava cu margine de minimum un cm hartie de copt.

Se intinde cu facaletul/sucitorul(sau cum ii spuneti regional sau literar) o foaie de marimea tavii pe care o avem.

Daca avem tava dreptunghiulara, facem un dreptunghi, daca avem tava rotunda, facem o bila de aluat si o sa iasa o foaie rotunda (intindem foaia) O putem intinde direct de hartia de copt. E mai practic.

Se pune prima foaie in tava, peste hartia de copt.

Peste foaie, punem compozitia: merele sau dovleacul (pregatite cum am zis anterior).

Nivelam compozitia ca sa ia forma tavii si sa fie distribuita uniform.

Intindem a doua foaie si o punem peste compozitie in asa fel incat sa acopere compozitia.

Cu o furculita intepam din loc in loc foaia de deasupra.


Punem placinta in cuptorul preincalzit la 180°C, vreme de 30 minute.

Dupa ce scoatem placinta din cuptor, o sa fie mai bronzatahappy, o acoperim cu ceva- un capac mai mare sau o alta tava pentru cateva minute. Apoi o scoatem din tava cu tot cu foaia de copt si o taiem patrate, dreptunghiuri sau romburi cu un cutit cu lama mare sau cu orice cutit cu lama mai lunga.


Se pudreaza cu zahar (pudra) sau se lasa asa.

Este foarte frageda.

Se pastreaza in cutii de plastic sau un farfurii acoperite de folie.

Se recomanda sa se acopere cu folie doar dupa ce s-a racit foarte bine.

Întrebări similare